Premieră universitară la Iași! Investitori și cercetători din SUA, provocați la investiții și colaborare academică cu USAMV Iași – GALERIE FOTO

de: evelina.chitoroaga
02:00, 17 nov. 2020

Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a primit vizita ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa Adrian Zuckerman. După discuțiile din Sala Senatului, Excelența Sa împreună cu membrii delegației Ambasadei, însoțiți de reprezentanți ai instituției, a intrat în amfiteatre și laboratoare, atelierele de micro-producție pentru procesarea produselor de carne, lactate și panificație, discutând cu studenții prezenți despre adaptarea la aceste condiții de învățare.

Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, vizitată de Excelența Sa (ES) Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România (SUA)! După discuțiile din Sala Senatului, Excelența Sa împreună cu membrii delegației Ambasadei, însoțiți de reprezentanții USAMV Iași, a vizitat amfiteatre și laboratoare ale instituției, atelierele de micro-producție pentru procesarea produselor de carne, lactate și panificație, discutând cu studenții prezenți despre adaptarea la aceste condiții de învățare.

„Vom pune cercetarea alături de partea de business și vom folosi rezultatele academice ale Universității Agronomice ieșene inclusiv în beneficiul unor companii de profil americane”, a transmis Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România

În acest context, Excelența Sa (ES) Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a anunțat demararea unor posibile investiții și o amplă colaborare academică cu Agronomia ieșeană.

„Ne bucurăm mult să fim prezenți la această Universitate impresionantă cu o valoare enormă pentru România. Ne dorim să intensificăm schimbul de studenți între universități, studenții de aici să meargă la universități din America și studenții de acolo să vină aici. Am avut onoarea să întâlnesc studenții de aici și am fost foarte impresionat pentru că sunt foarte harnici și deștepți. Prevăd un viitor superb pentru România, cu acești studenți care vor finaliza studiile aici și vor lucra pentru agricultura românească. Vom pune cercetarea alături de partea de business și vom folosi rezultatele academice ale Universității Agronomice ieșene inclusiv în beneficiul unor companii de profil americane”, a precizat Excelența Sa Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România.

Consorțiul Universităților Agronomice din România va intensifica parteneriatele cu instituțiile de învățământ superior din SUA, Ambasada implicându-se în acest sens

Pe acest plan, USAMV Iași alături de celelalte entități de învățământ superior omoloage din țară va intensifica parteneriatele cu instituțiile de învățământ superior din SUA, Ambasada implicându-se în acest sens.

„Vizita Excelenței Sale ne onorează și reprezintă o confirmare a colaborării pe care o avem cu universități din Statele Unite ale Americii și cu unele companii americane care activează în România. Chiar vineri (13 noiembrie, 2020) am avut-o întâlnire on-line girată de Ambasada Statelor Unite, cu rectorii Universităților de Științe Agricole și Medicină Veterinară din țară și reprezentanții APLU – Association of Public Land-Grant Universities din SUA, la sfârșitul acesteia fiind redactat un memorandum de înțelegere pentru a avea colaborări viitoare cu universități din SUA”, a declarat prof. univ. dr. ing, Gerard Jităreanu, rectorul USAMV Iași.

La Agronomia din Iași și cu ajutorul americanilor a apărut primul Centru de Vizualizare Avansată 3D, unicat în Europa

În acest context, vizita ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, poate reprezenta un moment care să ducă la noi dotări hi-tech în instituție. De reamintit că, la Agronomia din Iași și cu ajutorul americanilor a apărut primul Centru de Vizualizare Avansată 3D, unicat în Europa, în anul 2009. Centrul este format din 5 laboratoare ce oferă capabilități 3D, holografice și de teleprezență. Întregul echipament permite studenților de la USAMV să efectueze simulări ale proceselor din laboratoare, să transforme informații 2D în 3D. Investiția, începută din 2008 se ridica la peste 4.5 milioane de dolari, din care 1.5 milioane de dolari au reprezentat contribuția USAMV din fonduri guvernamentale, restul provenind de la Navigator Development Group (NAVITECH) din SUA. Inițiatorul proiectului a fost chiar prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rector al USAMV și fost președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS).