Premiera spectacolului „Pinocchio” pentru copii va avea loc la Ateneul Național Iași, în sala Unirii

de: Paula IANUȘ
02:00, 23 nov. 2024

Actorii Ateneului Național din Iași se apropie de finalizarea pregătirilor pentru premiera spectacolului „Pinocchio”, ce va avea loc pe data de 6 decembrie 2024.

Povestea fermecătoare despre curaj, prietenie și visuri împlinite a personajului Pinocchio va fi pusă în scenă într-un spectacol captivant, pentru copii de toate vârstele, în Sala Unirii la Cinema Victoria.

Premiera spectacolului „Pinocchio” este găzduită de Ateneul Național Iași

Ateneul Național din Iași și-a format de-a lungul anilor o tradiție de a pune în scenă povești tradiționale românești, dar și din literatura universală pentru copii. Spectacolul „Pinocchio” este în regia Ericăi Moldovan iar distribuția este formată din: Mara Lucaci, personajul principal, Codrin Dănilă, Gelu Ciubotaru, Răzvan Grosu, Mariana Dumitrache, Dani Popa, Alin Zară, Florin Gorgos și Mălina Balcan.

„Noi avem o tradiție de a monta spectacole pentru copii, fie pe data de 6 decembrie, fie de 1 iunie sau chiar în ambele situații. Încercăm să selectăm piese tradiționale românești, dar și piese care fac parte din literatura universală pentru copii. Până în prezent, avem «Harap-Alb», «Făt-Frumos», «Capra cu Trei Iezi», «Sarea în Bucate», dar avem și spectacolul «Aladdin». Încercăm să ne extindem repertoriul și spre cel internațional. Având în vedere că publicul românesc a avut acces la astfel de povești, inițial prin desenele animate create de Disney sau prin cărțile ilustrate care au apărut mai târziu, eu încerc să mă aproprii de universul pe care oamenii l-au cunoscut cândva”, a povestit Erica Moldovan, actriță a Ateneului Național Iași.

Sentimentul predominant, din acest spectacol, va fi nostalgia, pentru că povestea lui Pinocchio este una dintre cele mai cunoscute în rândul copiilor și are o istorie care datează din anul 1881, atunci când a apărut prima parte a romanului „Aventurile lui Pinocchio”.

„Încerc să fac un apel la nostalgie, pentru că Pinocchio este o poveste pe care noi am întâlnit-o în desenul animat de la Disney, prin anii 1950. Acesta este un motiv pentru care eu m-am inspirat și există acum o reeditare cu Tom Hanks, dar nu mai este acel Pinocchio clasic, pe care toată lumea îl știe. Ce propun eu publicului este o alăturare într-o formă cunoscută clasică, cu elemente noi. Să reușești să pui într-o manieră filmică un clasic trebuie să apelezi la elemente noi și artificii, cum ar fi digitalizarea și videomapping-ul. O să ne jucăm cu luminile și umbrele în acest spectacol. Procesul de creare a costumelor și decorurilor este aproape finalizat. Miercuri (n.r. – 27 noiembrie 2024) va fi, cu totul, pus pe scenă, costumele fiind în ultima fază de probă și finalizare. Voi intra curând în legătură cu videomapajul, adică cu ilustrațiile video, compozițiile muzicale sunt terminate, coregrafiile, la fel. Mai trebuie doar să mergem în studio pentru a înregistra”, a mai adăugat Erica Moldovan.

Personajul lui Pinocchio, pus în scenă de o actriță, în locul unui actor

Cu toate că în povestea clasică personajul principal este reprezentat ca fiind de gen masculin, există și posibilitatea ca o voce feminină să fie mai potrivită pentru a interpreta acest rol. Celelalte personaje care se regăsesc în poveste sunt Geppetto, Greierașul Giminy, Zâna Albastră, Motanul Figaro, vizitiul, Stromboli, Monstro, Honest John si Gideon.

„Rolul lui Pinocchio va fi jucat de colega mea și actrița Ateneului, Mara Lucaci. A fost o alegere nu neapărat dificilă de făcut, dar a fost o alegere ulterioară, pentru că alesesem inițial un alt actor foarte bun pentru acest rol. Dar poate pentru a păstra și ineditul sau poate pentru că mi s-a părut mai potrivită când am văzut-o la lectură, am ales-o pe ea. Un motiv ar fi pentru că are pielea mai albă și se potrivește cu personajul, dar și vocea caldă și copilăroasă, pe care, din păcate, colegul meu care este băiat nu o putea atinge fără să sune artificial. Încercăm să fugim de partea aceasta de joc actoricesc artificial și atunci, vocea ei fără exagerări era tot ce aveam nevoie”, a precizat Erica Moldovan.

Spectacolele pentru copii, pe care actorii Ateneului le organizează, au ca scop transmiterea emoțiilor dar și a moralelor, în funcție de tema fiecărui act scenic. Poveștile specifice perioadei de copilărie sunt construite pentru a transmite copiilor câte o învățătură iar povestea lui Pinocchio transmite tocmai prin înfățișarea personajului principal că minciuna îți face nasul să crească.

„Nu vreau decât să transmit același mesaj pe care l-a transmis povestea originală, și anume, trebuie să știi să faci diferența dintre bine și rău, să ajungi să crești trecând prin drumul inițiatic de a deveni adult, încercând să rămâi integru și să nu renunți. Așa cum spune și zâna, o minciună crește și crește ca nasul de pe fața ta. Ce vrem să încurajăm și să transmitem copiilor este exact ceea ce transmitea și povestea inițială: să nu mințim, să fim buni, să fim corecți, pentru că minciuna în sine nu aduce deservicii celor din jur, ci te pune pe tine în pericol”, a adăugat Erica Moldovan.

Premiera spectacolului „Pinocchio” pentru copii va avea loc pe data de 6 decembrie 2024, la Iași, urmând ca trei zile mai târziu, pe 9 decembrie, să fie pusă în scenă a doua reprezentație a spectacolului.