Premieră medicală la IRO Iași, unde o tânără în vârstă de 22 de ani, cu leucemie acută limfoblastică, a fost tratată cu celule modificate genetic

de: Redacția BZI
02:00, 16 oct. 2024

Premieră medicală la IRO Iași, unde o tânără în vârstă de 22 de ani, cu leucemie acută limfoblastică, a fost tratată cu celule modificate genetic. Acest tip de tratament a fost utilizat, până acum, în țară doar la Institutul Clinic Fundeni.

O tânără în vârstă de 22 de ani, cu leucemie acută limfoblastică, a fost tratată la IRO Iași

Medicii de la Compartimentul de Transplant Medular din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) au efectuat, la începutul lunii octombrie, prima procedură de terapie celulară CAR-T.

„Terapia CAR-T (chimeric antigen receptor – T cell) este un tip nou de imunoterapie care folosește activarea sau învățarea propriului sistem imunitar al organismului să lupte țintit împotriva celulelor tumorale, fără să afecteze celulele sănătoase, așa cum se întâmplă în cazul tratamentelor clasice (chimioterapie, radioterapie). Practic, se recoltează celulele T din sângele pacientului, se transmit la un centru din afara țării (acolo se modifică genetic) și se întorc sub formă de tratament infuzabil. Infuzia de limfocite T (CAR-T) se face la pacientul pregătit pentru această procedură, într-un centru de transplant specializat în terapii celulare”, a explicat dr. Angela Dăscălescu, coordonatorul Compartimentului de Transplant de Celule Stem Hematopoietice.

Primul pacient de la IRO Iași care a primit celule modificate genetic sub forma unei perfuzii este o tânără de 22 de ani, cu leucemie acută limfoblastică, cu recădere după allotransplant de celule stem hematopoietice.

„Acum este internată sub observația medicilor ieșeni din Compartimentul de Transplant Medular, timp de 14 zile, de după administrarea terapiei celulare și, deocamdată, starea ei generală este bună și fără complicații majore”, a precizat dr. Angela Dăscălescu.

Deocamdată, terapia CAR-T este aprobată în România doar în anumite forme de cancer de sânge. Aceste tratamente sunt utilizate, la ora actuală, la pacienții cu limfom malign difuz, cu celulă mare B și leucemie acută limfoblastică B, care nu mai răspund la alte terapii.  

În data de 10 august 2024, Raluca Gafiuc, o tânără în vârstă de 28 de ani, a murit din cauza leucemiei acute.

Medicii din cadrul IRO Iași au efectuat, până în prezent, 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice

Din 2017, de când a fost acreditat Compartimentul de Transplant Medular de la IRO, și până în prezent, echipa medicală a realizat 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice.

Procedura cu numărul 300 a fost realizată la finalul lunii septembrie și este inedită prin faptul că a fost allotransplant de la un donator neînrudit, din Registrul de Donatori de Celule Stem Hematopoietice din Regatul Unit al Marii Britanii, pentru o pacientă cu leucemie acută mieloblastică. Pacienta în vârstă de 61 de ani este în evidența Clinicii de Hematologie din IRO Iași din februarie 2024 și a primit indicație de transplant încă de la diagnostic. Evoluția pacientei postransplant este favorabilă. Trebuie precizat că, până în present, 1.200 de ieșeni cu vârsta între 18 și 45 de ani s-au înscris voluntar, începând cu anul 2013 și până acum, în baza Centrului Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (CSH) din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași și au conștientizat faptul că donarea de celule stem poate salva viața unui pacient oncologic. Indicația de transplant variază în funcție de diagnosticul pacienților, ajungând până la 50 – 60% dintre pacienții cu leucemii acute.

Din cele 300 de proceduri efectuate la IRO până în prezent, 210 au fost de autotransplant și 90 de allotransplant, dintre care de la donator înrudit, 53, și neînrudit, 37. Patologia predominantă pentru care s-a efectuat autotransplant a fost mielomul multiplu, urmată de limfoamele maligne. Vârsta  pacienților cu autotransplant  a fost cuprinsă între 18 ani și 69 de ani. Patologiile pentru care s-a facut allotransplant au fost leucemia acută mieloblastică, leucemia acută limfoblastică și câteva cazuri de limfoame maligne, cu vârste cuprinse între 19 ani si 65 de ani.

Compartimentul de Transplant Medular din cadrul IRO are 6 paturi

Compartimentul de Transplant Medular are 6 paturi care sunt ocupate în permanență. Medicii ieșeni au o listă de așteptare de peste 60 de persoane pentru transplant de celule stem și primesc pacienți din toată țara, pentru că aceste proceduri se efectuează doar în câteva centre din țară.

„Aceste intervenții au furnizat pacienților noștri o nouă experiență și o șansă reală la viață, în special, celor cu afecțiuni hematologice severe, cum ar fi leucemiile și limfoamele. Indicațiile transplantului de celule stem hematopoietice si ale noilor terapii celulare CAR-T sunt în continuă expansiune, astfel încât tot mai mulți pacienți vor avea nevoie de aceste proceduri. Un efort coordonat la nivel național, pentru a crește capacitatea de transplant a marilor centre deja existente și de dezvoltare a noi centre, este imperativ pentru a asigura accesul pacienților în timp util la aceste două proceduri care pot fi salvatoare de viață”, a precizat doctorul Angela Dăscălescu. Tratamentul este gratuit pentru pacienții oncologici.

Recent, o premieră medicală a avut loc la IRO Iași, acolo unde o tânără în vârstă de 22 de ani, cu leucemie acută limfoblastică, a fost tratată cu celule modificate genetic.