Premieră la Iași! Un nou și important proiect va fi implementat din toamna acestui an
Plenul Consiliului Județean a votat favorabil proiectul de hotărâre privind un nou și important proiect ce va fi implementat în toamna acestui an
În ședința ordinară a Consiliului Județean Iași din 29 martie a fost aprobată declarația de parteneriat cu Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), în cadrul proiectului „Noaptea Muzeelor la Sate”. Desfășurătorul evenimentului, care este o nocturnă rurală adresată sutelor de muzee, case memoriale și altor entități culturale și religioase, cu valoare de patrimoniu, din spațiul rural românesc, va păstra logica de promovare și de reprezentare a „Nopții Muzeelor”.
Un nou și important proiect a fost votat favorabil de aleșii județului
Consilierii județeni au votat, în cursul zilei de ieri, un nou și important proiect pentru ieșeni. Mai exact, este vorba despre „Noaptea Muzeelor la Sate”, iar prima ediție va avea loc pe data de 2 septembrie 2023. Activitățile principale se vor concentra pe două direcții strategice, mai exact pe configurarea unei mărci culturale derivate din structura „Nopții Muzeelor”, o identitate vizuală, personalizarea mărcii, elemente de forță care să asigure vizibilitate programului pe localități și județe și, implicit, patrimoniului cultural rural, dar și să-l aducă în conștiința societăți.
Pe de altă parte, a doua direcție strategică implică o campanie națională de suport pentru dezvoltarea de programe educative adresate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale, derulate de participanți, prin exploatarea colecțiilor și a patrimoniului cultural deținut. Inițierea, în premieră, a unui demers pe termen lung de conturare a profilului colecționarilor și a colecțiilor, a muzeelor și a patrimoniului cultural din mediul rural românesc, în vederea valorificării colecției universale comune a acestora, extrem de puțin exploatată sustenabil și mai deloc integrată în politicile culturale naționale.
„Când am încercat să creionăm scopul «Nopții Muzeelor la Sate», am încercat să răspundem la nişte întrebări simple. 1. Aceste colecţii, muzee și obiective culturale și religioase rurale fac cu adevărat un serviciu comunității locale sau sunt doar rodul unei pasiuni nevalidate comunitar sau public pentru lucrul vechi? 2. Cum îşi pot dezvolta şi promova iniţiatorii sau administratorii acestor obiective culturale propriile lor oferte și proiecte? 3.
În ce mod ar putea fi incluși într-o politică a dezvoltării patrimoniului la nivel național, în așa fel încât să se producă schimbări reale în beneficiul dezvoltării lor organizaționale? În plus, nu poți genera politici publice și programe de investiții în asemenea obiective, oricând convertibile în atracții turistice/poluri de receptivitate turistică, fără să cunoști adevărata dimensiune a patrimoniului cultural rural și nevoile sau problemele circumscrise acestora”, a declarat Dragoș Neamu, managerul proiectului.
Legat de acest proiect, Costel Alexe, președintele CJ Iași, a declarat:
„Județul Iași are un patrimoniu cultural foarte mare, dar, din păcate, prea puțin cunoscut. Avem, datorită acestui eveniment, oportunitatea de a schimba acest lucru. Instituțiile de cultură aflate în coordonarea consiliului vor avea o contribuție importantă în identificarea și valorizarea acestui «ilustru anonim» care este, în acest moment, patrimoniul cultural din mediul rural ieșean”.
Numeroase sate din Iași au muzee realizate la inițiativa persoanelor pasionate
În numeroase sate româneşti există muzee realizate la iniţiativa unor persoane pasionate sau a unor instituţii publice locale, găzduite de şcoli, cămine culturale sau în cadrul unor spaţii puse la dispoziţie de primării, organizate după criterii mai mult sau mai puţin ştiinţifice sau cu mijloace modeste, în unele instituţii de învăţământ. O parte din aceste muzee sunt înregistrate în baza de date a Institutului Național al Patrimoniului (CIMEC), altele se bucură, într-o oarecare măsură, de sprijinul Direcţiilor Judeţene pentru Conservarea şi Valorificarea Tradiţiei Populare.
În afară de acestea, există, în spaţiul rural românesc, colecţii particulare de obiecte de interes etnografic, deschise pentru publicul local sau turişti, realizate de persoane entuziaste, fără studii de specialitate, în gospodăriile personale sau în spaţii achiziţionate prin finanţare proprie şi considerate „muzee” atât de iniţiatori, cât şi de comunitate. Astfel de colecţii se găsesc pretutindeni în ţară, dar asemenea iniţiative nu s-au bucurat de o susţinere organizată din partea autorităţilor locale, nici de un sprijin de specialitate care să le acorde consultanţă. Parteneri principali ai ediției inaugurale sunt, printre alții, Rețeaua Naționala a Muzeelor din România și Consiliul Județean Iași.
În cursul zilei de ieri, aleșii județului au votat și aprobat un nou și important proiect, „Noaptea Muzeelor la Sate”, iar prima ediție va avea loc în toamna acestui an.