Preluarea Afganistanului de către talibani, o nouă provocare pentru companiile de socializare! Facebook consideră organizația ca fiind una teroristă, în timp ce noii lideri folosesc WhatsApp pentru a comunica

de: George Cristian
07:43, 17 aug. 2021

Preluarea rapidă a Afganistanului de către talibani reprezintă o nouă provocare pentru marile companii de tehnologie din SUA în ceea ce privește manipularea conținutului creat de un grup considerat terorist de unele guverne mondiale.

Gigantul social media Facebook a confirmat luni că desemnează talibanii drept grup terorist și îl interzice și conținutul care îl susține de pe platformele sale.

Talibanii folosesc Facebook şi WhatsApp pentru a comunica

Însă membrii talibani au continuat să folosească serviciul de mesagerie criptată WhatsApp, Facebook, pentru a comunica direct cu afganii, în pofida faptului că compania a interzis-o conform normelor împotriva organizațiilor periculoase.

Un purtător de cuvânt al Facebook Inc (FB.O) a declarat că se monitorizează îndeaproape situația din țară și că WhatsApp va lua măsuri cu privire la orice conturi care ar fi legate de organizații sancționate din Afganistan, care ar putea include și eliminarea contului.

Pe Twitter Inc (TWTR.N) , purtătorii de cuvânt talibani cu sute de mii de adepți au trimis pe Twitter actualizări în timpul preluării țării.

Întrebată despre modul în care talibanii folosesc platforma, compania și-a arătat politicile împotriva organizațiilor violente și a conduitei urâtoare, dar nu a răspuns la întrebările Reuters despre modul în care își face clasificările. Regulile Twitter spun că nu permite grupurilor care promovează terorismul sau violența împotriva civililor.

Revenirea talibanilor a stârnit temeri că va reprima libertatea de exprimare și drepturile omului, în special drepturile femeilor, și că țara ar putea deveni din nou un refugiu pentru terorismul global.

Oficialii talibani vor relații internaționale cu toate țările

Oficialii talibani au emis declarații spunând că vor relații internaționale pașnice și au promis că vor proteja afganii.

În acest an, marile firme de social media au luat decizii de înalt nivel privind gestionarea liderilor mondiali și a grupurilor aflate la putere.

Printre acestea se numără deciziile controversate de a bloca conţinutul fostului președinte american Donald Trump pentru incitarea violenței în jurul revoltei Capitolului din 6 ianuarie și interzicerea armatei din Myanmar pe fondul unei lovituri de stat din țară.

Facebook, care a fost criticat de mult timp pentru că nu a reușit să combată discursurile de ură din Myanmar, a declarat că lovitura de stat a escaladat riscurile de rău offline și istoria încălcărilor drepturilor omului a contribuit la interzicerea armatei guvernante sau a Tatmadaw.

Companiile, care au fost supuse focului legiuitorilor și autorităților de reglementare globale pentru influența politică și economică supradimensionată, depind adesea de desemnările statului sau de recunoașterile internaționale oficiale pentru a determina cine este permis pe site-urile lor.

Talibanii au preluat puterea din Afganistan într-un timp record

Odată cu retragerea americanilor din Afganistan, talibanii au început ofensa asupra țării. În doar câteva săptămâni, forțele din interior au preluat conducerea țării, iar în urmă cu doar câteva zile au preluat și controlul capitalei Kabul. Imediat după preluarea controlului fără luptă a capitalei, președintele Afganistanului și-a dat demisia și a fugit din țară lăsând sute de mii de civili în urmă. De altfel, cel puţin cinci persoane au decedat luni în interiorul aeroportului din Kabul, în timp ce sute de persoane încercau să intre cu forţa în avioanele care părăsesc capitala afgană, după preluarea puterii de către talibani în Afganistan.