Preferințele românilor pe piața imobiliară. De ce mulți nu vor să mai cumpere aceste locuințe
În ultima perioadă, preferințele românilor pe piața imobiliară s-au schimbat complet. Căutările pentru apartamentele construite înainte de 1977 sunt rare și reprezintă doar 2% din totalul căutărilor din ultimele șase luni, indicând o reticență a românilor față de locuințele construite înainte de cutremur, atât pentru închiriere, cât și pentru vânzare. Iată de ce mulți nu vor să mai cumpere aceste locuințe.
Preferințele românilor pe piața imobiliară
Un studiu recent a arătat cum își aleg românii apartamentele pe care vor să le cumpere sau să le ia în chirie. Analizând filtrele utilizate pentru căutarea apartamentelor de vânzare față de cele de închiriat, se remarcă faptul că anul construcției este un criteriu mai relevant pentru achiziții (10% din căutări) decât pentru închirieri (2%). De asemenea, filtrul „aer condiționat” este mai des utilizat în lunile calde. În general, persoanele care caută apartamente de vânzare folosesc mai multe filtre comparativ cu cei care caută apartamente de închiriat.
În ultimele șase luni, cei interesați de achiziționarea unei locuințe au căutat în principal apartamente cu două camere (40%) și trei camere (38%), urmate de apartamentele cu patru camere (14%) și cele cu mai mult de patru camere (3%), în timp ce garsonierele au fost cele mai puțin căutate (5%).
Apartamentele de închiriat, cele mai căutate în ultimele șase luni, au fost cele construite între 2001 și 2020 (46%), urmate de locuințele construite între 1991 și 2000 (29%). Apartamentele construite între 1977 și 1990 au fost pe locul următor (19%), iar cele construite după 2020 și înainte de 1977 au fost cele mai puțin căutate, cu 4% și, respectiv, 2%.
În sectorul vânzărilor, cele mai mari creșteri au fost înregistrate pentru proprietățile construite între 1977 și 1990, cu un avans de 67% în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024, comparativ cu perioada mai – octombrie 2023, în timp ce locuințele construite între 2001 și 2020 au avut o creștere de 41%.
Cât au ajuns să coste locuințele de la marginea orașelor
Piața imobiliară, mai ales cea a caselor situate la periferia orașelor, se află în continuă dezvoltare. Specialiștii în imobiliare au precizat că cele mai scumpe case din România, aflate la marginea orașului, se află în județul Cluj,
Cele mai scumpe case din zona periurbană, în primele luni ale anului 2024, sunt cele din Feleacu, Cluj, 2.027 euro/mp; Sălicea, Cluj, 2.009 euro/mp; Voluntari, Ilfov, 1.875 euro/mp; Baciu, Cluj, 1.828 euro/mp; Dumbrăvița, Timiş, 1.735 euro/mp; Corbeanca, Ilfov,1.638 euro/mp. Cele mai ieftine case din zona periurbană, în primăvara acestui an, sunt în Codlea Braşov, 992 euro/mp; Vidra, Ilfov, 1.040 euro/mp; 1 Decembrie, Ilfov, 1.045 euro/mp.
Specialiștii în domeniul imobiliar sunt de părere că în acest an piața imobiliară parcurge o perioadă favorabilă pentru segmentul închirierilor. Tot mai mulți români preferă să locuiască cu chirie. Închirierea locuințelor este în continuă creștere față de vânzarea de locuințe. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință. Când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, românii se confruntă cu tot felul de probleme. Mulți optează pentru un credit ipotecar, însă românii aleg și programul Noua Casă.
Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Pe durata creditului, imobilul este proprietatea băncii. În general, finalizarea contractului de creditare poate dura 30 de ani sau mai mult.