Se preferă dependența de durată, decât operația. Oamenii refuză recomandările medicului ORL și preferă să folosească în exces spray-uri nazale
Spray-urile nazale sunt un ajutor frecvent, utilizat pentru ameliorarea congestiei nazale cauzate de răceli, alergii sau alte afecțiuni respiratorii. Totuși, utilizarea pe termen lung poate duce la ceea ce mulți pacienți descriu drept „dependență”, o problemă ce necesită adesea intervenție medicală pentru a fi soluționată, însă majoritatea persoanelor o refuză.
Spray-urile nazale sunt utile atâta timp cât nu provoacă dependență
Când avem de a face cu o răceală ce presupune nas înfundat, de cele mai multe ori apelăm la spray-uri nazale sau picături. Acestea ameliorează simptomele și oferă o respirație mai ușoară. Însă, atenție, o utilizare frecventă și îndelungată a acestor medicamente provoacă dependență.
„În mod normal, când pacientul este răcit și apare inflamația mucoasei, această inflamație, într-adevăr, determină o obstrucție nazală. Dependența este din cauza acestei obstrucții nazale. Spray-ul nazal în sine nu provoacă dependență, decât dacă este folosit pe termen foarte lung. Spray-urile astea sunt decongestionante, ele au rolul de a reduce această inflamație a mucoasei, ca pacientul să poată respira pe nas. Dacă sunt folosite pe termen lung, ele provoacă dependență. De ce? Pentru că ele ameliorează obstrucția nazală, care are niște cauze medicale ce trebuie înlăturate prin intervenții chirurgicale. Poate fi o deviație de sept sau o rinită hipertrofică. Pacientul vede că respiră bine cu spray-urile, obține un confort la respirație și atunci le folosește în scopul de a-și îmbunătăți calitatea vieții. Sunt pacienți care vin și li se explică necesitatea intervențiilor chirurgicale și ei nu vor, o refuză. Aceștia sunt pacienții care devin dependenți de picături. Ei nu vor să-și îmbunătățească calitatea vieții prin intervenția chirurgicală care ar determina renunțarea la aceste spray-uri. Sunt pacienți mai în vârstă, unii sunt mai anxioși, unii mizează pe faptul că nu au timp, au muncă mai solicitantă și atunci preferă să folosească aceste picături. Dacă ei ar accepta intervenția chirurgicală, atunci această obstrucție nazală ar fi înlăturată și nu ar mai fi dependenți de picături”, a declarat dr. Raluca Neagu Movilă, medic primar ORL, la spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.
Spray-urile sunt medicamente care ajută doar pentru o mică perioadă, acestea nu promit tratarea completă a problemelor nazale
Chiar dacă pare că aceste medicamente au efect și ajută la o respirație mai ușoară, spray-urile sunt o soluție temporară.
„Asta fac spray-urile, reduc volumul cornetelor. În nas există niște formațiuni, se numesc cornete. Ele sunt acoperite de mucoasă, care se umflă, se hipertrofiază, asta înseamnă rinită hipertrofică, și aceste spray-uri, asta fac, reduc în volum. Astfel, pacientul poate să respire bine pe nas, are un confort și de aceea devine dependent. Pentru că în momentul când trece efectul și se umflă la loc, iarăși nu poate să respire și iarăși are nevoie de spray. Cu timpul, necesarul de picături devine și mai mare, pentru că organismul se obișnuiește cu ele și doza trebuie crescută. O alternativă ar fi să le alternezi, să le înlocuiești, dar nu ai cum să scapi de această dependență, decât prin intervenție chirurgicală”, a accentuat dr. Raluca Neagu Movilă.
Deși intervențiile chirurgicale pot elimina cauza obstrucției nazale, mulți pacienți aleg să amâne această opțiune, însă asta nu face decât să complice situația atât pentru ei, cât și pentru medici.
„Aceste probleme se agravează cu vârsta, pentru că la rinita hipertrofică pacienții, cu cât înaintează în vârstă, cu atât această obstrucție devine mai mare. De asemenea, odată cu vârsta, pacientul prezintă și alte comorbidități. De exemplu, cardiacii iau medicamentație coagulantă și atunci intervenția chirurgicală cu anestezie generală este mai dificilă. Am avut pacienți care și la 80 de ani au venit să se opereze”, a menționat dr. Raluca Neagu Movilă.
Operația presupune, în mare parte, micșorarea acestor cornete care împiedică o respirație ușoară.
„Dacă este vorba de cornete, operația presupune reducția cornetelor cu radiofrecvență. Înainte, se tăiau de tot, însă acum nu se mai folosește această metodă. S-a demonstrat că aceste cornete încălzesc aerul, îl filtrează și nu este bine să le elimini cu totul, deci se face doar o reducție volumetrică cu radiofrecvență”, a subliniat dr. Raluca Neagu Movilă.
Pentru a preveni dependența de spray-uri nazale, medicii recomandă utilizarea acestora pe termen scurt, nu mai mult de 7-10 zile.