Prefectul Capitalei, Alin Stoica, anunţă obligativitatea purtării măștii de protecţie în jurul şcolilor
După ce indicele de infectare cu COVID-19 în municipiul București a scăzut sub 1 la mie şi s-a decis reluarea învăţământului cu prezentă fizică, Alin Stoica a anunţat faptul că regulile de protecţie rămân la fel. Prefectul Capitalei a menţionat că persoanele au obligativitatea purtării măştii de protecţie în jurul şcolilor.
Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a anunţat că în curtea şcolii nu mai există obligativitatea de a purta mască de protecţie.
Prefectul Alin Stoica afirmă faptul că suntem obligaţi să purtăm mască de protecţie la staţionarea în jurul şcolilor
Într-o conferinţă de presă, prefectul Capitalei a anunţat faptul că, după redeschiderea şcolilor, măsurile de protecţie rămân la fel. Concret, la staţionarea în jurul şcolilor, persoanele sunt obligate să poarte mască de protecţie. De altfel, prefectul a vorbim şi despre situaţia în care, într-o clasă există o persoană infectată cu COVID-19:
”Aceea decizie este în continuare în vigoare, toată lumea care staționează are obligația să poarte masca. Nu trecătorii, doar cei care staționează. Dacă un copil este diagnosticat cu Covid-19, atunci întreaga clasă trece în online. Dacă sunt mai multe cazuri de elevi și profesori, atunci consiliul de administrație poate lua decizia ca întreaga școală să treacă în online”, a mai precizat Alin Stoica.
Sorin Câmpeanu susţine că nu mai există obligativitatea purtării de mască de protecţie în curtea școlii
Într-o declaraţie făcută în contextul în care de pe data de 15 mai în România a fost abrogată restricţia referitoare la obligativitatea de a purta mască în spaţii publice deschise, Sorin Câmpeanu afirma faptul că în curtea şcolilor nu mai există obligativitatea aceasta:
„Am transmis inspectoratelor că de săptămâna viitoare (nr. red. de pe data de 17 mai 2021), în exteriorul școli, în spații deschise se poate renunța la obligativitatea purtării măștii de protecție, dar se păstrează regulă pauzelor decalate pentru a evita aglomerația.
Deci regulă generală este aceea a posibilității de renunțare la masca de protecție, cu excepția spațiilor aglomerate, pentru a nu transforma curtea școlii în spații aglomerate păstrăm regulă decalării programului orar, deci implicit declarării pauzelor, implicit evităm formarea de aglomerări în curtea școlii”, a declarat ministrul Sorin Câmpeanu pentru Edupedu.ro
Se vor vaccina copiii din România?
De altfel, o altă problemă abordată la nivel național dar și mondial este vaccinarea copiilor cu vârstele cuprinse între 12-15 ani. Dacă la nivel de SUA, decizia este deja luată, administrația Biden începând să vaccineze categoria de vârstă prezentată mai sus, la nivel de Uniune Europeană părerile sunt împărțite. Unele voci din lumea medicală susțin vaccinarea copiilor, în timp ce alți medici consideră că atenția ar trebui concentrată pe țările sărace și care sunt puternic afectate de COVID-19.
Oricum, Valeriu Gheorghiță a menționat faptul că România este pregătită pentru o eventuală decizie de vaccinare a copiilor și că țara este capabilă să asigure dozele necesare celor peste 800.000 de persoane care intră în categoria de vârstă:
Din câte ştiu, avem peste 20 de milioane de doze de la compania Pfizer deja contractate, care sunt livrabile până în septembrie, ceea ce ne asigură vaccinarea şi pentru această grupă de vârstă. Nu trebuie să mai contractăm doze suplimentare. Ca să înţelegem, între 12 şi 15 ani vorbim de circa 800.000 de persoane eligibile, nu e un număr foarte mare, deci putem asigura practic 1,6 milioane de doze (…) spunea Valeriu Gherghiță.