Prăpăd în comunele din Iași! Au primit amenzi uriașe pentru că nu strâng gunoaiele și nu fac colectare selectivă. Primar: „Atât știu. Să vină setați să dea amenzi”

de: Raluca Costin
02:00, 01 nov. 2021

Garda de Mediu Iași a amendat primarii comunelor Lespezi, Valea Seacă, Vânători, Miroslovești, Moțca și Sirețel pentru mormanele de gunoaie și neatingerea target-ului privind colectarea selectivă. Valoarea sancțiunilor aplicate este cuprinsă între 30.000 și 75.000 de lei, cea mai mare amendă fiind aplicată comunei Valea Seacă

Mai multe primării din Iași au fost amendate de Garda de Mediu pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor, dar și pentru că primarii nu au atins target-ul de 50 la sută privind colectarea selectivă. Una dintre unitățile administrativ-teritoriale sancționate cu amendă contravențională în valoare de 30.000 de lei este comuna Sirețel. Primarul comunei spune că este imposibil să atingă acest target și niciun primar nu poate să facă asta.

„Am primit amendă pentru că nu am atins target-ul de 50 la sută la colectarea selectivă. Să văd și eu ce primari ating target-ul de 50 la sută. Nu se poate face așa ceva. Noi am ajuns abia la 1,16 la sută. Lumea din comună știe de colectarea selectivă. Am pus pe platforme containere pentru hârtie, deșeuri menajere, am informat lumea, cum să strângă gunoiul, să îl colecteze selectiv. Nu ne apucăm să dăm amenzi din prima. Întâi mergem pe conștientizare, apoi, dacă nu vor și nu vor, le dăm amenzi”, a spus Gelu Șpaiuc, primarul comunei Sirețel.

Serioja Hobincă, primarul comunei Moțca, Iași: „Atât știu. Să vină setați să dea amenzi”

Una dintre cele mai mari amenzi date pentru că nu s-a atins target-ul privind colectarea selectivă a deșeurilor a fost aplicată comunei Moțca, fiind vorba de o sancțiune în valoare de 65.000 de lei. Primarul comunei, unde mare parte din populație este de etnie rromă, spune că din acest motiv este greu să facă colectare selectivă. Mai mult, crede că, de cele mai multe ori, comisarii de mediu vin setați să aplice amenzi.

„Vin în control când au ei (n.r.- Garda de Mediu) chef. Atât știu. Să vină setați să dea amenzi. Vai de mine! Dar vino, domnule și gestionează și fă altfel dacă poți. Aproape că nu mai are rost să faci contestații. O să luăm amendă până o să trecem la colectare selectivă, asta o să se întâmple. E ușor de vorbit despre colectarea selectivă, dar la mine în comună, unde sunt mulți de etnie rromă, e mai greu de realizat. Nu am cu cine să fac curățenie în comună, să iau oameni care nu au abilități să facă asta, să se îmbolnăvească și după aia să am alte probleme, acum, cu pandemia. Gunoaie sunt peste tot. Te crucești ce e pe E85. Cred că ar trebui să merg din poartă în poartă să vorbesc cu oamenii, dar îmi trebuie și bani. Noi suntem necăjiți”, spune Serioja Hobincă, primarul comunei Moțca.

De altfel, un sfert din amenzile aplicate de Garda de Mediu Iași, în anul 2021, sunt pentru mormanele de gunoaie de pe câmp. Firmele din Iași au fost amendate, în acest an, cu 1,3 milioane de lei.

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de 1,3 milioane de lei în anul 2021

Potrivit comisarului-șef al Gărzii de Mediu Iași, Gheorghe Bacușcă, sunt primari care au înțeles că trebuie să facă colectare selectivă, însă în multe comune acest lucru nu se întâmplă și de aceea s-au aplicat amenzi. În ceea ce privește depozitarea necontrolată a gunoaielor, verificările sunt făcute în urma unor reclamații.

„Amenzile au fost date pentru că unii primari nu au înțeles că trebuie să fie realizată colectarea selectivă potrivit prevederilor europene. Primim reclamații de la anumiți cetățeni că sunt mormane de gunoaie în unele comune din Iași. Când verificăm aceste reclamații, se confirmă cele sesizate”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași.

Cea mai mare amendă aplicată anul acesta unei primării din Iași a primit-o Primăria comunei Movileni. Unitatea administrativ-teritorială a fost sancționată cu 75.000 de lei pentru că a poluat mediul. Primăria nu a realizat în totalitate măsura salubrizării zonelor cu depozitări necontrolate de deșeuri de orice fel, care pot afecta mediul, astfel că au fost luate măsurile legale care se impun în astfel de situații.