Prăjitura Lămâița – un deliciu culinar pentru orice sezon
Prăjitura Lămâița este fără dar și poate desertul copilăriei. Se prepară ușor, și este nemaipomenit de delicioasă. Aveți nevoie de doar câteva ingrediente și multă dragoste, iar prăjitura este gata.
Lămâița prăjitură. Mod de preparare
Bunicile noastre obișnuiau mai mereu să facă Lămâița și niciodată nu dădeau greș. Pentru această rețetă veți avea nevoie de câteva ingrediente pentru foi și câteva pentru cremă.
Pentru foi veți avea nevoie de: cca 700 g faina, 3 oua, 9 linguri zahar pudra, 9 linguri ulei, 9 linguri lapte, 2 pliculețe zahar vanilat, un praf de sare, o linguriță amoniac.
Pentru cremă veți avea nevoie de: 300 g unt gras, 8 linguri de făină, 8 linguri de zahăr, un litru de lapte, esență de vanilie (după gust), coaja și sucul de la o lămâie.
Prepararea aluatului:
Într-un vas mixăm ouăle cu zahărul, zahărul vanilat și sarea. Adăugăm uleiul și laptele apoi amoniacul stins în oțet. Începem să adăugăm făina și să amestecăm la început cu o lingură apoi frământăm cu mana un aluat potrivit de tare. Când aluatul nu se mai lipește de mâini îl lăsăm la odihnit jumătate de oră la temperatura camerei după care îl vom împărți în patru părți egale. Vom face patru foi pe care le coacem pe dosul tăvii. Puteți întinde aluatul direct pe hârtia de copt iar apoi să-l transferați cu totul pe fundul tăvii. Foile se coc la foc potrivit 7-8 minute in cuptorul preîncălzit.
Prepararea cremei:
Amestecăm într-o crăticioară făina, zahărul, laptele, coaja și sucul de lămâie apoi punem pe foc mic și fierbem. Amestecăm continuu cu telul până compoziția se îngroașă. Dăm cratița deoparte și adăugăm esența de vanilie. După ce crema s-a răcit, adăugăm untul și mixăm bine până la omogenizare.
Modul de asamblare
În tava pe fundul căreia am copt foile vom monta prăjitura. Împărțim crema în trei apoi punem prima foaie pe care întindem o parte din cremă, punem și a doua foaie și apăsăm ușor. Procedam la fel până terminăm foile și crema. Punem o folie de plastic peste prăjitura apoi punem o greutate (eu am pus un tocător) și lăsăm la rece până a doua zi când foile se vor înmuia. Porționăm prăjitura și o servim rece.
Sfaturi pentru o rețetă reușită
Pentru început, asigură-te că măsori cu atenție toate ingredientele folosite în rețetă. Chiar și o mică abatere poate afecta rezultatul final. Mulți chefi recomandă ca majoritatea ingredientelor să fie la temperatura camerei înainte de a le folosi. Acest lucru asigură o distribuire uniformă a căldurii în timpul coacerii. Nu mixa prea mult sau prea puțin. Supra-mixarea poate duce la o prăjitură tare, în timp ce sub-mixarea poate cauza o textură incoerentă. Ouăle aduc o textură și o structură buna prăjiturii. Baterea lor înainte de adăugarea în aluat poate ajuta la încorporarea mai ușoară în restul ingredientelor. Untul trebuie să fie la temperatura camerei. Asigură-te că îl lași să stea suficient timp afară pentru a se încălzi.
Asigură-te că cuptorul este complet preîncălzit înainte de a pune prăjitura înăuntru. Asta ajută la coacere uniformă. Pentru a verifica dacă prăjitura este coaptă, introdu o scobitoare în centrul acesteia. Dacă iese curată sau cu câțiva firimituri uscate atașate, este gata. Dacă vrei să decorezi Lămâița prăjitură, asigură-te că este complet răcită înainte de a aplica glazura, frișca sau orice altceva.