Prăjitura Kunefe – Rețeta care te va da pe spate!
Kunefe este o rețetă de desert care aparține bucătăriei orientale, cel mai probabil celei turcești. Această prăjitură are mai multe denumiri, în funcție de regiune. Oamenii se mai referă la acest desert ca Knafe, Konafa, Kenafi, Knafeh Nabulsieh, cadaif sau cataif cu brânză.
Pe internet, această rețetă face furori, iar oamenii o denumesc „regele deserturilor turcești” sau „cea mai bună plăcintă din lume”.
Originile desertului Kunefe
Se presupune că denumirea de Knafeh Nabulsieh provine de la un oraș din apropierea Ierusalimului (la aproximativ 60 km) numit Nablus, iar primele prăjituri Kunefe au fost făcute în jurul anilor 1400.
Cel mai sigur este faptul că după anul 1575, Imperiul Otoman care stăpânea Palestina în acea vreme a descoperit populara rețetă.
Aceasta a fost, mai târziu, preluată de cei de origine greacă. A ajuns în țara noastră prin fanarioți și era extrem de prețuită de către toți cei care au gustat-o.
Totuși, această prăjitură are nevoie de un ingredient special, care prin anii 1940 a început să nu se mai găsească. Era foarte greu să faci rost de tăițeii speciali pentru această rețetă.
Pentru a vă fi mai ușor dacă nu ați mai văzut sau gustat până acum acest desert, îl puteți asocia cu baclavaua. Cele două fac parte din aceeași familie de dulciuri.
Ingredientele necesare pentru un desert spectaculos
Acest desert nu este greu de preparat, mai ales dacă veți avea la dispoziție cam 250 de grame de cataif crud. Acesta este ingredientul esențial. Așa cum apare și în denumirea sa (cataif cu brânză), acest preparat se gătește cu mozarella. În jur de 300 de grame vor fi de ajuns. Desigur, nicio rețetă nu este completă fără un vârf de sare.
Pentru sirop vom avea nevoie de 300 de ml de apa și 200 de grame de zahăr tos. Zeama de lămâie este esențială (în jur de 1-2 linguri de suc de lămâie).
Cam 20-50 de grame de fistic pentru decor. Fisticul este, de asemenea, benefic sănătății.
Kunefe rețetă – Mod de preparare
Putem deja să preîncălzim cuptorul la 180-190 de grade. Între timp, fideaua/tăițeii (cataiful crud) trebuie mărunțit foarte bine. Untul trebuie topit, iar după ce se răcește se va turna peste cataiful mărunțit. Trebuie să amestecăm foarte bine această compoziție.
Este recomandat să folosim o cratiță sau o tavă rotundă, dar care să nu aibă pereții detașabili. În acest fel ne asigurăm de faptul că amestecul nu va curge în cuptor.
Peste primul strat de fidea cu unt bine compactat, se vor pune feliile tăiate de mozzarella. Grosimea ideală a acestora este în jur de 1 cm. Urmează ca peste stratul de mozzarella să se pună restul amestecului de fidea cu untul topit. Acestea trebuie presate foarte bine și să acopere toate feliile de mozzarella din compoziție.
Totul este pregătit și gata de coacere!
Tava sau cratița (depinde ce ați folosit) poate fi introdusă la cuptor. Va dura aproximativ 50 de minute ca desertul să se rumenească.
Cât timp Kufene stă la cuptor, putem pregăti siropul special pentru această prăjitură. Apa trebuie pusă la fiert, alături de zahărul alb. Acesta trebuie să se dizolve, așa că ar fi bine să amestecăm. După ce acesta se topește, apa trebuie lăsată să clocotească câteva minute. Următorul pas este să adăugăm sucul de lămâie.
Atunci când prăjitura s-a rumenit, o putem scoate pentru a turna peste ea siropul abia făcut.
De obicei, această prăjitură se decorează cu fistic (care trebuie mărunțit). Cea mai delicioasă cale de a servi Kufene este când aceasta este încă caldă.
Kufene este o rețetă veche, dar care încă este populară în rândul gospodinelor. Aceasta se aseamănă cu îndrăgita baclava și este absolut delicioasă!