Prăjitura Greta Garbo – Una dintre cele mai populare și delicioase rețete

de: denisa.plugaru
16:20, 21 feb. 2022

Prăjitura Greta Garbo se mai numește și Jerbo sau Gerbeaud. Aceasta se întâlnește foarte des atunci când vine vorba de petreceri, mici adunări de familie sau întâlniri ca între prieteni. În alte cuvinte, acest desert este potrivit pentru orice ocazie! Gustul dulce al gemului împreună cu nuca, ne mângâie papilele gustative printr-un joc perfect al aromelor. Originile acestui desert se află tocmai în Budapesta.

Gustul dulce al gemului împreună cu nuca, ne mângâie papilele gustative

Ingredientele necesare pentru un gust minunat

Acest preparat nu este foarte greu de pregătit. Un alt desert pe măsură care are în componența sa nuca mărunțită, este prăjitura Deliciu.

Înafară de câteva ingrediente (precum nuca sau frișca), majoritatea celor necesare le vom regăsi în orice bucătărie.

În primul rând, pentru foi, vom avea nevoie de aproximativ un kg de făină albă de grâu, două ouă (preferabil, de țară), niște drojdie proaspătă, aproximativ 150-200 de grame de unt și aproximativ 200 de grame de smântână cât mai grasă. Desigur, vom avea nevoie și de niște zahăr pudră (cam 100 de grame ar trebui să fie de ajuns). Și cum în nicio rețetă nu poate lipsi, va trebui să pregătim și un praf de sare. Pentru cât mai multă aromă și gust, putem adăuga niște coajă rasă de lămâie și/sau puțină vanilie.

Pentru umplutură vom avea nevoie de gem. Aici totul se pregătește pe bază de preferințe. Puteți să vă folosiți de orice gem vă doriți (de exemplu, cel de caise, de vișine, de prune, de căpșuni ș.a.). De asemenea, trebuie să pregătim o cantitate potrivită de nucă măcinată (aproximativ 400 de grame).

Pentru decor putem folosi glazură de ciocolată.

Acest preparat nu este foarte greu de pregătit

Prăjitura Greta Garbo – Cum se prepară cel mai delicios desert

Trebuie să ne asigurăm că scoatem untul din frigider la timp pentru ca atunci când îl utilizăm să fie la temperatura camerei. După ce îndeplinim această cerință, putem să ne apucăm de pregătirea foilor. Începem prin a freca foarte bine drojdia cu zahărul până ajung la lichefiere. Pe rând, adăugăm untul (atenție, la temperatura camerei!), apoi cele două ouă de țară. Mixăm foarte bine acest amestec până ce se omogenizează. Următorul pas este să adăugăm și restul ingredientelor, adică smântâna, făina și coaja rasă de lămâie. Trebuie să amestecăm totul cu atenție și să nu grăbim procesul. Toate aceste ingrediente trebuie să se incorporeze foarte bine. Aluatul obținut trebuie lăsat să crească timp de aproximativ o oră.

După ce aluatul a crescut, îl putem tăia în patru părți egale. Acestea se vor transforma în patru foi. Va trebui să le întindem foarte bine și uniform. Trebuie să avem grijă să nu fie mai groase sau mai subțiri în unele părți decât în altele. De asemenea, lungimea foilor trebuie să fie în concordanță cu mărimea tăvii în care urmează să fie puse.

Trebuie să ne asigurăm că scoatem untul din frigider la timp

Atunci când vine vorba de umplutură, putem începe prin a amesteca nucile măcinate împreună cu cele două tipuri de zahăr, și anume cel vanilat și cel tos.

Trebuie să pregătim tava și să o ungem cu unt. Punem prima foaie, după care adăugăm niște gem și pe deasupra o parte uniformă din amestecul cu nucă. Acest procedeu se repetă până la ultima foaie de deasupra peste care vom pune doar glazura de ciocolată. Totuși, glazura nu se pune până când prăjitura nu este scoasă de la cuptor și rece!

Introducem tava cu desertul la cuptorul preîncălzit, la o temperatură medie, timp de aproximativ o oră.

Înainte de a aplica glazura, prăjitura trebuie să stea la răcit cel puțin 8 ore. Glazura se poate face din ciocolată topită pe aburi.

Prăjitura Greta Garbo este una dintre cele mai servite prăjituri la diverse petreceri sau adunări. Este un desert simplu de pregătit și pe deasupra, savuros!

Glazura nu se pune până când prăjitura nu se răcește