Prăjitură cu mere de post turnată: Desertul copilăriei, pregătit ca la bunica acasă
Pentru a pregăti o prăjitură cu mere de post turnată, bunica nu avea nevoie de multe ingrediente și nici nu petrecea ore întregi la bucătărie pentru a o găti. Dacă îți plac dulciurile făcute de casă, care îți amintesc de vacanțele petrecute la bunica și dorești să încerci să prepari și tu un deliciu desăvârșit, această prăjitură este ceea ce trebuie.
Atunci când bunica dorea să pregătească un desert pentru întreaga familie, în special în perioada postului, ea gătea prăjitura cu mere. Un deliciu care era pe placul celor adulți dar și un răsfăț desăvârșit pentru cei mici. Cu siguranță, se găsesc multe rețete pentru pregătirea acestui desert de post, însă cea mai bună dintre toate este cea a bunicii.
Prăjitură cu mere de post turnată: Cum făcea bunica cel mai pufos aluat
Pentru a obține o prăjitură de mere de post turnată spectaculoasă bunica urma o rețetă extrem de simplă, astfel încât orice începător o va putea pregăti. Pentru a obține o prăjitură la fel de gustoasă precum cea ca la bunica acasă trebuie să pregătești cu mare atenție aluatul.
Pentru a pregăti cel mai pufos aluat pentru cel mai bun desert, bunica punea într-un bol încăpător apă minerală, ulei, zahăr și zeamă de lămâie. Pentru a obține o aromă ce învăluia toată casa, bunica adăuga și vanilie. Ulterior, după ce a potrivit toate ingredientele, ea le amesteca cu atenție până se dizolva de tot zahărul.
Bunica mereu amesteca făina cu praful de copt și o cernea peste compoziția pregătită în prealabil. Ulterior, ea amesteca compoziția și frământa cu grijă până obținea un aluat omogen. După ce bunica obținea cel mai pufos aluat, ea îl acoperea cu o folie alimentară, punându-l la rece pentru aproximativ 20 de minute.
Secretele bunicii pentru cea mai delicioasă umplutură
Bunica mereu alegea pentru umplutură cele mai proaspete mere pe care ulterior le spăla foarte bine, curățându-le și de coajă. După ce pregătea merele, bunica dădea printr-o răzătoare mare fiecare măr în parte, scurgând cu atenție zeama lăsată. Bunica mereu prefera să călească merele pentru umplutura prăjiturii de post. Ea călea merele într-o oală adâncă la care adăuga zahăr.
Pentru a obține o aromă nemaipomenită a prăjiturii, bunica mereu adăuga scorțișoară, esență de vanilie și griș, amestecând foarte bine aceste ingrediente. Bunica nu lăsa pentru mult timp merele la călit, în doar 10 minute acestea fiind gata pentru a fi adăugate în amestecul aromat.
După ce umplutura era gata, bunica împărțea în două părți aluatul pufos. O parte din acesta îl întindea într-o foaie cu grosime de circa 1 cm, punându-l într-o tavă cu diametrul de 20/30 cm. Bunica mereu înțepa foaia din loc în loc cu o furculița. Ulterior, bunica întindea uniform compoziția de mere pe toată suprafața foii.
Ultimul pas pe care îl făcea bunica pentru pregătirea celei mai bune prăjituri era introducerea ei în cuptorul preîncălzit, lăsând să se coacă circa 25-30 de minute, până aceasta devenea aurie. Bunica mereu pudra prăjitura după ce aceasta se răcea, servind-o când aceasta era aproape rece.
Dacă rețeta prăjiturii cu mere de post turnată ți-a fost pe plac, cu siguranță merită să pregătești și cornulețele de post care se vor topi în gură sau checul de post fără ou și cel mai cremos și gustos desert de post.