Prăjitură cu bulion și mere, o delicatesă a bucătăriei românești!

de: Bianca
11:35, 29 iul. 2024

Rețeta de prăjitură cu bulion și mere este o combinație inedită de arome și texturi, îmbinând gustul acrișor al bulionului cu dulceața și prospețimea merelor.

Deși prăjitura cu bulion și mere poate părea la prima vedere neobișnuită, reușește să surprindă prin armonia ingredientelor sale, fiind un desert delicios și extrem de ușor de făcut.

Ingrediente pentru această prăjitură cu bulion și mere

Dacă doriți să vă răsfățați cu un desert de casă însă nu știți ce să încercați, această prăjitură cu bulion și mere vine în ajutorul dumneavoastră, se face foarte ușor și aveți nevoie doar de câteva ingrediente pentru foi și umplutură, astfel că pentru foi aveți nevoie de 150 ml ulei, 150 gr zahăr, 150 gr bulion, 150 ml apă minerală, 8 gr amoniac stins cu o linguriță de oțet, 1 plic zahăr vanilat, un vârf cuțit sare, 600 gr făină.

Iar pentru umplutura prăjiturii aveți nevoie de 10 mere mari, 7 – 8 linguri zahăr, 4 plicuri zahăr vanilat, o linguriță scorțișoară și un borcan de prune.
Într-un bol potrivit amestecați uleiul, zahărul, bulionul, apa minerală, amoniacul stins, zahărul vanilat și făina. Adăugați treptat făina și frământați aluatul. Se lasă câteva minute la odihnit, iar apoi se împarte în 4.

Întindeți foile și coaceți-le pe rând în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 12 minute.

Între timp, spălați merele, curățați-le și dați-le prin răzătoarea mare, fie la robotul de bucătărie. Căliți-le cu zahăr și scorțișoară până nu mai au zeamă, apoi lăsați-le la răcit.
După acest pas, când sunt gata și foile, le suprapuneți, însă după ce le ungeți cu umplutură. Prima foaie se unge cu mere, a doua cu gem, a treia cu mere, iar apoi se suprapun și se acoperă cu cea de a patra foaie.
Se lasă prăjitura timp de minim 3 – 4 ore, apoi se pudrează cu zahăr și este numai bună de servit.

Cremă de caramel și de lămâie pentru prăjitura cu bulion

Dacă umplutura de mere nu este pe gustul dumneavoastră, puteți înlocui umplutura prăjiturii cu creme de caramel și lămâie pentru a avea certitudinea că acest desert cucerește orice musafir.

Pentru crema de lămâie aveți nevoie de 500 ml de apă, 200 gr zahăr tos, 125 gr de griș, 125 gr de margarină, coaja de la o lămâie, zeama de la o lămâie și un praf de sare.

Pentru crema de caramel aveți nevoie de 500 ml apă, 200 gr de zahăr tos, 125 gr griș, 125 gr de margarină, esență de vanilie și un praf de sare.

Astfel că pentru crema de lămâie veți amesteca zahărul cu grișul, după care adăugați apă și se dă la foc mic, amestecând mereu, până ce se îngroașă compoziția. Când grișul s-a îngroșat bine, se ia vasul de pe foc și se lasă la răcorit, amestecând din când în când în el, ca să nu se formeze crustă deasupra.
Când grișul s-a răcorit aproape total, se încorporează treptat margarina și se adaugă zeama și coaja răzuită de lămâie după care se mixează compoziția până la omogenizare.

În ceea ce privește crema de caramel, se caramelizează zahărul, în care se adaugă 100 ml de apă și se fierbe până la topirea caramelului. Restul de apă, 400 ml se amestecă cu grișul și se prepară la foc mic, amestecând întruna, până ce se îngroașă.
Când grișul s-a îngroșat se lasă puțin să se răcorească și se încorporează treptat margarina apoi caramelul și esența, mixând ușor până la omogenizare.

Procesul de asamblare este la fel ca cel de la prăjitura cu bulion și mere doar că această variantă se lasă mai mult la rece, cu ceva greu deasupra, pentru a se presa bine.