Praful saharian reprezintă un pericol pentru sănătate. Prof. dr. Traian Mihăescu: „Asupra organismului poate avea consecințe grave, cum ar fi boli cardiovasculare și respiratorii” – FOTO
Ieșenii sunt îngrijorați de efectele negative pe care praful saharian le poate avea asupra organismului. Acesta a fost ușor de observat, ieri, pe mașini, vegetație, ridicând un semn de întrebare în rândul populației. Medicii pneumologi afirmă faptul că norul de praf saharian este periculos pentru sănătate, în special pentru persoanele care suferă de afecțiuni pulmonare. Cu toate acestea, specialiștii au câteva recomandări pentru a evita problemele
Prof. dr. Traian Mihăescu afirmă faptul că pot apărea probleme respiratorii și de alergie. Cele mai afectate sunt persoanele care suferă de diferite boli pulmonare sau cardiovasculare. Din cauza faptului că praful este mult mai periculos decât cel obișnuit, poate afecta și persoanele sănătoase, nu numai pe cele care au astm sau probleme respiratorii.
Praful saharian este un pericol, în special pentru persoanele care suferă de boli pulmonare
Astfel, în cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere, cu iritații la nivelul gâtului, nasului și chiar lăcrimare.
„Expunerea la praful saharian, în Europa, poate avea ca rezultat o serie de simptome și efecte asupra sănătății, în primul rând, din cauza nivelului crescut de particule în suspensie din aer. Aceste simptome pot include probleme respiratorii, cum ar fi tusea, respirația șuierătoare și dificultăți de respirație, în special pentru persoanele cu afecțiuni preexistente, cum ar fi astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică. De asemenea, praful poate provoca condiții de ceață, care pot duce la iritarea ochilor, dureri de gât și dureri de cap. Particulele fine au fost asociate cu o mortalitate crescută în timpul zilelor cu praf saharian, în timp ce fracțiunile mai grosiere prezintă rezultate mixte.
Expunerea pe termen lung la praful saharian poate avea consecințe mai grave asupra sănătății, cum ar fi contribuția la un exces de rezultate adverse pentru sănătate, inclusiv boli cardiovasculare și respiratorii. Pentru a atenua aceste efecte asupra sănătății, măsurile de sănătate publică, cum ar fi reducerea activităților în aer liber în timpul furtunilor de praf, măturatul străzilor și curățenia, pot contribui la minimizarea resuspensiei prafului și a expunerii la acesta”, a subliniat prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog.
Medicii pneumologi trag un semnal de alarmă, spunând că este foarte important ca oamenii să înțeleagă care sunt riscurile la care se expun, dacă nu respectă recomandările specialiștilor.
„Studiile privind praful saharian din Europa evidențiază impactul potențial al acestuia asupra sănătății. În timp ce PM10 și PM2,5-10 (se referă la particulele din aer, care sunt de 2,5 microni sau mai mici, și de 10 microni ori mai mici) prezintă asocieri mixte cu mortalitatea în timpul intruziunilor de praf, PM10 a fost asociat cu o mortalitate crescută în zilele cu praf saharian. Măsuri precum curățarea străzilor pot reduce resuspensia prafului, având un impact pozitiv asupra sănătății publice. În plus, praful saharian contribuie la un exces de rezultate adverse pentru sănătate, particulele mai mari putând prezenta riscuri mai mari. Înțelegerea acestor efecte asupra sănătății este crucială din cauza transportului semnificativ de praf saharian în Europa, cu impact asupra calității aerului și a sănătății”, adaugă prof. dr. Traian Mihăescu.
Iată ce recomandări au medicii pneumologi
Pentru a ne proteja în această perioadă, medicii recomandă să se limiteze deplasările și activitățile în aer liber.
„În timpul episoadelor de praf saharian din Europa, persoanele cu afecțiuni respiratorii ar trebui să ia măsuri de precauție specifice, pentru a-și proteja sănătatea. Limitați activitățile în aer liber. Rămâneți în interior cât mai mult posibil, în special în timpul nivelurilor maxime de praf, pentru a reduce expunerea la particulele din aer. Utilizați purificatoare de aer. Luați în considerare utilizarea purificatoarelor de aer cu filtre HEPA, pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior și a reduce concentrația de particule de praf. Închideți ferestrele și ușile.
Păstrați ferestrele și ușile închise pentru a preveni pătrunderea prafului în spațiile interioare și exacerbarea simptomelor respiratorii. Monitorizați calitatea aerului. Rămâneți informați cu privire la nivelurile de calitate a aerului din zona dvs. prin intermediul autorităților locale sau al resurselor online, pentru a ajusta activitățile în funcție de nivelurile de poluare. Să urmați sfaturile medicale. Respectați orice sfaturi specifice sau planuri de tratament furnizate de profesioniștii din domeniul sănătății, pentru a gestiona afecțiunile respiratorii în timpul episoadelor de praf.
Urmând aceste măsuri de precauție, persoanele cu afecțiuni respiratorii își pot reduce la minimum expunerea la praful saharian și pot reduce riscul de agravare a problemelor de sănătate în timpul episoadelor de praf din Europa”, mai spune prof. dr. Traian Mihăescu.
Prof. univ. dr. Silviu Gurlui susține faptul că, deși norul de praf saharian traversează Europa în fiecare an, fenomenul este mult mai agresiv acum.
„Este un eveniment mai intens, rezultat cu depunerea acestor particule care provin din praful saharian la sol, am văzut acest strat consistent roșiatic pe mașini, pe vegetație, pe stradă. Acest praf venit din zona Sahara poate fi însoțit de alți poluanți care se dezvoltă în zona de unde sunt saltate aceste particule. Din acest motiv, trebuie să privim acest praf nu ca pe un praf obișnuit, ci ca un eveniment de poluarea mai severă. În următoarele zile, ne putem aștepta ca acest praf, care acum este redepus pe sol, să fie reantrenat în atmosferă și timp de câteva zile să fie o poluare ceva mai mare a atmosferei. Aceste particule pot antrena, pe această distanță, la înălțime foarte mare, alți poluanți.
Praful saharian poate conține alergeni și este necesar să luăm măsurile necesare de igienă. Pentru că a plouat, s-a curățat atmosfera foarte bine, dar aceste particule nocive ajung mai departe în sol, în râuri, lacuri, din acest motiv, trebuie să fim atenți. Sunt cel puțin zece evenimente de acest fel pe an, însă anul acesta este multe mai sever”, a subliniat prof. univ. dr. habil. Silviu Gurlui în legătură cu pericolul pe care-l reprezintă praful saharian.