Praf, zgomot și mormane de gunoaie! Ieșenii au luat cu asalt Agenția pentru Protecția Mediului! Oamenii au depus zeci de plângeri!

de: Raluca Costin
02:00, 15 iul. 2021

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a înregistrat în primul semestru al anului 82 de petiții depuse de ieșeni. Acestea au vizat nemulțumirile ieșenilor cu privire la praful, zgomotul cauzat de trafic și lucrările de construcții, dar și faptul că trebuie să suporte mirosuri neplăcute provenite de la mormane de gunoaie

Ieșenii au depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) 82 de reclamații în primul semestru din acest an. Petițiile s-au referit la nerespectarea măsurilor de protecție a mediului de către agenții economici care au produs praf, zgomot, mirosuri, dar și deversări ilegale de ape uzate, mai ales în șantiere. Un procent de 30 la sută din sesizările ieșenilor fac referire la gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, iar altele se referă la conflicte între vecini, pe teme de protecția mediului, cele mai multe din mediul rural, cum ar fi cele generate de tăierea arborilor.

„Au predominat petițiile din partea persoanelor fizice, aproximativ 80 la sută, și observăm că, în marea lor majoritate, cetățenii preferă să depună petițiile online. Unele dintre petițiile înregistrate la APM Iași au fost redirecționate către Garda de Mediu, consiliile locale ale primăriilor din mediul rural, întrucât instituția noastră nu are atribuții privind aspectele ce au fost semnalate”, susține Galea Temneanu, directorul APM Iași.

Ieșenii au cerut 102 autorizații de la Agenția pentru Protecția Mediului

În același timp, APM Iași a emis în primul semestru din acest an 102 autorizații de mediu pentru alimentare cu apă, captare, tratare și distribuție apă și colectare a apelor uzate, dar și pentru activități de asistență spitalicească, service și vopsitorie auto, fabricarea de componente auto sau extracția pietrișului și nisipului. În ceea ce privește proiectele derulate în Iași, au fost eliberate 65 de decizii ale etapei de încadrare pentru construire locuințe colective, spații comerciale, fermă de producție și îngrășare suine, modernizare drumuri în comuna Bivolari sau extindere alimentare cu apă.

Alte 5 avize de mediu au fost eliberate pentru Planul Urbanistic General al localităților Costuleni și Ciohorăni, PUZ-uri pentru construire locuințe colective, spații comerciale, birouri și parcări. Pentru a obține avizul de mediu, ieșenii trebuie să depună actele la sediul APM, urmând ca, în termen de maximum 45 de zile, să obțină actul necesar desfășurării activității. Ieșenii trebuie să depună o cerere pentru eliberarea avizului de mediu, dovada că au făcut publică solicitarea prin cel puțin una dintre metodele de informare, planul de situație și planul de încadrare în zonă a obiectivului.

Ieșenii au depus reclamații ce vizează mormanele de gunoaie din județ

Pe de altă parte, în acest an a crescut numărul reclamațiilor depuse de ieșeni cu privire la depozitarea necontrolată a gunoaielor, mai ales în mediul rural. Una dintre comunele în care ieșenii au reclamat mormanele de gunoaie este Bălțați. Comisarii de mediu au efectuat zeci de controale în acest an în comunele din Iași, pentru a prinde în flagrant persoanele care aruncă gunoaiele din mașini sau persoanele care nu duc gunoaiele în spațiile special amenajate pentru acest lucru.
În acest an, Garda de Mediu Iași a dat amenzi în valoare de peste 300.000 de lei pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor. Mai mult, comisarii de mediu au confiscat două mașini care transportau ilegal deșeuri, iar aceștia au depus și plângeri penale. Sunt și situații în care primarii din comunele ieșene au luat măsuri pentru a nu mai fi amendați de Garda de Mediu.

Camere de supraveghere, montate pentru a-i prinde pe cei care aruncă gunoaiele aiurea

Primarii din județul Iași au montat camere de supraveghere în mai multe localități după ce, în ultimii 2 ani, au primit amenzi usturătoare de la comisarii de mediu. Pentru a prinde persoanele care aruncă gunoaiele oriunde, autoritățile din județ au investit în sisteme de supraveghere video. Rezultatele se văd chiar și la numai câteva luni de la montarea camerelor, potrivit primarilor din Iași. Printre unitățile administrativ-teritoriale în care au fost montate camere de supraveghere se numără Moțca, Miroslovești și Hălăucești, dar și orașul Hârlău.
Aceste primării au scăpat de amenzile Gărzii de Mediu Iași, care, în ultimii 2 ani, a dat sancțiuni în valoare de jumătate de milion de euro, pentru gunoaiele aruncate în locuri nepermise. Ultima amendă a fost dată de comisarii de mediu Primăriei Movileni, care a fost sancționată cu 75.000 de lei pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor.