Prăbușire pentru un afacerist din Iași care făcea milioane de euro! Facturile neachitate l-au dus la sapă de lemn. Partenerii de afaceri au de recuperat sume importante

de: evelina.chitoroaga
04:00, 22 apr. 2020

Afacerea cu procesarea cărnii i-a adus venituri consistente, dar până la un moment dat. Nu a reușit să mai plătească facturile. Afaceristul Răducu Apopei, în vârstă de 57 de ani, are de plătit o datorie de aproape 3 milioane de euro. A rămas dator tot unor afaceriști implicați în procesarea cărnii. Au fost identificate bunuri ce urmează să fie valorificate. Recent, hala de producție de la Tomești a fost închiriată pentru o perioadă de 5 ani. Creditorii au cerut 1,5 euro pe metru pătrat. Apopei nu a putut fi contactat pentru a comenta situația.

Probleme financiare serioase pentru societatea Vascovin SRL, cu obiect de activitate „comerț cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne”. Firma condusă de Răducu Apopei a intrat în insolvență în cursul anului trecut, iar în urmă cu câteva luni a fost întocmit tabelul definitiv consolidat de creanțe al creditorilor societății. Lichidatorul judiciar Casa de Insolvență Homoranu IPURL a identificat nu mai puțin de 27 de creditori, valoarea totală a datoriilor fiind de 14.388.821 lei, aproape 3 milioane de euro.

De precizat că Apopei a înregistat cifre de afaceri importante în anii 2015, 2016, de peste 6 milioane de lei. Prăbușirea a fost inevitabilă în 2017, când societatea a înregistrat pierderi de 1,6 milioane de lei. Punctul culminant a fost în anul 2018, când cifra de afaceri a scăzut spectaculos, la doar 459.921 lei. La masa credală, cu cele mai mari sume au fost acceptate Iasicarn Distrib SRL – 3.650.218 lei, Vizante Grup SRL – 1.539.175 lei, Credit Agricole Bank România SA – 1.139.514 lei etc. Pe lista creditorului se află și Răducu Apopei, care are de recuperat de la propria firmă suma de 2,1 milioane lei. Și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași are de recuperat 493.342 lei

Ce bunuri are Apopei

Lichidatorul a identificat și o serie de bunuri aflate în proprietatea societății debitoare. Astfel, au fost evaluate proprietățile imobiliare din Tomești, acolo unde se află sediul societății. Au fost inventariate o hală de producție cu o valoare de 230.930 euro, instalații frigorifice – 136.320 euro, teren – 415.138 euro. Se mai adaugă mai multe autovehicule, echipamente folosite în industria cărnii, mobilier și alte mijloace fixe, cu o valoare totală de 125.000 de euro. Chiar dacă bunurile vor fi vândute, sumele nu vor acoperi datoria totală. Recent, Adunarea Creditorilor a hotărât să închirieze hala din Tomești.

„Aprobarea ofertei de închiriere a proprietății societății Vascovin SRL Iași în suprafață de 700 mp situată în sat Tomești, com. Tomești, hala C1, având destinația de secție preparare carne depusă de către L&B Tomcarn SRL cu sediul în sat Lunca Cetățuii, com. Ciurea. Prețul propus de către ofertant este de 1,5 euro/mp TVA inclus și durata contractului de închiriere să fie de 5 ani (contractul de închiriere încetează de drept în momentul valorificării bunului imobil în procedura insolvenței). În acest sens s-a încheiat Procesul-verbal al adunării creditorilor nr.229*/10.03.2020”, se arată în raportul lichidatorului.

Răducu Apopei nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii suplimentare despre situația societății.

Finanțele au de recuperat de la evazioniști

De precizat că, în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, conform ultimelor date, la nivelul județului Iași, Fiscul a înregistrat încasări de aproape 5,4 miliarde lei, adică 1,1 miliarde euro, de la persoane fizice și juridice. La nivel de regiune, media de încasări lunară a fost de 1,3 miliarde lei. Față de anul 2018, diferențele nu sunt majore. În ceea ce privește sumele suplimentare identificate în urma inspecțiilor fiscale, la nivelul județului Iași, acestea ating pragul de 175.681.277 lei, adică 37,3 milioane euro. În 2018, suma a fost mult mai mică, de aproape 110 milioane lei. Diferența este cauzată de restructurarea activității ANAF. În această perioadă, activitatea de inspecție fiscală a fost redusă.