Poze – vărsat de vânt. Cât de contagioasă este afecțiunea?
Tot mai multe persoane sunt în căutare de poze cu boala vărsat de vânt pentru a identifica la timp afecțiunea. Această infecție a fost numită „vărsat de vânt” din cauza contagiozității sale. Boala se răspândește ca viteza vântului. Un copil se poate îmbolnăvi de varicelă dacă se urcă într-un lift după o persoană bolnavă. Odată ce un copil bolnav intră într-o școală sau grădiniță, un grup destul de mare cu siguranță se va îmbolnăvi în timpul apropiat.
Varicela este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei. În ultimii ani, incidența varicelei în România aproape s-a dublat. Copiii cu vârste cuprinse între 1 și 10 ani sunt cei mai afectați. Statisticile arată că cea mai mare incidență a cazurilor de îmbolnăvire sunt înregistrate în rândul copiilor de 3-4 ani. Copiii sub 6 luni nu sunt practic afectați de varicelă, deoarece mama lor le transmite propria imunitate prin placentă și în timpul alăptării. Boala atinge vârful în perioada de toamnă-iarnă.
Poze – vărsat de vânt. Din ce grup de viruși face parte boala?
Varicela este o infecție virală acută cu transmitere pe cale aeriană, caracterizată printr-o erupție de vezicule mici pe piele și pe membranele mucoase. Virusul varicelei se numește „Varicella zoster”, un membru al familiei de virusuri herpetice. Virusul este instabil în mediul înconjurător și moare foarte rapid. Singura sursă de infecție este reprezentată de oameni. Susceptibilitatea la varicelă este foarte mare.
Pacienții devin infecțioși la sfârșitul perioadei de incubație. Această perioadă este între 48 de ore înainte de apariția erupției cutanate și până în ziua 5 după apariția ultimului element al erupției cutanate. Calea de transmitere este cea aeriană.
Cantități mari de virus sunt excretate prin strănut, tuse și vorbire. Transmiterea de la mamă la copil în timpul sarcinii este, de asemenea, posibilă. Transmiterea prin intermediul unor terțe părți nu este posibilă. De asemenea, nu există nicio șansă de a aduce virusul acasă pe pantofi și haine. Din cauza volatilității ridicate a virusului, acesta se poate răspândi de la un etaj la altul, chiar și până la 20 de metri distanță. Varicela la adulți este mult mai severă decât la copii și poate provoca complicații grave.
Cât durează perioada de incubație? Când debutează boala
Perioada de incubație durează între 10 și 21 de zile, mai des 14-17 zile. La copii, boala debutează cu febră de 38,5-39°C, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare și dureri de cap. Copilul devine obraznic și refuză să mănânce.
Simultan cu creșterea temperaturii, apare o erupție cutanată. Severitatea febrei corespunde erupției cutanate. Febra durează 3-5 zile. Fiecare nouă erupție cutanată este însoțită de o creștere a temperaturii corpului.
Erupția apare mai întâi sub forma unor pete roșii care se transformă în papule în câteva ore, apoi în vezicule, iar după 1-2 zile, erupția se face crustă. Bubele sunt aproximativ de mărimea unui cap de ac. După ce crusta cade, rămâne o pată roșie sau, uneori, o cicatrice.
Primele bube provocate de erupției apar, de obicei, pe față, scalp, spate, abdomen, piept, umeri și șolduri. Pe palme și pe tălpile mâinilor, erupția este de obicei absentă. Copiii sunt foarte deranjați de mâncărimea provocată de veziculele de varicelă și adesea se scarpină și le dezlipesc, lăsând o cicatrice și o posibilă supurație din cauza unei infecții bacteriene secundare.
Din moment ce ai văzut poze cu vărsat de vânt trebuie să știi că există cazuri în care pe parcursul bolii apar doar câteva elemente sau chiar nicio erupție cutanată. Aceste cazuri se înregistrează mai ales la copii. Recuperarea are loc decât după 10 zile de la debutul erupției cutanate.