Poze cu mușcături de insecte: Cum să acorzi primul ajutor și când trebuie să consulți un medic

de: BZI.ro
11:27, 08 feb. 2022

Cu siguranță atunci când vezi poze cu mușcături de insecte te îngrozești. Însă, trebuie să știi că înțepăturile de insecte nu sunt doar neplăcute, dar pot fi și periculoase. De cele mai multe ori, acestea provoacă o reacție alergică.

Înțepăturile de țânțari, căpușe, purici, furnici  și altele pot provoca o reacție traumatică, alergică și toxică. Aceasta se datorează ingerării unor substanțe străine în organismul uman. Mușcăturile provoacă înroșirea pielii. De asemenea, pot apărea umflături și mâncărimi la locul mușcăturii. Fiecare persoană are un răspuns imun individual la o astfel de expunere. Unele persoane manifestă o tendință de a dezvolta alergii, astfel este necesar să se evalueze nu doar manifestările locale, ci și starea generală a persoanei înțepate.

Tot specialiștii spun că poți utiliza unguente cu ingrediente active antimicrobiene și antiinflamatoare

Poze cu mușcături de insecte: Ce să faci pentru a scăpa rapid de disconfort

Dacă au început să se manifeste mâncărimile din cauza unei mușcături de insecte este indicat să aplici un compres rece sau gheață pe zona rănită. De asemenea, este recomandat să pui pe locul înțepăturii și o cremă din farmacie. Trebuie să știi că dacă aplici rece pe locul înțepăturii vasele de sânge se îngustează. Astfel, este mai dificil ca componentele toxice să intre în sânge, iar umflarea se diminuează.

De mare ajutor sunt și loțiunile pregătite dintr-o soluție semialcoolica. Alcoolul trebuie amestecat cu apă. Pentru a dilua alcoolul folosește în proporții egale atât alcool, cât și apă. Foarte indicate de către medicii specialiști sunt compresele cu dimexid.

Tot specialiștii spun că poți utiliza unguente cu ingrediente active antimicrobiene și antiinflamatoare. La fel, mușcăturile de insecte pot fi calmate cu creme pentru pete sau antihistaminice locale. Unii medici spun că unele unguente și soluții cu mentol, pot reduce senzația de mâncărime.

De mare ajutor sunt și loțiunile pregătite dintr-o soluție semialcoolică

Ce să faci dacă insecta a rămas blocată în piele: Cum să o extragi corect

De regulă, simptomele neplăcute dispar după remediile aplicate. Însă, este indicat să consulți un medic. În primul rând, există persoane care au reacții alergice la veninul de insecte, iar în al doilea rând, insectele pot fi purtătoare de boli grave. Deci, țânțarii pot fi purtători ai unui număr de viruși, căpușele pot infecta boala Lyme și encefalită, puricii și furnicile pot purta ciuma.

Mușcăturile multiple sunt deosebit de periculoase pentru dezvoltarea alergiilor, chiar într-o formă care pune viața în pericol. Dacă ai fost mușcart de o căpușă , insecta trebuie scoasă complet împreună cu capul. Pentru a scoate insecta ai nevoie de ulei vegetal. Acesta trebuie aplicat pe ea, agitat și îndepărtat cu penseta.

Trebuie să știi că există și insecte otrăvitoare. Acestea manifestă simptome specifice. Astfel, dacă ai fost mușcat de o insectă otrăvitoare vei simți simptome precum durere foarte ascuțită în timpul mușcăturii. De asemenea, pe piele apare o rană, iar în jurul ei o umflătură albicioasă sub formă de tubercul. La fel de pete pot apărea în cazul infecțiilor de la nivelul unghiilor. Pot apărea hemoragii sau pete roșiatice.

Dacă au început să se manifeste mâncărimile din cauza unei mușcături de insecte este indicat să aplici un compres rece

Cum să acorzi primul ajutor unei persoane înțepate sau mușcate de o insectă

În cazul în care după o înțepătură rămâne o rană, aceasta trebuie dezinfectată și spălată cu săpun de rufe. De asemenea, imediat trebuie să pui pe rană un antiseptic. Foarte indicate sunt loțiunile sau compresele. Acestea trebuie ținute pe rană timp de 1,5-2 ore.

De asemenea, pentru a scăpa de mâncărime este bine să aplici loțiuni unguente. Pentru acorda primul ajutor, cele mai indicate sunt gelurile hormonale. Trebuie să aplici loțiunea o dată la 2-3 ore. Ulterior, pielea trebuie spălată și tratată cu alcool. În cazul mușcăturilor multiple sub formă de umflături, este necesar să iei medicamente antibacteriene.

Dacă înțepăturile tale seamănă cu cele de pe poze cu mușcături de insecte trebuie să consulți de urgență un medic. Doar un specialist îți va putea acorda ajutorul necesar. Este important să soliciți imediat asistență medicală dacă ai febră, dificultăți de respirație, vărsături, umflături extinse și alte simptome alarmante.

Înțepăturile de țânțari, căpușe, purici, furnici și altele pot provoca o reacție traumatică, alergică și toxică