Poze cu hernie ombilicală. Care sunt cauzele și factorii de risc ai afecțiunii
În câteva poze cu hernie ombilicală poți observa că o parte a intestinului iese prin deschiderea din mușchii abdominali, aproape de buric. Această afecțiune este comună și, de obicei, inofensivă.
O astfel de hernie creează o umflătură sau o proeminență moale în apropierea buricului. În cazul copiilor este nedureroasă de obicei, însă la adulți poate provoca disconfort abdominal.
Poze cu hernie ombilicală, simptome și cauze
Hernia ombilicală este mai frecventă la sugari, dar poate afecta și adulții. În timpul sarcinii, cordonul ombilical trece printr-o mică deschidere în mușchii abdominali, care se închide imediat, de obicei. Dacă mușchii nu se unesc complet pe linia mediană a peretelui abdominal, poate apărea o hernie ombilicală la naștere sau mai târziu în viață.
În cazul unui bebeluș, poate fi deosebit de evidentă atunci când plânge, provocând protruzia buricului, un semn clasic. Totuși, aceasta se închide adesea de la sine în primii doi ani de viață, deși unele rămân deschise până în al cincilea an sau mai mult. Dacă suspectați că bebelușul dumneavoastră are o hernie ombilicală, discutați cu medicul. Solicitați îngrijiri de urgență dacă cel mic pare să fie în durere, începe să vomite, are sensibilitate, umflare sau decolorare la locul herniei. Diagnosticarea și tratamentul prompt pot ajuta la prevenirea complicațiilor.
Există poze cu hernie ombilicală care apare la o vârstă mai înaintată și este mai susceptibilă să necesite o intervenție chirurgicală. În cazul adulților, prea multă presiune abdominală contribuie la herniile ombilicale. Cauzele creșterii presiunii includ obezitatea, sarcinile multiple, lichidul în cavitatea abdominală, intervențiile chirurgicale abdominale anterioare și dializa peritoneală pe termen lung, pentru tratarea insuficienței renale. Obezitatea poate cauza, de asemenea, o ruptură de menisc.
Complicații, factori de risc și tratament
Totuși, afecțiunea este mai des întâlnită la sugari, în special la bebelușii prematuri și cei cu greutate mică la naștere și afectează băieții și fetele în mod egal. Pentru adulți, supraponderalitatea sau avorturile multiple pot crește riscul de a dezvolta o hernie ombilicală sau un ulcer varicos. Acest tip de afecțiune tinde să fie mai comună la femei.
Pentru copii, complicațiile unei hernii ombilicale sunt rare, dar pot apărea atunci când țesutul abdominal proeminent este prins și nu mai poate fi împins înapoi în cavitate. Aceasta reduce aportul de sânge către o secțiune a intestinului și poate rezulta în dureri abdominale și deteriorarea țesutului. Dacă porțiunea de intestin prinsă este complet separată de fluxul sanguin, poate duce la moartea țesutului. Infecția se poate răspândi în cavitatea abdominală, provocând o situație care poate pune viața în pericol. Adulții cu hernii ombilicale sunt oarecum mai predispuși să experimenteze o obstrucție intestinală. Chirurgia de urgență este necesară, de obicei, pentru a trata aceste complicații.
Multe hernii ombilicale se închid de la sine până la vârsta de 3 sau 4 ani. În caz contrar, se recomandă operația chirurgicală. În cazul copiilor mai mici, dacă există un asemenea episod sau dacă hernia este foarte mare, aceasta poate fi o soluție. Chirurgia pentru repararea herniei se efectuează sub anestezie generală și se face o mică incizie la baza buricului. Dacă există intestin în hernie, acesta este plasat înapoi în cavitatea abdominală, iar deschiderea din mușchi este reparată cu multiple straturi de cusături pentru a preveni o altă afecțiune. De asemenea, se aplică un pansament pentru a menține buricul plat. Deși sugarii prematuri și cei care prezintă anumite afecțiuni medicale pot necesita observație de noapte în spital, majoritatea copiilor pot reveni acasă în câteva ore după intervenție, având poze cu hernie ombilicală.