Poze cu gută, boala care afectează articulațiile. De ce sunt bărbații mai predispuși
În poze cu gută, boala care afectează articulațiile, se poate observa o formă dureroasă de artrită. Episoadele de simptome precum durerea și umflarea apar și dispar în perioade numite atacuri de gută. Tratamentul este, de obicei, o combinație de gestionare a semnelor și schimbarea dietei.
Cel mai frecvent, guta afectează articulația degetului mare de la picior, dar se poate extinde și spre genunchi, glezne, picioare, mâini și încheieturi sau coate.
Poze cu gută, boala care afectează articulațiile
Atacurile de gută sunt foarte dureroase și pot apărea brusc, adesea peste noapte. În timpul acesta, simptomele în articulațiile afectate pot include durere intensă, decolorare sau roșeață, rigiditate, umflare, sensibilitate, chiar și la o atingere ușoară, sau o senzație de parcă articulația ar fi în flăcări. Aceste episoade durează de obicei o săptămână sau două, iar unele pot provoca simptome mai severe.
O acumulare de acid uric în exces, vizibilă în poze cu gută, boala care afectează articulațiile, cauzează afecțiunea. Corpul produce acidul în mod natural atunci când descompune substanțe chimice, numite purine, găsite în anumite alimente și băuturi. De obicei, rinichii îl filtrează din sânge, iar apoi acesta este eliminat când urinezi. Când corpul are niveluri ridicate de acid uric, cristalele de se pot acumula și se pot depune în articulații, iar astfel se aglomerează și provoacă episoade bruște de durere, umflături și alte simptome. Totuși, mulți oameni cu hiperuricemie nu dezvoltă niciodată gută.
Guta poate afecta pe oricine, însă bărbații au de trei ori mai multe șanse să dezvolte afecțiunea. De obicei, femeile nu se confruntă cu boala decât până după menopauză. Persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate sunt mai predispuse să dezvolte gută, inclusiv supraponderalitate sau obezitate, insuficiență cardiacă congestivă, diabet, hipertensiune arterială, boală renală și cancer de sânge.
Măsuri de tratament
Un medic poate diagnostica guta printr-un examen fizic, astfel că este important să îi spui când ai observat pentru prima dată simptome precum durerea și umflarea articulației și cât de des apar și dispar acestea. De asemenea, ar putea folosi câteva teste imagistice pentru a face poze cu gută, boala care afectează articulațiile. S-ar putea să ai nevoie de raze X, ultrasunete, imagistică prin rezonanță magnetică sau tomografie computerizată. Alte teste comune pentru diagnosticarea gutei includ analizele de sânge pentru a măsura nivelul de acid uric din sânge și aspirația articulară, caz pentru care se utilizează un ac pentru a îndepărta o mostră de lichid din interiorul unei articulații.
Tratamentul este, de obicei, o combinație între gestionarea simptomelor în timpul unei crize și reducerea frecvenței consumului de alimente și băuturi bogate în purine. Un specialist ar putea sugera medicamente pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, inclusiv antiinflamatoare nesteroidiene fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, ce pot reduce durerea și umflarea în timpul unui atac de gută. Colchicina este un medicament pe bază de rețetă care poate reduce inflamația și durerea, dacă este administrat în termen de 24 de ore de la un episod, la fel și corticosteroizii. De asemenea, poate recomanda injectarea corticosteroizilor în articulațiile afectate sau într-un mușchi din apropiere, precum și în cazul vasculitei, o boală reumatismală. În plus, un specialist îți poate sugera și încuraja să urmezi o dietă fără purine. Acest lucru va ajuta la reducerea acidului uric din corp care determină apariția vizibilă și în poze de gută, boala care afectează articulațiile.