Povestea unui loc ciudat din centrul Iasului. Aici au avut loc mari scandaluri politice

de: Valentin Hutanu
22:15, 30 mart. 2015

@ Cu siguranta, ceea ce s-a petrecut in acest imobil, situat in centrul Iasului, va impresiona mii de ieseni @ Crime odioase, scandaluri politice si multa coruptie @ Dovezile sunt scoase la iveala intr-o maniera ciudata @  Totul implica o poveste incarcata de marturisiri si documente incitante

Un detaliu extrem de incitant legat de istoria medievala si moderna a Iasului este legata de existenta unui „beilic” sau „dricul” targului de altadata, devenita in timp mahala semiboiereasca. De precizat ca beilicul propriu-zis, care insemna in limba turca palat, casa sau conac pentru gazduire, este palatul rezervat dregatorilor otomani care vin la Iasi cu porunci ale Portii Constantinopolitane.

Citeste si: Moment tulburator! Crima oribila descoperita la o mare biserica din centrul Iasului – GALERIE FOTO

„Construirea belicului din Iasi isi are originea in masurile luate de domnie pentru cazarea trimisilor turci la Iasi sau in trecere prin acest oras, din ce in ce mai multi in secolul al XVIII-lea, care, in perioada precedenta, erau gazduiti, ca majoritatea demnitarilor straini ce treceau prin Iasi, in unele case boieresti si negustoresti si, mai rar, in manastiri. In ceea ce-i priveste pe turci, acest fapt a dat nastere mai multor abuzuri si incidente pentru inlaturarea carora s-a hotarat de catre domnie gazduirea acestora intr-un imobil destinat lor… Casa a fost construita, la 1757, fapt important «aproape de curtea domneasca»”, arata reputatul istoric medievist Ioan Caprosu in lucrarea „Iasii vechilor zidiri„.

Povestea fabuloasa a locului

Concret, de precizat ca strada pe care se afla atunci Beilicul se numea în vechime strada Zmeu, iar acum a capatat denumirea pe care o are si astazi, respectiv Ghica-Voda (langa fostul sediu al Universitatii Petre Andrei – n.r.).

Citeste si: Scene de groaza surprinse pe strazile Iasului! Totul s-a petrecut intr-un mod teribil – GALERIE FOTO

„Pe timpul suzeranitatii turcesti se afla la Iasi, nu departe de Hala, pe lânga vechea biserica Barnovski, Palatul Beiului, adica al reprezentantului Portii otomane. Acesta era de multe ori stapânul de fapt al tarii. Palatul lui se numea Beilic si de aci îsi lua numele si partea aceasta a orasului. În jurul palatului mai erau câteva cladiri care atârnau de el si formau curtea. În acest palat, beiul a invitat pe domnul Moldovei Grigore Ghica si i-a taiat capul cu ienicerii (1777) pentru ca protestase contra cedarii Bucovinei catre Austria, de Înalta Poarta (1775). În jur, aceasta avea cazarma pentru ostasi, alte câteva zidiri pentru însotitori si slujitori, o cafenea si hanul Caravan Serai – loc de popas al caravanelor negustoresti turcesti. Aici a fost chemat luminatul domnitor Grigore Ghica de un trimis al vizirului, care l-a decapitat. Capul, expediat la Istanbul, a fost expus pentru a se sti ce patesc acei care se opun vointei împaratesti, iar trupul aruncat în gradina a fost mai târziu îngropat la biserica Sfântul Spiridon, unde se afla si acum. În anul 1875, pe locul fostei resedinte arse, s-a amenajat o gradina înflorita si un monument în chip de sarcofag alaturi de care, pe o coloana din marmura, s-a asezat bustul domnitorului, spre amintirea dureroasei întâmplari”, se mentioneaza si in documentele aflate in arhiva Directiei Judetene pentru Cultura (DJC). Mai departe, de aratat ca faimosul beilic al Iasului a deservit un personal numeros intre care la inceputul secolului al XIX-lea erau „54 de portarei din Tatarasi si Ciurchi…, unii cu stiinta de limba otomaniceasca. De mult disparuta, cladirea mai exista inca la 1833, dupa ce arsese in anul 1829, pe locul unde astazi se afla un mic scuar cu bustul lui Grigore Ghica Voda”, mai arata prof. Caprosu.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO