Povestea tristă a unei ieșence care își caută o casă, dar este refuzată de proprietari pe motiv că ar fi om al străzii! Brândușa Stănescu și-a petrecut copilăria pe străzi și în centre de plasament, dar acum este o femeie muncitoare și își dorește o viață normală – FOTO
O femeie de 36 de ani din Iași își caută disperată o chirie după ce bărbatul cu care locuia a dat-o afară din casă și a rămas pe străzi. Brândușa Stănescu este refuzată de proprietari pe motiv că este om al străzii. Ieșeanca a avut o viață grea, a fost abandonată de părinți și întreaga copilărie și-a petrecut-o pe străzi și în centre de plasament. În prezent, lucrează ca femeie de serviciu la un supermarket din Iași
Brândușa Stănescu are 36 de ani și a avut o viață grea. A fost părăsită de părinți și a ajuns să trăiască pe străzi și la orfelinate. Brândușa spune că a preferat să doarmă pe bănci sau prin parcuri decât în centre unde, spune ea, era bătută și chinuită. Femeia nu a reușit să își termine studiile, iar acest lucru a împiedicat-o să aibă o viață mai bună.
„Nu am avut niciodată o familie și nu știu cum este ca cineva să aibă grijă de tine sau să te iubească. Nu am zis niciodată nimănui mamă. Am stat la casa de copii de când eram foarte mică. Am fost bătută atât de cei care trebuiau să aibă grijă de noi, cât și de colegele mai mari. Nu știu cum am ajuns la vârsta asta, pentru că de multe ori mi-am dorit să mor. Am avut zile în care nu mâncam absolut nimic, nu aveam ce.
Am fugit de multe ori din centru, sperând că afară e mai bine, dar viața pe străzi e mai grea decât își poate imagina oricine. Viața pe stradă e o adevărată junglă, unde trebuie să știi să vânezi ca să poți trăi. Pentru o femeie este și mai greu. Am fost nevoită să mă port ca un bărbat pentru a scăpa de agresiuni. Acum, tot așa umblu, în blugi, tunsă scurt și cu șapcă. Dacă te uiți la mine nici nu știi dacă sunt femeie sau bărbat. Doar așa am reușit să supraviețuiesc pe străzi”, a declarat Brândușa Stănescu.
În edițiile anterioare ale „BZI” a fost prezentată povestea unei mame văduve care strânge fiecare leu pentru a construi o casă.
Brândușa lucrează ca femeie de serviciu și își caută chirie, dar este refuzată pe motiv că este om al străzii
Femeia lucrează ca femeie de serviciu la un supermarket din Iași și tot ce își dorește este să aibă un acoperiș deasupra capului și un loc unde să doarmă. Brândușa a locuit timp de un an și jumătate în chirie cu un bărbat care în urmă cu o săptămână a dat-o afară din apartament.
„Eu l-am iubit și am sperat să îmi fac și eu o familie. El era mai mare decât mine și am crezut că este bărbatul lângă care voi trăi toată viața. Nu m-a bătut niciodată, dar m-am trezit într-o zi că m-a dat afară din casă și nu am mai avut unde dormi. Nu mai știu nimic de el și totuși aș vrea să mă împac cu el. De o săptămână stau pe străzi. M-am întors la viața de dinainte. Eu nu vreau să trăiesc așa. Lucrez, am un salariu, îmi permit să îmi plătesc o chirie, dar nimeni nu mă primește, deoarece cred că sunt om al străzii sau cine știe de ce nu mă primesc.
Am fost însărcinată, dar m-a obligat să avortez. Mi-am cumpărat cuptor, fier de călcat și tot ce am putut din banii pe care îi câștig și toate au rămas în acel apartament, unde nu mă mai lasă să intru. Vreau să am unde să dorm, nu vreau să trăiesc ca în copilărie. Eu lucrez la Carrefour, în zona Tătărași, iar cardul cu bani îl țin la șefii mei, care mă ajută să îmi cumpăr mereu ce am nevoie și mă ajută să mă descurc, pentru că eu nu am prea multă școală. Eu așez marfa pe rafturi, fac curat în magazin și tot ce este nevoie”, a mai spus femeia.
Din boschetar a ajuns să aibă grijă de oamenii străzii din Iași
În edițiile anterioare „BZI” a fost prezentat cazul bărbatului care din boschetar a ajuns să le fie sprijin oamenilor străzii. Cătălin Stănescu s-a născut în comuna ieșeană Ciurea. Din primele zile de viață a fost dus de bunicul său la casa de copii, unde a locuit până la vârsta de 19 ani. Viața lui a fost grea, cu multe încercări, dar niciodată nu a vrut să se întoarcă acasă, acolo unde erau cei 5 frați și mama, pentru că tatăl lui a decedat. Cătălin provine dintr-o familie numeroasă, dar pe părinți și pe frați nu i-a cunoscut.
După viața grea trăită pe străzi, când dormea sub cerul liber, lucrurile s-au schimbat în bine pentru Cătălin. Dintotdeauna a visat la o viață mai bună. În prezent, lucrează alături de cei care l-au ajutat în cea mai grea perioadă. Voluntarii de la Armata Salvării l-au întâlnit pe Cătălin la Centrul de zi „C.A. Rosetti”. A plecat din centru alături de Armata Salvării ca voluntar, în urmă cu 4 ani. În prezent, este angajat la spălătoria socială din Tătărași, care aparține celor de la Armata Salvării. Cătălin este omul de bază acolo și este bucuros că are un salariu și își permite să trăiască ca un om normal. Din omul care a avut nevoie de ajutor a devenit el cel care îi ajută pe oamenii străzii.