Povestea tânărului dansator de muzică populară din Iași care vrea să devină specialist în fonduri europene! „Seara fac repetiții, ziua muncesc”

de: Raluca Costin
02:00, 17 sept. 2021

Dragoș Constantin Dumitraș, dansator de muzică populară din Iași, este unul dintre tinerii care deja știe cum arată viitorul său. Are numai 22 de ani, dar vrea să devină specialist în fonduri europene, de aceea s-a înscris la facultatea care să îl ajute în acest sens

Dragoș Constantin Dumitraș, în vârstă de 22 de ani, povestește că din copilărie i-au plăcut dansurile populare pentru că a văzut asta în familia sa, care de trei generații are dansatori profesioniști.

„Eu sunt dansator de 12 ani. Am început să dansez în copilărie, la mine acasă, la Botoșani. «Microbul» este în familie. Bunicul meu a înființat primul ansamblu folcloric din Botoșani, apoi părinții l-au urmat și au învățat să danseze, fiind și acum dansatori. Eu am învățat să dansez de la părinții mei. Vedeam la ai mei cum dansează și așa am învățat și eu. Mergeam la tot felul de spectacole și a început să îmi placă.

E foarte frumos să știi să dansezi și parcă, deși ești obosit, ești mulțumit că transmiți ceva publicului. Știam dansuri din zona Botoșaniului, apoi le-am învățat și pe cele din Iași, când m-am înscris în «Ansamblul Folcloric Studențesc Mugurelul». Sunt puțin diferite dansurile din cele două zone, de aceea a trebuit să mai exersez. Fac repetiții cam două ore pe zi”, spune Dragoș Constantin Dumitraș, masterand la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”.

Constantin Dragoș Dumitraș, dansator și masterand: „Seara fac repetiții, ziua muncesc”

Tânărul spune că vrea să devină specialist în fonduri europene pentru că este o meserie de viitor. Acum face practică, lucru care îl ajută și mai mult să înțeleagă cum trebuie realizate proiectele, cum pot fi accesați banii europeni și la ce ajută aceștia. Chiar dacă este solicitant să fie dansator și masterand, nu renunță la niciuna.

„Seara fac repetiții, ziua muncesc. Acum sunt student la Master, la Facultatea de Agricultură, specializarea Consultanță pe Fonduri Europene, anul I. Eu fac practică tot aici, la Universitatea de Științe Agricole, la «Centrul de Proiecte Majore», unde vreau să mă specializez și astfel să continui pe partea de proiecte europene. Eu fac tot ce ține de colaborarea între Universitate și fermele din Iași sau din alte zone. Eu vreau să mă specializez pe proiecte cu fonduri europene, un domeniu de viitor, de aceea am decis să mă înscriu la facultate și master, unde pot învăța mai multe despre asta”, mai spune Constantin Dragoș Dumitraș.

Viitoarele generații de dansatori sunt pregătite de membrii Ansamblului Folcloric Studențesc „Mugurelul”

Ultima experiență pe care a avut-o ca dansator în Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurelul” a fost cea din urmă cu câteva zile, când a fost la o emisiune televizată.

„Noi mergem și la evenimente, unde suntem solicitați să dansăm. Anul acesta au fost mai puține, dar noi oricum facem repetiții și ne pregătim zilnic. Pregătim și generațiile noi de dansatori, cei care vin în anul I la facultate. Am fost și la PRO TV să dansăm alături de o artistă din zona Vaslui, care ne-a cerut să filmăm un videoclip al unei melodii. A fost invitată la emisiunea „La Măruță”, iar noi ne-am dus să dansăm alături de ea. A fost o experiență extraordinară”, mai spune tânărul dansator de muzică populară. Ansamblul Folcloric „Mugurelul” din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” a fost la mai multe festivaluri și concerte, unul dintre acestea fiind „Festival of Traditional Art-Interfolk„, desfășurat în Polonia.

Ansamblul folcloric „Busuioc Moldovenesc” este un alt ansamblu din Iași

Un alt ansamblu folcloric din Iași este „Busuioc Moldovenesc”, prezentat într-o ediție „BZI”. A fost înființat în urmă cu 41 de ani de Sindicatul Liber RATP Iași. În cele peste patru decenii de activitate, ansamblul a încântat sute de spectatori din țară, dar și din străinătate. Ansamblul folcloric „Busuioc Moldovenesc” a făcut spectacol pe scenele din întreaga lume. Singurele beneficii ale membrilor din ansamblu sunt abonamente de călătorie gratuite. Costică Dăscăliță, coordonatorul ansamblului folcloric, lucrează în Compania de Transport Public din Iași de peste 30 de ani, iar în prezent este lider de sindicat.