Prima pagină » Titlurile zilei » Povestea lui Valentin, tânărul din Iași, care a refuzat o funcție importantă într-o companie din străinătate. „Toată familia este în Anglia. Mai am opt frați” – FOTO/VIDEO

Povestea lui Valentin, tânărul din Iași, care a refuzat o funcție importantă într-o companie din străinătate. „Toată familia este în Anglia. Mai am opt frați” – FOTO/VIDEO

16 dec. 2022, 02:00, 10 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Valentin este un tânăr din Iași, cu o poveste de viață impresionantă, fiind un exemplu pentru mulți alții. Provine dintr-o familie numeroasă, cu opt frați, stabilită în Anglia. Este singurul care a ales să rămână în Iași, deși a primit o ofertă de muncă de nerefuzat, în străinătate

Valentin este un exemplu de tânăr care arată că se poate să reuși în viață, indiferent de probleme. Acesta provine dintr-o familie numeroasă, din comuna Voinești. Spune că părinții lui au încercat să îi crească cum au putut, dar, din cauza posibilităților materiale reduse, au fost nevoiți să ia o decizie grea, care să îl ajute să își continue studiile.

„Sunt din comuna Voinești, din Iași. Mai am opt frați. Sunt cel mai mare, am un frate geamăn. Când am intrat la liceu, părinții, pentru că nu aveau posibilități, nu puteau să mă ajute cu banii pentru navetă. Mi-au spus că voi merge la un centru de plasament de zi pentru a sta acolo în timpul săptămânii, cât aveam ore.

Acasă veneam doar în weekend. M-am descurcat și așa. Acolo mâncam, îmi făceam temele, dormeam. A fost ok în centrul de zi, nu am avut probleme, pot să spun că am fost norocos. În timpul liceului am început să fac voluntariat la ADV (n.r. – Fundația Alături de Voi). După ce am terminat liceul m-am angajat la ei. Lucrez aici de 15 ani”, povestește Valentin, în vârstă de 33 de ani.

Valentin, un tânăr din Iași, este un exemplu pentru alții

Tânărul a fost angajat în mai multe compartimente ale Fundației, în cei 15 ani de muncă, iar de doi ani lucrează la prăjitoria de cafea, deschisă de ADV, unde lucrează persoane care provin din grupuri vulnerabile.

„Îmi place să lucrez aici și mă simt apreciat. Am încercat să lucrez și în străinătate, în Anglia, dar nu mi-a plăcut. Toată familia mea este în Anglia, lucrează în fabrici cu diverse activități. Ne vedem destul de rar. Am fost plecat timp de trei luni, în Anglia, la o firmă de curățătorie.

Pentru că mă descurcam, știam să organizez activitățile și să vorbesc cu oamenii am fost promovat pe poziția de manager. Dar nu am acceptat și m-am întors acasă. Nu am rămas pentru că acolo munceam cu englezi și români, iar românii, unii mai în vârstă, nu acceptau să le dau ordine, să le spun ce să facă, deși asta era treaba mea. Cine spune că acolo e ca o junglă are dreptate.

De aceea m-am întors în Iași, tot la ADV, pentru că am avut contractul suspendat pe perioada cât am fost plecat și am putut să revin”, mai spune Valentin.

Pe soția lui a cunoscut-o tot la locul de muncă.

„Ne-am căsătorit anul trecut. Am reușit să ne mutăm la casa noastră, după ce am luat un credit prin Prima Casă”, mai spune Valentin.

Pe de altă parte, firmele din Iași au obținut fonduri europene pentru a ajuta persoanelor din grupurile vulnerabile.

Angela Achiței: „Facem și partea de inserție profesională a celor din categoriile defavorizate”

Valentin lucrează în prăjitoria de cafea, alături de Sergiu Drelea, cel care l-a ajutat să învețe cum să facă bine treaba.

„Noi producem 10 tone de cafea pe lună. Prăjim, la o tură, cam 30 de kilograme de cafea. În opt ore facem 800 de kilograme. Durează mai mult ambalarea. Avem șase colegi care se ocupă de asta”, susține Sergiu Drelea, care este coleg cu Valentin din anul 2011.

Cafeaua este originară din America de Sud, Centrală, Asia și Africa, fiind bio sută la sută. Clienții sunt atât firme private, cât și persoane fizice.

„Încercăm să avem o diversitate de produse și să nu aruncăm nimic. Sacul unde păstrăm cafeaua Opya este reciclat, ca să nu-l aruncăm. Îl ducem la o curățătorie, se pune o husă pe dedesubt. Pe lângă cafea facem și partea de inserție profesională a celor din categoriile defavorizate, dar avem și componenta de reciclare.

Sacii nu se aruncă, ci facem produse textile, pe care le vindem. Acum testăm o colecție. Pungile de la cafea sunt biodegradabile. Ceea ce înseamnă partea de prăjire nu poluează și asta înseamnă economie socială, să faci afaceri prietenoase cu mediul și comunitatea”, susține Angela Achiței, președinte ADV.

O altă ieșeancă cu dizabilități, un exemplu pentru alții, este Mirela. Valentin, un tânăr din Iași, care a reușit în viață, mai spune că în România se simte cel mai bine pentru a se dezvolta.

Comentarii
  • Ce talmeș-balmeș de… articol!

  • Baete, i-ti vei musca mainile. Nicaeri nu ii m-ai bine ca in Londra. Fratii tai sint m-ai destepti. Aici nu m-ai aveai nevoie de credit prima casa, o luai din salar. Masina, civilizatie, erai meneger. Acum stai si prajesti cafea la voinesti, mare smichirie.

  • Cel mai mare dintre frati ,dar am un frate geaman .Sa inteleaga cine vrea

  • Am colaborat cu Valentin, seriozitatea lui si a colegilor lui, promtitudinea si calitatea serviciilor au fost foarte apreciate si stau la baza unei colaborari de lunga durata.

  • poate a fost primul nascut, adica inaintea fratelui geaman, desteptule….

  • Reclama mascata la cafea si la aceasta fabricuta,numita ”prajitorie”.Sa pui atatea poze cu cafea boabe ,utilaje,pahare….nu are legatura cu baiatul.Dar,nu se putea promova altfel……gratis.Spor

  • Prajitorul din Oz

    O mizerie de cafea , mi sa înfundat prăjitorul in GăOz!

  • Povestea e poveste ! A băiatului . Restul …dezvoltare de afaceri familiare cu acoperirea UNUI ONG.

  • 10 tone produsa ? Procesata poate …..

  • Jenant articol..minciuni, grandomanie…rusine!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 noiembrie 2024
29 noiembrie 2024