Povestea incredibilă a unui ieșean care s-a întors din Canada după 22 de ani! Avea un venit la care nimeni nu visa. Acum, stă la rând pentru un loc de muncă. „Salariul și confortul de acolo nu o să le am aici” – FOTO / VIDEO

de: evelina.chitoroaga
02:00, 28 aug. 2021

Ieri, 28 august 2021, s-a desfășurat la Iași un târg al locurilor de muncă pentru ieșenii din diaspora. Un număr de 40 de angajatori au încercat să convingă ieșenii care lucrează în străinătate să se întoarcă în România definitiv. Reporterii „BZI” au stat de vorbă cu mai mulți ieșeni care muncesc în țările europene sau pe alte continente. Unul dintre aceștia este Sorin, ieșean care a muncit 22 de ani în Canada și, de două luni, s-a întors în țară

Sorin, un ieșean în vârstă de 55 de ani, a venit ieri la târgul locurilor de muncă pentru ieșenii din diaspora, organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași și Primăria Municipiului Iași. A muncit timp de 22 de ani în Canada, în Montreal, ca expert în inginerie, respectiv project manager ( n.r. -manager de proiect), la o companie precum Hidroelectrica, din România, unde câștiga aproximativ 5.000 de dolari. Ieșeanul spune că singurul motiv pentru care vrea să se întoarcă în România este dragostea de țară.

„M-am gândit mult și altă justificare decât dragostea de țară nu găsesc. Asta nu e o glumă. Deci cineva care se întoarce, și suntem atipici cei care ne întoarcem de acolo, pentru că nu există o piață reală pentru cei care se întorc de acolo, își găsesc greu locul. Găsim locul ocupat pentru că este normal pentru cei care se întorc de acolo să nu mai găsească posturi. Problema nu este de concurență, ci de colaborare, de echipă, vii din afară cu niște cunoștințe și s-ar putea să-i ajutăm pe cei care sunt în țară. Problema e că nu se întâmplă nimic, așa cum era acum 22 de ani. De asta am plecat atunci”, susține Sorin.

Sorin, ieșean care a muncit în Canada: „Salariul și confortul de acolo nu o să le am aici”

Ieșeanul spune că s-ar angaja în Iași, chiar dacă salariul primit este mai mic față de cel din Canada, pentru că nivelul salarial este diferit aici.

„Până acum nu am întrebat de salarii, dar am înțeles că sunt fluctuante. În domeniul meu, salariile din România sunt foarte mici, nu au avut un progres. Întrebarea clasică la un interviu e «Ce salariu doriți?». Eu îi răspund la interviu -«Vă rog pe dumneavoastră să-mi spuneți ce salariu oferiți», pentru că sunt convins că firma dumneavoastră are un sistem de salarizare și dacă este prea puțin, plec peste două luni, dacă este mai mare, încerc să îmi fac datoria la nivelul acela. Nu m-am întors pentru salariu, pentru că am fost conștient când m-am întors că nu o să găsim aceleași salarii. Salariul și confortul de acolo nu o să le am aici. Acum vorbim de un loc decent în societate, la o valoare adăugată. Să putem ajuta cu ceva, să putem participa la dezvoltarea țărișoarei noastre, România”, mai spune Sorin.

Sorin susține că nu vrea să mai plece să muncească în străinătate

Acesta susține că, din discuțiile cu alți colegi care lucrează în domeniul hidrotehnic, nu au crescut foarte mult salariile în România, comparativ cu Canada.

„Nu știu dacă doar nivelul salarial este cel care poate dicta neapărat un loc de muncă. Cred că trebuie să fie decent și să simți că contribui la ceva prin munca ta. Nu cred că mai este așa de tare frica aceea românească că cineva îți ia locul. Și dacă aduci o plus valoare, se justifică prezența și inclusiv colegul tău de alături s-ar putea să aibă o viață mai bună”, mai spune Sorin, care adaugă că ,dacă s-a întors în Iași să își caute un loc de muncă, înseamnă că vrea să rămână aici.

„Nu mă gândesc să plec din nou, pentru că nu am venit ca să plec. Am fost în fiecare an în vacanță, bineînțeles. Schimbări mari… Se mai schimbă vremea prin țară (n.r. – râde). Nu cred că s-au schimbat multe de la plecarea noastră, pentru că atunci când am plecat din țară, tot așa era situația, cum este acum. Nu se mișcă nimic, așa cum se întâmpla și când am plecat noi în străinătate”, explică Sorin.

Sorin, ieșean care a muncit în Canada: „Copiii s-au întors în țară. Au venit fiindcă au vrut ei”

Inginerul mai spune că apreciază faptul că în Canada oamenii sunt serioși.

„În Canada orice vorbă sau discuție e contractuală. Totul se întâmplă mâine, așa este un obicei acolo. În România, totul se întâmplă săptămâna viitoare și, dacă vii săptămâna viitoare, îți spune din nou că o să se întâmple săptămâna viitoare”, mai spune Sorin.

În ceea ce privește copiii, acesta spune că nu lucrează în străinătate, așa cum a făcut el timp de 22 de ani.

„Copiii s-au întors în țară. Au venit fiindcă au vrut ei, nu pentru că i-am sfătuit eu sau soția”, mai spune Sorin.

Din cei 40 de angajatori veniți la târgul de joburi, de pe pietonalul Ștefan Cel Mare, cei mai mulți au fost în domeniile construcții, industrie, medical sau servicii. În această perioadă, o companie de talie mondială face angajări în Iași.

Ieșenii care au muncit în străinătate și s-au întors în Iași au deschis afaceri în domeniul agricol

Mircea, alt moldovean care muncește în străinătate de mai mulți ani, spune că s-ar întoarce în țară și pentru un salariu mai mic față de cel câștigat în Italia.

„Vreau să mă întorc în țară și mi-aș dori să reușesc să conving tinerii să revină acasă. Am stat de vorbă cu diverși angajatori. Am auzit că Iașul este în dezvoltare, s-a dezvoltat în ultimii ani, și chiar dacă nu sunt din Iași, mi-aș dori să vin aici dacă sunt oportunități de angajare. Angajatorii sunt receptivi la ceea ce le prezentăm. Am și o anumită vârstă. Eu cred că se poate să te întorci în România. Trăiesc destul de bine în Italia, am un serviciu bun, sunt plecat de 15 ani, dar m-aș mulțumi cu jumătate din salariul pe care îl iau în Italia”, susține Mircea, un alt ieșean care muncește în Italia.

Alexandru Pașaniuc, crescător de ovine și caprine, Liviu Calancea, legumicultor, și Dorian Secară, producător de fructe de pădure, s-au asociat și au înființat „Cooperativa Natural”.