Povestea incredibilă a ucrainencei scăpate din ”iadul“ de la Mariupol: ”Datorită mamei, care avea rezerve de mâncare, am supraviețuit!” – EXCLUSIV / GALERIE FOTO

de: Ana Crețu
02:00, 25 mart. 2022

Iulia O. este o femeie din Ucraina care a supraviețuit în ”iadul“ de la Mariupol. Aceasta a plecat din acel oraș al morții în a 25-a zi de război. Mulți ucraineni s-au refugiat odată cu primele bombardamente, dar Iulia a decis să rămână în țară alături de familia și părinții ei. Femeia susține că nu există zi să nu se bombardeze casele oamenilor și să se audă tiruri de mitraliere, iar pe stradă zac trupurile celor uciși de ruși

În condițiile în care Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum Ucrainei cu privire la predarea orașului Mariupol, ucrainenii care au rămas acolo locuiesc în subterane, mai rău ca în Evul Mediu. Nu au apă, lumină, gaz și nici semnal la telefon. Bombardamentele, atacurile aeriene și împușcăturile sunt la ordinea zilei, iar mii de familii trec prin scene de groază.

Iulia s-a ascuns în beci pentru a rezista în ”iadul“ de la Mariupol

Mii de oameni trăiesc cu o frică de nedescris în fiecare zi. De frică să nu fie identificată și să aibă de suferit, Iulia O., o mamă a unei fete de 12 ani, a acceptat să povestească pentru BZI ororile comise de ruși în Mariupol.

Timp de 25 de zile ea a trăit scene de groază alături de părinții și fetița ei. Aceasta locuia într-un bloc, iar odată cu primele atacuri din partea forțelor rusești a decis să plece în casa părintească, ca să poată fi alături de mama și tatăl ei. Întreaga familie a stat în beci, chiar și câțiva vecini s-au adăpostit împreună cu Iulia.

”Datorită mamei, care avea rezerve de mâncare, am supraviețuit! Părinții au mai trecut prin crize legate de alimente și își făceau rezerve de mâncare, cartofi, morcovi, făină. Apă nu mai aveam în oraș și doar fântâna făcută cu mulți ani în urmă din curte ne-a ajutat să supraviețuim”, povestește emoționată ucraineanca Iulia O.

Atunci când trupele rusești au invadat orașul, a fost distrusă stația centrală care asigura orașul cu apă, astfel, mulți locuitori care nu au plecat din Mariupol sunt nevoiți să sufere de foamete, dar mai ales de sete, la acest moment. Mii de copii mor de deshidratare și nu pot fi salvați.

”Am plecat în a 25-a zi de război. Rușii au început să atace orașul de pe mare, din navele maritime. La acest moment, în Mariupol nu este, lumină, gaz și apă, iar semnalul la telefon a fost întrerupt din 2 martie 2022. Când am ieșit din oraș am fost verificată de către trupele rusești, cea mai mare preocupare a acestora fiind ștergerea oricărui material foto sau video din galeria telefonului. Eu nu am avut poze făcute, dar am văzut cum au verificat la toți cei care urmau să plece, copii, mame și persoane vârstnice”, spune ucraineanca.

Rușii au folosit bombe termobarice: ”Tot orașul este distrus, nu există nicio casă care poate fi locuită!”

Femeia explică reporterilor de la BZI că locuitorii orașului Mariupol sunt expuși unor atacuri militare aproape continue.

”Când a fost folosită bomba termobarică în Mariupol am simțit o presiune în cap, de credeam că îmi explodează! Am reușit să astupăm urechile copiilor cu mâinile și să îi strângem în brațe, iar senzația celor care au trecut prin acea clipă înfricoșătoare a fost una singură: moartea este foarte aproape. Tot orașul este distrus, nu există nicio casă care poate fi locuită, iar din cele rămase încă în temelii au geamurile sparte și pereții găuriți”, rememorează printre lacrimi Iulia.

Rușii nu permit ca ajutoarele de produse, medicamente sau alte necesități să intre în oraș, soldații ucraineni luptând zi și noapte, fără odihnă, iar în privința mâncării aceștia încearcă să păstreze din rezerve pentru a da și locuitorilor din puținul pe care îl au, a mai adăugat femeia.

Soțul Iuliei face parte din armata ucraineană, iar aceasta nu știe în prezent dacă acesta mai este în viață sau nu. Cu câteva zile în urmă a reușit să vorbească timp de câteva minute la telefon cu el și de atunci nu a primit niciun semn de la acesta.

Femeia a plecat din Mariupol împreună cu fetița ei, dar părinții ei sunt încă acolo, iar aceasta se roagă zilnic pentru ca Dumnezeu să îi protejeze.

Cea mai sigură regiune la acest moment este partea de vest a Ucrainei, unde ajung să se adăpostească mulți ucraineni care fug din ”iadul” dezlănțuit de ruși la Mariupol.