Povestea impresionantă a unei ieșence care își petrece viața pe străzi de 20 de ani! Elena Nedelcu: „Copiii sunt prin Anglia, Germania, au o situație bună, dar nu îi interesează că au o mamă pe stradă” – FOTO
O femeie în vârstă de 55 de ani își petrece viața pe străzile Iașului de aproximativ 20 de ani. Aceasta a fost studentă în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, la Facultatea de Mecanică. Din nefericire, nu și-a putut continua studiile și a lucrat nouă ani la Metalurgica, unde a fost șefă de secție. Acum și-a găsit sprijinul la Baia Publică Iași, unde i se oferă condițiile necesare unui trai decent. Mai mult decât atât, directorul Direcției de Asistență Socială (DAS) Iași, Luminița Munteanu, susține faptul că angajații tratează cu interes nevoile oamenilor și le oferă cele necesare
Elena Nedelcu este o ieșeancă ce locuiește pe stradă de ani buni. În trecut, viața ei a fost una normală, însă din cauza unor probleme din familie a ajuns într-o situație de neimaginat. În tinerețe, femeia a muncit pe brânci pentru a-și crește copiii, însă acum a ajuns fără niciun sprijin din partea familie. Singura ei alinare sunt angajații de la Baia Publică, ce îi oferă un trai decent.
Ieșeanca ce își petrece viața pe străzi de 20 de ani: „Am terminat 12 clase și un an de facultate”
Elena Nedelcu este nefericită de situația în care a ajuns, însă spune că nu a mai avut nicio putere de a se pune pe picioare. Cu toate acestea, singurul ei sprijin sunt angajații DAS Iași, pentru că nicio rudă nu o ajută. Aceasta este îngrijită și duce o viață decentă în cadrul Centrului de Tranzit.
„Acum 40 de zile mi-a murit soțul. Am mulți ani de stradă, am și copii. Nu țin legătura cu mine. Fata cea mai mare a venit la înmormântarea lui. El nu locuia pe stradă, e din Medgidia, însă eu am decis să vin în Iași și am ajuns în felul acesta. Am o mamă aici, dar nu mă poate ajuta cu nimic, are o pensie foarte mică.
Chiar dacă are casă, nu mă pot duce acolo, pentru că am un frate, care mă supără și vorbește multe lucruri… Am preferat să ajung pe stradă, decât să stau acolo și să mă cert cu el. Acum sunt aici și este bine. Avem căldură, mâncare, apă și o viață liniștită. Cei de aici sunt singurii care mă ajută!”, povestește Elena Nedelcu, plină de tristețe.
Elena a ajuns să fie un om al străzii, dar nu a uitat cei nouă ani de șefie la Metalurgica.
„Am lucrat nouă ani la Metalurgica, am fost șefă. Am terminat 12 clase și am făcut un an la Facultatea de Mecanică, dar n-am putut să mai continui. Sunt bolnavă, am probleme cu inima, cu rinichii și multe altele. Port cârjă să mă deplasez câte puțin. Copiii puteau să mă ajute, că sunt prin Anglia, Germania și au o situație bună, dar nu îi interesează că au o mamă pe stradă. Bine că i-am crescut pe ei și cam atât! Viața mea n-a fost ușoară până s-au făcut mari. Am lucrat la Metalurgica și până să ajung șefă am stat în apă până la brâu!”, destăinuie femeia străzii pentru reporterii BZI.
Centrul de Tranzit este salvarea oamenilor de pe stradă
Centrul de Tranzit este o salvare pentru toți oamenii din stradă, deoarece în timpul iernii nu au alt loc în care ar putea să meargă, iar afară ar îngheța de frig. Mai mult decât atât, o altă femeie care locuiește acolo spune că se simte foarte bine, pentru că i se oferă niște servicii de igienă corespunzătoare.
„Este foarte bine aici. Vara mai merg la țară și lucrez la câmp. Cei care mă iau la muncă de câțiva ani îmi oferă și un acoperiș deasupra capului, dar iarna este frig și n-am unde mă duce, dacă vin aici (n.r. – Centrul de Tranzit Iași) mă simt liniștită. Doamnele de aici ne tund, ne taie unghiile, ne schimbă și ne simțim și noi oameni, pentru că viața de pe stradă ne face să uităm de aceste lucruri”, zice o altă persoană care a ajuns să-și trăiască viața pe străzi.
Directorul DAS Iași, Luminița Munteanu, declară pentru reporterii BZI că ajută toți oamenii care nu au o locuință și care au ajuns să stea pe străzi.
„Oamenii străzii care au ajuns în centrul nostru au parte de servicii de igienă, hrană și de servicii medicale prin cabinetele pe care le avem în subordine. Cel puțin de trei ori pe săptămână se duc și fac investigații. Noi primim toți oamenii străzii.
În cazul în care sunt mai mulți oameni decât locuri disponibile, avem Centrul de Recuperare și Integrare din C.A Rosetti, ce are 80 de locuri. În etapa următoare, 10 persoane din Centrul de Tranzit vor merge în centrul din C.A Rosetti, ca să putem face loc altor persoane ce sunt găsite în stradă. O mare problemă cu care ne confruntăm este aceea că 80 la sută dintre oameni sunt din raza județului. Cu toate acestea, orice persoană găsită în stradă va beneficia, pe perioada temperaturilor scăzute, de toate serviciile pe care le pune la dispoziție Primăria Municipiului Iași.
Angajații cred că au cea mai grea meserie din cadrul Direcției de Asistență Socială. Toți întâmpină diferite dificultăți la locurile de muncă, dar cred că cea de a lucra cu oamenii străzii este cea mai grea formă de activitate”, transmite Luminița Munteanu.
Cei care își petrec viața pe străzi sunt ajutați să se reintegreze în societate prin diferite moduri. Aceștia sunt sprijiniți să înceapă o formă de activitate, să vorbească și să poată trece peste momentele dificile prin care au trecut în timpul șederii pe stradă.