LIVE VIDEO – Povestea frumoasă a tradițiilor și obiceiurilor strămoșești ale românilor, într-o ediție specială BZI LIVE din Noul An – FOTO

de: BZI.ro
13:09, 03 ian. 2021

Luni, 4 ianuarie 2021, începând cu ora 15.00, în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE va fi prezentată povestea frumoasă și originală a tradițiilor și obiceiurilor strămoșești ale românilor, într-o ediție specială! Totul alături de trei invitați aparte. Este vorba despre: Constantin Plugărașu – referent cultural la Primăria Coarnele Caprei – județul Iasi, Andreea Apopei, învățător și artist de muzică populară în aceeiași localitate. Alături de aceștia participă istoricul și arheologul – conf. univ. dr. Vasile Cotiugă (Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) care, în ultimii ani, străbate comunele județului Iași pentru a pune în valoare tradiții, obiceiuri, vestigii istorice, sit-uri arheologice.

Uitate printre dealuri, satele comunei Coarnele Caprei, ca multe alte sate risipite prin judet, pastreaza inca multe valori ale patrimoniului nostru cultural imaterial, intre care si cele din timpul Sarbatorilor de Iarna

Uitate printre dealuri, satele comunei Coarnele Caprei, ca multe alte sate risipite prin judet, pastreaza inca multe valori ale patrimoniului nostru cultural imaterial, intre care si cele din timpul Sarbatorilor de Iarna. An de an, chiar în Ajun de Anul Nou, si 3 zile dupa, gospodarii si tinerii din satele comunei participa activ la jocurile cu masti, specifice perioadei. Toate acestea ne vorbesc despre renasterea timpului, despre Anul Vechi si Anul Nou, despre moartea primului si nasterea celuilalt, despre renasterea naturii. „Obiceiuri pastrate de peste 2.000 de ani, din Antichitatea greceasca, tracica si romana, jocurile cu masti ale romanilor au imbracat forme romanesti de exprimare (capra, turca, cerbul, ursul, caiutii etc.), in care se regasesc atat elementele ancestrale (sacrificarea Regelui Saturnaliilor), cat si credinte noi (venerarea mosilor si stramosilor, fertilitatea noului an etc.)”, aminteste conf. univ. dr. Vasile Cotiuga, Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

„Ursul” din Coarnele Caprei este un alai condus de Mihai Tibucanu. Acestor alaiuri, fiecare cu oamenii si jocul sau, li se adauga „Ceata mare a Mascatilor”, care-i reprezinta pe strabuni

In prim-planul acestora, vedeta este „Ursul” din Coarnele Caprei, un alai condus de Mihai Tibucanu. Acestor alaiuri, fiecare cu oamenii si jocul sau, li se adauga „Ceata mare a Mascatilor”, care-i reprezinta pe strabuni. „Si cei din Coarnele Caprei pastreaza si duc mai departe traditia caprei, „Capra din Arama”, alai condus de Ionel Nigarta; a ursului, „Ursul” din Coarnele Caprei fiind un alai condus de primarul Mihai Tibucanu; a caiutilor, „Caiutii din Petrosica/Calutul Balan”, alai condus de Constantin Plugarasu, a berbecului „Berbecii din Arama”. Acestor alaiuri, fiecare cu oamenii si jocul sau, li se adauga ceata mare a „Mascatilor”, care-i reprezinta pe strabuni, dar si Anul Vechi, care se duce. Si pentru ca trebuie alungat, toti mascatii poarta la brau talangi grele, din care se suna permanent pentru alungarea Anului Vechi”, mai scoate in evidenta conf. univ. dr. Vasile Cotiuga.

Acestor alaiuri stravechi li se alatura si jocurile cu masti culte, de tipul „Banda lui Bujor” sau „Irozii”, ultima, o creatie cultica a invatatorilor din secolul al XIX-lea

Acestor alaiuri stravechi li se alatura si jocurile cu masti culte, de tipul „Banda lui Bujor” sau „Irozii”, ultima, o creatie cultica a invatatorilor din secolul al XIX-lea, care marcheaza Nasterea Mantuitorului. Toate acestea se desfasoara an de an, pe ulitele satului, incepand cu ziua de ajun a Anului Nou, cand toti satenii participa, cu mic, cu mare, la aceasta sarbatoare comuna. „Cu totii pastram si ducem mai departe traditiile noastre stramosesti, si cele de peste an, dar mai ales cele de Anul Nou, cand lasam în urma cele rele si speram la cele bune, ale anului ce are sa vie! Si avem ce lasa in urma (aceasta pandemie, care ne-a pus la grea încercare), sperand la un an si cu bucurii si sanatate”, a spus primarul Mihai Tibucanu, cel care de peste 20 de ani coordoneaza toate jocurile cu masti de Anul Nou din comuna.

Dansul mascatilor are origini pre-crestine, cand avusese functii rituale, si reprezinta lupta dintre bine si rau

Mascatii sunt membrii unei cete de uratori, deghizati si mascati, ce umbla din casa in casa, cantand, recitand, jucand si facand gazdelor urari pentru noul an. Dansul mascatilor are origini pre-crestine, cand avusese functii rituale, si reprezinta lupta dintre bine si rau. Mastile sunt fabricate din panza, blana si piei de animale, lemn, coarne si este impodobita cu panglici multicolore, bucati de sticla colorata, oglinzi. In Ruginoasa, judetul Iasi, mastile sunt gros captusite pentru a rezista loviturilor in traditionala „Bataie de la Ruginoasa”. Asadar, despre toate acestea, patrimoniul cultural traditional si alte elemente ce tin de autenticitatea poporului roman, intr-o emisiune originala programata in primele zile din 2021 si care sa va mearga la suflet.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.