Povestea câmpului cu maci de la Vlădeni, care a devenit atracția turistică a județului Iași. Minunea a apărut dintr-o greșeală! Proprietarul terenului se plânge că vizitatorii au distrus culturile agricole

de: Raluca Costin
04:00, 09 iun. 2020

Câmpul cu maci de la Vlădeni a devenit principala atracție turistică din Iași, în această perioadă. Mii de persoane din județul Iași, Botoșani sau Suceava au trecut pe acolo în ultima săptămână pentru a imortaliza cea mai frumoasă fotografie. Paznicul terenului deținut de unul dintre cei mai mari fermieri din Iași a devenit ghid turistic pentru cei care au ajuns la câmpul cu maci. Proprietarul terenului din Iași speră ca „nebunia selfie-urilor” din câmpul cu flori roșii să se termine cât mai repede după ce culturile agricole au fost distruse

Câmpul cu maci de la Vlădeni a devenit principala atracție turistică din Iași, în această perioadă. După ce au fost postate primele fotografii pe rețelele de socializare, mii de persoane dornice să surprindă cele mai frumoase fotografii cu câmpul cu maci au venit de la sute de kilometri pentru a se poza în marea de flori roșii. Paznicul terenului, proprietate privată a unuia dintre cei mai mari fermieri din Iași, a devenit ghid turistic. Proprietarul terenului din Iași unde au apărut macii speră ca „nebunia selfie-urilor” din câmpul cu flori roșii să se termine cât mai repede după ce culturile cu mazăre de pe cele 17 hectare au fost distruse aproape în întregime.

Proprietarul terenului din Iași: „Nu pot să mă cert cu oamenii. Am pus doi paznici, o bandă care să delimiteze terenul”

Imediat ce au fost postate primele fotografii cu câmpul cu maci au început să apară și primii „turiști”. Dacă l-a început, când au venit primii „turiști”, paznicul terenului a încercat să împiedice accesul persoanelor străine în câmpul cu maci, situația s-a schimbat rapid. Proprietarul terenului agricol din comuna Vlădeni și-a dat seama că nu poate împiedica fenomenul fotografiilor în câmpul cu maci de pe terenul său și a fost nevoit să accepte situația.

„Vă dați seama că nu pot să mă cert cu oamenii care vor să viziteze această atracție turistică. Am angajat doi paznici, am pus o bandă care să delimiteze zona respectivă”, susține proprietarul terenului agricol.

Vremea prielnică contribuie la apariția câmpurilor cu maci pe suprafețe mai mari

Acesta explică faptul că apariția câmpului cu maci este un fenomen care apare o dată la câțiva ani. „Semințele rămân și 15 ani în pământ și astfel, când vremea e prielnică, pot să apară și florile. Au fost câmpuri cu maci la Vaslui, acum au apărut la Iași. Noi suntem prieteni cu natura. Acum cultura de mazăre este distrusă. Nu am aplicat anul acesta prea multe tratamente din cauza secetei și cred că și acest lucru a contribuit la dezvoltarea florilor”, spune proprietarul terenului unde a apărut câmpul cu maci de la Vlădeni.

Fermierul speră că „nebunia selfie-urilor” din câmpul cu maci să se termine cât mai repede, pentru a recupera ce se mai poate din plantația cu mazăre

Proprietarul terenului agricol din Iași speră ca „nebunia selfie-urilor” din câmpul cu flori roșii să se termine cât mai repede după ce culturile agricole au fost distruse. Astfel, de pe cele câteva zeci de hectare cu mazăre, unde au răsărit și macii, speră să aibă măcar un sfert de producție, mai ales că mazărea este aproape coaptă. Pierderile sunt estimate la câteva zeci de mii de lei, bani pe care nu are de unde să-i recupereze momentan. „Ne-am gândit să punem taxă de intrare, dacă tot vin și distrug mazărea. Măcar să se recupereze o parte din pierderi”, mai spune paznicul câmpului cu maci de la Vlădeni.

Numărul mare de mașini parcate pe marginea drumului unde se află plantația cu maci îngreunează traficul rutier

Primarul comunei spune că din cauza numărului mare de mașini care parchează pe marginea drumului, în apropiere de câmpul cu maci de la Vlădeni, devenit atracție turistică a județului Iași, traficul este îngreunat și pot apărea accidente rutiere.

„Ar trebui făcut ceva pe prevenție, pentru că acolo există pericol de accidente. E o curbă chiar unde parchează oamenii mașinile. Nu ar trebui să mai parcheze acolo. Chiar zilele trecute o căruță s-a răsturnat în șanț, erau trei oameni care puteau să se accidenteze. Proprietarul terenului nu-și explică fenomenul și nu e bucuros că au intrat pe plantație, dar nici nu le interzice să meargă să facă poze. E o suprafață mare cu maci”, a spus Cătălin Brânzanu, primarul comunei Vlădeni.

Proprietarul terenului din Iași unde au apărut macii este unul dintre cei cunoscuți fermieri din țară

Proprietarul terenului unde a apărut câmpul cu maci de la Vlădeni, este unul dintre marii fermieri din județ care demarează afaceri în domeniul agricol în mai multe comune din Iași. Fermierul a obținut sume importante de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea afacerilor. Ieșeanul, cunoscut pe piața panificației, dar și ca fermier care exploatează 4.000 de hectare de teren agricol, a pătruns în ultimii ani și pe piața zootehnică, având una dintre cele mai moderne ferme de vaci din țară. Acesta deține un efectiv de 1.350 de vaci de rasă pentru care a încasat subvenții în valoare de 3 milioane de euro în ultimii doi ani, fiind cunoscut și pentru performanța în agricultură.