Povestea afacerii de succes cu fructe de pădure a ieșeanului Alin Aignătoaei, fost manager intr-o multinațională, care s-a dedicat în ultimii 9 ani agriculturii. „Nu mi-am făcut nicio vacanță pe nicăieri și ce am câștigat am reinvestit”
Ieșeanul Alin Aignătoaei a renunțat în urmă cu 9 ani la un job bine plătit pentru a dezvolta o afacere de succes cu fructe de pădure în satul natal, Poiana Deleni. A început cu o investiție de 3.000 de euro într-o plantație de zmeură pe jumătate de hectar, iar treptat s-a extins și spre alte soiuri de fructe de pădure. Este unul dintre puținii ieșeni care au rezistat pe piața din Iași cu această afacere și se poate lăuda cu clienți fideli care pun preț pe calitate. În ultimii ani, tinerii din Iași dornici să obțină profit de pe suprafețe mici agricole au investit în acest tip de afacere
Ieșeanul Alin Aignătoaei a renunțat în urmă cu 9 ani la un job bine plătit pentru a dezvolta o afacere de succes cu fructe de pădure în satul natal, Poiana Deleni. Tânărul agricultor s-a axat în ultimii ani pe livrarea produselor în anumite puncte de întâlnire din cartierele din Iași, iar acest lucru a funcționat foarte bine pentru afacerea lui, mai ales că numărul clienților a crescut anual. Astfel, pandemia de COVID-19 nu l-a luat prin surprindere pentru că a reușit să își fidelizeze clienții care s-au orientat din ce în ce mai mult spre produsele producătorilor locali.
Ieșeanul Alin Aignătoaei va ajunge la o suprafață de 3 hectare cu fructe de pădure în toamna acestui an
Tânărul antreprenor a plantat primii drajoni de zmeură pe 0,15 hectare, iar un an mai târziu a replantat zmeura pe jumătate de hectar. Ulterior a mărit suprafața și a ajuns la două hectare cultivate cu căpșuni sau aronia, mure, coacăze sau agrișe. A investit într-un bazin de colectare a apei, dar și în mici utilaje care să îl ajute la recoltare. Printre problemele cu care s-a confruntat ieșeanul Alin Aignătoaei de la înființarea plantației și până în prezent a fost furtul de drajoni.
„În anul 2014, hoții au furat sute de drajoni și am fost nevoit să cheltui alți bani pentru a păzi plantația. Am depus plângere la Poliție, dar nu au fost găsiți vinovați”, susține ieșeanul.
Seceta extremă a redus producția de fructe de pădure cu până la 50 la sută în anul 2020, comparativ cu anul 2019
Ieșeanul culege fructele de pădure începând cu luna iunie și până în septembrie. Vinde în special clienților care acum îl caută online și plasează comenzile pe pagina de facebook. În prezent se ocupă de livrarea zmeurei și a căpșunilor, a doua serie din producția de căpșuni de anul acesta, care a fost serios afectată din cauza secetei extreme. Alin Aignătoaei susține că producția de căpșuni a fost redusă cu o treime față de anul trecut, iar la zmeură situația nu este prea bună din cauza variațiilor de temperatură din acest an.
„Dimineața, în ultimele zile, au fost în jur de 15 grade, iar după 3-4 ore, temperatura se dubla. La aceasta s-a adăugat și seceta cruntă din perioada de creștere a fructelor. Seceta de la an la an afectează producția. Apa pe care o consumă se reface prin ploi, însă în iulie și august e o raritate dacă plouă”, mai spune ieșeanul Alin Aignătoaei.
Alin Aignătoaei: „Am ieșit în pierdere din cauza secetei, cu o producție de numai 2,5 tone la zmeură”
Astfel, dacă se aștepta la o producție de 6 tone, aceasta a fost de 2,5 tone.
„Am ieșit în pierdere din cauza secetei. Poate dacă anul acesta investesc într-un sistem de umbrire, o să fie mai bine anul viitor. Am făcut diverse investiții de-a lungul anilor și am constatat că nu am scos banii. E costisitor un sistem de umbrire pentru că am o suprafață destul de mare. Ceea ce e important este faptul că nu ai informații precise undeva și trebuie să riști cu afacerea, trebuie să fii primul tot timpul dacă vrei să ai clienți. Eu am noroc de clienți care apreciază calitatea. Am vândut anul acesta căpșunile cu 18 lei kilogramul. Probabil în octombrie le voi scumpi. La zmeură, kilogramul e 21 lei”, mai spune Alin Aignătoaei.
Tânărul antreprenor a investit într-o instalație de procesat fructe pentru a nu irosi supraproducția sau fructele nevândute
Ieșeanul susține că pentru a nu irosi fructele de pădure, a decis să achiziționeze o instalație de procesat pentru a face sucuri naturale.
„Acum doi ani am avut supraproducție de zmeură și am procesat-o, am făcut suc. Altfel trebuia să le dau la subpreț. Cel mai simplu e cu sucul de fructe, pentru a nu irosi fructele și nu mai există nici presiunea vânzării rapide. Am o livadă de meri, fac combinații de sucuri de fructe cu rădăcinoase”, povestește antreprenorul.
Acesta îi sfătuiește pe cei care vor să se apuce de agricultură să fie siguri că vor să riște cu acest tip de afacere.
Alin Aignătoaei: „E greu. Îți trebuie nervii tari dacă vrei să faci agricultură. În toată această perioadă de 9 ani nu mi-am făcut nicio vacanță pe nicăieri și ce am câștigat am reinvestit”
Pentru a ajunge la o afacere de succes cu fructe de pădure a învățat din greșeli, dar și faptul că a avut produse de calitate care i-au adus anual clienți l-a ajutat să se mențină pe piață. Ieșeanul Alin Aignătoaei a testat pe propria piele ce înseamnă să fii agricultor.
„E greu. Îți trebuie nervii tari dacă vrei să faci agricultură. În toamnă ajung la o plantație de aproape 3 hectare și pot să spun că în toată această perioadă de 9 ani nu mi-am făcut nicio vacanță pe nicăieri și ce am câștigat am reinvestit. Am cumpărat o mașină pentru transportul mărfii, într-o instalație de făcut suc, pentru a nu irosi fructele nevândute”, susține antreprenorul.
Alin Aignătoaei: „Eu nu regret că am plecat din București pentru că aveam imunitatea foarte scăzută și acum mă trezesc fresh în fiecare zi”
Ieșeanul spune că nu regretă faptul că a renunțat la jobul bine plătit într-o multinațională din București în urmă cu 9 ani.
„Dacă cineva vrea să își facă un stil de viață din asta, recomand să se apuce de agricultură. Eu nu am obligații, familie, copii și mă dedic numai acestei activități. Poate pentru cei cu familii ar fi mai greu sau mai ușor, dacă sunt ajutați de membrii familiei. Eu nu regret că am plecat din București, pentru că aveam imunitatea foarte scăzută și acum mă trezesc fresh în fiecare zi. Privesc în retrospectivă și rezolv pe rând fiecare problemă. Poți trăi decent din asta și cei care se apucă trebuie să își facă un plan, să meargă pe chestii precise, să se gândească la piața de desfacere, la cules, ambalat, tehnologie”, mai spune Alin Aignătoaei.
Ieșenii au investit în afaceri cu fructe de pădure în ultimii ani, fiind înregistrată o suprafață cu 168 de hectare
Suprafața cu plantații cu fructe de pădure din Iași a crescut în ultimii ani ani în Iași. Dacă în urmă cu 6 ani erau doar câțiva ieșeni care investeau în afaceri de succes cu fructe de pădure pe aproximativ 30 de hectare, acum a crescut numărul celor interesați de investițiile în acest domeniu, dar și suprafața cultivată cu aceasta plantă. Potrivit Direcției Agricole Iași, în anul 2017 erau 138 de hectare cu plantații cu cătină, zmeură și căpșuni, în județul Iași, iar anul acesta s-au înregistrat 168 de hectare cu aceste culturi. Numai în ultimele 3 luni, în plină pandemie de COVID-19, fermierii din Iași au solicitat atestate de producători pentru 19 hectare. Cele mai multe plantații cu fructe de pădure sunt în zona Lețcani, Pașcani, Trifești, Popricani, Prisăcani, Deleni, Țuțora și Țigănași.