Poveste inedită la CTP Iași! Viața ieșenilor care merg cu autobuzul este lăsată în mâinile unei femei care a fost controlor înainte! Ieri a trecut de testul suprem și a făcut primele curse prin traficul aglomerat din Iași! (FOTO)

de: evelina.chitoroaga
02:00, 24 iul. 2021

Încă o femeie șofer de autobuz la CTP Iași. Ieri, 23 iulie 2021, a fost prima zi de lucru a Mariei! Femeia a fost în tura de dimineață și alături de mentorul ei a reușit să ducă la capăt trei curse. Conducerea companiei a avut atât de multă încredere în ea, încât din prima zi i-a încredințat cel mai lung traseu din municipiul Iași

Maria Nacu are 49 de ani și este cea de-a doua femeie șofer de autobuz din cadrul Companiei de Transport Public Iași (CTP). Lucrează în cadrul companiei din anul 2017, când a început ca dispecer. După desființarea posturilor, Maria și-a dorit să rămână în companie și a intrat pe postul de controlor. După câteva zile, femeia a realizat că această meserie nu i se potrivește și a vrut ceva mai mult. Maria Nacu și-a dorit să urce o treaptă mai înaltă în companie și a început cursurile școlii private de la CTP.

„De la controlor la șofer e o diferență mare, iar eu în meseria de controlor nu m-am regăsit. Nu este pentru femei sau cel puțin nu pentru mine. Eu mi-am dorit mereu în viață să evoluez și să am un loc de muncă bun și frumos. Sunt fericită că am reușit să fac acest pas, dar nu mi se pare că fac ceva special, este o meserie normală. Am început să lucrez aici de 4 ani, când am început ca dispecer. Familia m-a susținut în acest pas și chiar dacă nu o făceau, eu dacă îmi pun ceva în cap, aia fac. Știu că o să mă descurc, dar practica o să își spună cuvântul”, a declarat Maria, șofer de autobuz CTP.

Reporterii „BZI” au prezentat și povestea primei femei șofer de autobuz de la CTP Iași. Iuliana și-a dorit să practice această meserie după mai mulți ani petrecuți în Anglia, unde a văzut că și femeile pot conduce autobuze, nu doar bărbații.

Prima zi a Mariei a fost cu peripeții

Reporterii „BZI” au fost alături de Maria în prima ei cursă. Mentorul său, Marcel, nu a scăpat-o din ochi nicio secundă. Va sta alături de Maria timp de 5 zile. Chiar din prima zi a primit cel mai lung și complex traseu din municipiul Iași. Aceasta a circulat vineri, 23 iulie 2021, pe traseul 20, în tura de dimineață. Cu emoții, dar cu multă încredere, în cele 8 ore de muncă a reușit să ducă la capăt trei curse pe ruta Metro – Tătărași Sud și retur. Prima zi a Mariei a fost cu trafic îngreunat și, pentru că s-a creat o distanță prea mare de timp între ea și celălalt autobuz de pe traseu, femeia i-a cedat locul la volan mentorului său.

„L-am lăsat pe el să conducă din stația Str. Conductelor, pentru că deja eram în criză de timp. Eu fiind și la început, am mers mai încet, trebuie să mai exersez. Este și un accident în zona Metro, traficul este blocat, iar noi trebuie să ajungem la timp și este mai bine să conducă el. Știu că trebuie să fiu mult mai atentă la indicatoare și la stații, că mă uit la una și uit de cealaltă, dar, ușor-ușor, o să fie bine”, a precizat Maria.

În edițiile anterioare ale cotidianului „BZI” a fost prezentat cazul a doi vatmani, frați gemeni. Petru și Ionuț Enea lucrează împreună la CTP. Când nu conduce tramvaiul, Petru scrie poezii.

Colegii i-au scris mesaje de încurajare

Colegii Mariei și mentorul său au doar cuvinte de laudă și de încurajare pentru ea. O parte din colegii de la CTP au sunt-o încă de la primele ore să îi ureze succes, iar alții i-au scris mesaje de încurajare pe pagina de Facebook.

„Eu lucrez din anul 1999 și am cunoscut la viața mea mulți începători pe care i-am învățat meseria asta. Să știți că femeile sunt mult mai atente și mai serioase, chiar dacă oamenii râd când văd o femeie la volan. Pot să spun că Maria s-a descurcat foarte bine astăzi și sigur o să facă față pe traseu și când va fi singură. Eu sunt sigur că o să fie bine. Din decembrie 2020 și până în martie 2021 am avut 12 învățăcei și nu au reușit decât 3 sau 4.

Acum au venit 16 noi și, din experiența mea, până în iarnă vor rămâne tot așa. Mulți dintre ei se răzgândesc. E grea meseria asta și cel mai important e că trebuie să fii foarte, dar foarte atent. Noi avem încredere în femei. În trecut au mai fost 3 femei șofer, una dintre ele conduce astăzi un camion uriaș, alta a ieșit anul trecut la pensie, iar cea de-a treia a decedat, din păcate”, a declarat Marcel, mentorul șoferiței.