Prima pagină » Eveniment-Social » Poveste „dulce” despre prima fabrică de ciocolată din Iași, deschisă de Benedicta Drobotă, antreprenor și absolvent al USAMV! (Exclusiv!)
Poveste

Poveste „dulce” despre prima fabrică de ciocolată din Iași, deschisă de Benedicta Drobotă, antreprenor și absolvent al USAMV! (Exclusiv!)

27 iun. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

O fabrică de ciocolată a fost deschisă în orașul Iași de tânăra Benedicta Drobotă, antreprenor și absolvent al USAMV! În februarie 2020, Benedicta Drobotă a deschis o fabrică de ciocolată artizanală cu ajutorul proiectului Start-up Activator. „Producția locală trebuie să devină o prioritate pentru România. Micile afaceri de familie, în special în domeniul agroalimentar, sunt cheia dezvoltării economice a României”, mărturisește Benedicta Drobotă

Prima fabrică de ciocolată înființată în orașul Iași are o poveste specială, fiind concepută de Benedicta Drobotă, antreprenor și absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad”.
Tânăra a decis să facă acest pas în 2020, prin deschiderea unui atelier de ciocolată artizanală. Ea militează pentru afacerile locale inovative.

Cum a fondat Benedicta Drobotă prima mini-fabrică de ciocolată din Iași

Benedicta Drobotă, antreprenor și absolventă a USAMV Iași, a deschis un atelier de ciocolată artizanală cu ajutorul proiectului Start-up Activator, în februarie 2020.

„Am înființat anul acesta, în luna februarie, un atelier de ciocolată artizanală, cu ajutorul proiectului Start-up Activator, în Iași. Leomi vine de la numele copiilor mei, Leonard și Miruna, cei care mă inspiră să aduc pe piață produse de calitate, ei fiind primii care le testează și de la care primesc OK-ul pentru a le introduce în producție. În timpul procesului de testare am observat reacțiile persoanelor care degustau ciocolata noastră, vedeam cum li se luminează privirea și cum ochii reprezintă fereastra sufletului. Astfel am ales sloganul care să ne reprezinte: «Îndulcim suflete!»”, povestește Benedicta Drobotă, antreprenor al fabricii de ciocolată.

Care au fost provocările deschiderii fabricii de ciocolată

Pe de altă parte, Benedicta Drobotă vorbește despre provocările multiple, de la limitările programului de finanțare, birocrația excesivă, obținerea avizelor, la crearea unor produse de calitate la prețuri atrăgătoare, dar, în același timp, sustenabile pe termen lung.

„Ce m-a motivat a fost dorința de a reuși și de a elimina preconcepția că în România nu se poate. Antreprenoriatul trebuie să fie accesibil tuturor și producția locală trebuie să devină o prioritate pentru România. Leomi Chocolate se bazează pe cele mai noi inovații tehnologice, combinate cu măiestria secretelor tradiționale și caută să dezvolte arome unice de ciocolată artizanală obținută din cele mai bune ingrediente de pe piață”, mai dezvăluie Benedicta Drobotă.

Ce produse pot fi găsite în fabrica de ciocolată creată de Benedicta Drobotă

În fabrica de ciocolată creată de Benedicta Drobotă sunt multe sortimente de produse: tablete cu fructe liofilizate și alune caramelizate, praline cu creme proaspete de caramel, fructul pasiunii, mango, vin dar și trufe cu făină de migdale, miere și nucă.

„Nu am renunțat nici la ciocolata de casă, pe care am îmbogățit-o cu alune de pădure, fistic, nucă, stafide și miere. Prin procedeul de liofilizare, apa din fructe îngheață la -30, până la -60 de grade Celsius și se evaporă sub acțiunea vidului sau a unei presiuni reduse, păstrând intacte proprietățile și valorile nutritive ale fructelor. O altă inovație în domeniu este ciocolata Ruby, o varietate de ciocolată introdusă în anul 2017 de Barry Callebaut, o companie de cacao elvețiano-belgiană și care se remarcă pentru culoarea roz natural. Este obținută din boabe de cacao de culoarea rubinului și se caracterizează printr-un gust dulce-acrișor, comparabil cu cel al fructelor de pădure”, mai spune Benedicta Drobotă.

Materia primă folosită în fabrica de ciocolată este de cea mai bună calitate, proaspătă, fără coloranți sau conservanți

În fabrica de ciocolată creată de Benedicta Drobotă sunt folosite materii prime de cea mai bună calitate, proaspate, fără coloranți sau conservanți, astfel încât termenul de valabilitate la sortimentele cu creme este de doar două săptămâni.

„Adăugăm permanent sortimente noi de produse pentru a surprinde clienții cu gusturi și arome cât mai interesante. Pregătim acum o cremă de ciocolată cu alune de pădure și ciocolată personalizată cu diferite imagini sau logo-uri, pentru un cadou mai special. Am început distribuția în Iași prin intermediul magazinelor care promovează produsele locale mai proaspete și de o calitate superioară, cum ar fi: La Băcănie, Magazia Morăriței, BioMarche, Grădina din Oraș, Roade și Merinde. De asemenea, ne puteți găsi și la Piața verde de weekend, organizată de Primăria Municipiului Iași în colaborare cu Asociația La Băcănie. Suntem deschiși la alte colaborări și parteneriate, pentru a putea oferi cât mai multe produse de calitate consumatorilor și a putea contribui la dezvoltarea României”, declară Benedicta Drobotă.

Benedicta Drobotă, absolventă a USAMV Iași, antreprenor de succes care militează pentru afacerile locale inovative

Benedicta Drobotă este absolventă a Facultății de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad”, din Iași, promoția 2004.
Imediat după absolvirea specializării Inginerie economică în agricultură, ea a fost implicată în diferite proiecte de consultanță pentru investiții și cercetare în domeniul agriculturii digitale. În prezent, ea coordonează prima afacere, cu ciocolată veritabilă din orașul Iași. Pe lângă mult studiu individual și documentare, Benedicta Drobotă a urmat și un curs de ciocolatier.

Domeniul agroalimentar este cheia dezvoltării în România

Tânăra antreprenor Benedicta Drobotă consideră că domeniul agroalimentar este cheia dezvoltării în România.

„Faptul că am ales specializarea Inginerie economică în agricultură m-a determinat să am o gândire atât tehnică, cât și economică, iar acest lucru este foarte important când vrei să deschizi un business. Trebuie să creezi un produs de calitate, care să poată fi acceptat de piață. Din punct de vedere economic, trebuie să stabilești un preț care să fie acceptat de consumator și care să fie sustenabil pentru afacere în viitor. Micile afaceri de familie, în special în domeniul agroalimentar, reprezintă cheia dezvoltării economice a României. Încurajez îndreptarea pașilor către acest domeniu, pentru că sunt foarte multe oportunități și satisfacții”, a conchis Benedicta Drobotă, absolventă a USAMV Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *