Poveste de film! O chinezoaică ajunsă într-o comună din Iași a lăsat un mesaj într-o casă veche, ce a pus pe gânduri un sat întreg: „De plăcut, sigur i-a plăcut, dar nu înțelegem ce a scris acolo” (EXCLUSIV) – FOTO
Poveste de film la câțiva km de oraș. O chinezoaică ajunsă într-o casă veche din satul Oboroceni, comuna ieșeană Heleșteni, a pus pe gânduri toată comunitatea după ce a lăsat scris un mesaj pe care nu l-a putut descifra nimeni
Elena Polac, o fostă educatoare din satul Oboroceni, deține una din cele mai vechi locuințe din Iași. Din 2015 a făcut ca această casă să fie exact ca un muzeu în care primește cu brațele deschise toți trecătorii ce vor să afle cum trăiau oamenii în perioada anilor 1800-1900. Ultimul vizitator a pus-o pe gânduri. Este vorba despre o chinezoaică ce a părut foarte încântată în momentul vizitării și a lăsat un mesaj scris în limba chineză. Nimeni nu l-a putut descifra ca să poată fi tradus.
Poveste de film! O chinezoaică ajunsă într-o comună din Iași a lăsat un mesaj într-o casă veche, ce a pus pe gânduri un sat întreg
Viață lipsită de griji, la doar câțiva km de Iași. Elena Polac, în vârstă de 70 de ani, povestește cu nostalgie vremurile pe care le-au trăit părinții, bunicii și ea în urmă cu foarte mulți ani.
„În anul 2015, m-am decis să transform această casă într-un loc de vizitat. Eu am fost educatoare. Ieșisem la pensie. Trebuia să îmi ocup timpul cu ceva creativ. Am început să adun toate lucrurile rămase de la bunici și părinți. Le-am așezat și am început să le curăț. Toate erau într-o stare extrem de bună, fiind păstrate cu sfințenie de noi toți. Din această casă, toate lucrurile sunt lucrate manual de familia mea, inclusiv de mine.
Au fost mulți care au decis să vină și să vadă după ce s-a dat vestea în sat și în oraș că am deschis un «muzeu». Și o chinezoaică, care nu știu cum a ajuns aici, a părut foarte încântată, a vrut să ne scrie ceva. A lăsat un mesaj în chineză. De plăcut, sigur i-a plăcut, dar nu înțelegem ce scrie acolo. Am încercat cu toții să descifrăm și să traducem. Imposibil. Însă mă face să cred că este un gând bun. Pentru asta trăiesc”, mărturisește fosta educatoare, Elena Polac.
A fost cea mai îndrăgită educatoare din sat: „Și acum vin aici”
Elena Polac a fost una dintre cele mai îndrăgite educatoare. Toți copiii o iubeau. Astfel, s-a dus vestea și la următoarele generații. Femeia simte să mai participe la educația lor și an de an îi primește în muzeu, să le mai povestească câte ceva din vremurile ce au trecut, ajutându-i la multe activități culturale.
„Încă sunt în putere și simt că trebuie să mai particip la educația copiilor din sat. An de an vin aici, la mine și vizitează muzeul, iar eu le povestesc despre cum arăta viața atunci. Știți care e bucuria? Faptul că toți stau cuminți, cu ochii mari și se uită la mine. Când au serbări, eu vin îmbrăcată în straie populare și le dau și lor, dacă e nevoie. Facem cât mai multe lucruri frumoase împreună. Nu pot exprima bucuria pe care o trăiesc. Pentru asta mi-aș dori să fiu nemuritoare”, mai spune Elena Polac.
Aceasta își dorește să păstreze tradiția vie, iar această casă veche să fie vizitată de cât mai mulți, pentru că doar atunci exista viață fără griji. Totul se făcea în casă, începând de la lucruri casnice și până la mâncare.