Poveste de dragoste complicată! O adolescentă de 14 ani a fost la un pas să nască înainte de termen din cauza stresului. Îi va face un copil iubitului său ca să-l scape de o relație toxică – FOTO
O adolescentă în vârstă de 14 ani era la un pas de a naște din cauza stresului. Aceasta a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, pe data de 30 octombrie, cu dureri și contracții mari, după ce tatăl copilului a abuzat-o psihic. Medicii au stabilizat-o, iar familia a salvat-o de relația toxică
Copila, din dorința de a-și vindeca iubitul de o relație amoroasă eșuată, s-a dedicat în totalitate. A rămas însărcinată din dragoste, însă lucrurile au luat o întorsătură dramatică după ce tânărul a devenit foarte posesiv. Acesta, în încercarea de a o acapara cu totul, i-a spus că nu va putea să plece niciodată de lângă el. Pe fondul acestui stres, copila a fost la un pas de a pierde sarcina.
Medicii au intervenit la timp în cazul tinerei care era la un pas să nască din cauza stresului
Psihologii afirmă faptul că aceste lucruri se întâmplă tot mai des și că singura soluție care să le scape pe tinerele mame din mrejele unei iubiri închipuite este ca familia să accepte sarcina în totalitate și cu brațele deschise. Familia joacă un rol foarte important atunci când vine vorba despre multitudinea de implicații psihologice, dintre care anxietatea, stresul și depresia postnatală se află pe primul loc.
„Am avut un caz săptămâna trecută. A ajuns la noi o fetiță de 14 ani, care a considerat că trebuie să-și salveze partenerul dintr-o relație de iubire eșuată și s-a orientat cu toată deschiderea și afecțiunea, ceea ce a dus la o sarcină. După ce a rămas însărcinată, băiatul respectiv a devenit mai posesiv, a sechestrat-o, în condițiile în care aceasta era gravidă, și i-a spus că nu va mai pleca niciodată și că va rămâne doar a lui.
Fetița a ajuns la spital, cu sarcina la 23 de săptămâni, cu contracții și dureri mari care s-au dezvoltat pe fondul stresului și a anxietății. S-au stabilizat contracțiile, în prezent este bine și trebuie să revină în spital. Din fericire, cu ajutorul familiei, fetița a renunțat la relația cu băiatul respectiv, implicarea familiei având o importanță majoră. Ea are acasă încă trei frați, dintre care cel mai mic are trei ani. Familia a primit vestea sarcinii foarte frumos, trebuie specificat că aceste fetițe sunt preponderente din mediul rural”, subliniază Simona Luncanu, psiholog clinician principal în cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași.
Familia a jucat un rol foarte important
Pentru un organism care încă se dezvoltă sarcina este traumatizantă. La toate acestea se adaugă și presiunile sociale. Mamele minore se simt judecate și privite cu alți ochi de cei din jur, ceea ce le accentuează starea de anxietate și de stres. Aceste lucru afectează inclusiv sarcina, care se poate pierde sau poate fi declanșată mai devreme.
„Mamele minore, din ce am observat pe spital, se confruntă cu o multitudine de implicații psihologice, pentru că sarcina și creșterea unui copil, într-o etapă de viață în care ele încă sunt în dezvoltare, pot fi extreme și stresante. Făcând o analiză asupra pacientelor minore, aș putea spune că există și o serie de factori care influențează adolescentele atunci când vine vorba despre sarcină. În primul rând, lipsa educației sexuale și a informațiilor asupra contracepției.
Des întâlnite sunt traumele trăite în cadrul familiei de bază. Traumele provocate de părinți sau de frați, care le pot determina să-și dorească relații romantice, care se sfârșesc de cele mai multe ori cu o sarcină. Pentru acestea există dorința de a fi independente sau factorul cel mai des întâlnit este căutarea afecțiunii sau a iubirii pe care nu au găsit-o în cadrul familiei, și o caută în alte relații. Mai există un aspect, anume influența grupului de prieteni pe care aceste tinere îl au, dorința de a aparține unui grup. Atunci, dorindu-și să facă parte dintr-un grup, încep viața sexuală și au relații sexuale multiple, ajungând la sarcină.
Ca și tablou clinic, mamele minore prezintă stres și anxietate, care se dezvoltă pe baza grijilor legate de continuarea studiilor sau a găsirii unui loc de muncă, mai ales a responsabilității privind viața de părinte. Acest lucru le provoacă, în primul rând, stres și anxietate. La toate acestea mai apare și depresia postnatală, izolarea socială și presiunea acesteia. Cel mai întâlnit este afectarea propriei identități, în sensul că simt că au pierdut o parte din adolescență și nu se vor mai putea bucura de această etapă a vieții. Cele care nu sunt susținute de către familie simt că și-au distrus viața, în special cele care sunt rejectate până și de tatăl copilului”, adaugă Simona Luncanu, psiholog.
Psihologii de la Materitatea „Cuza Vodă” din Iași vin în ajutorul acestor tinere cu tot ce pot, începând de la consiliere psihologică, până la sfaturi care privesc viața de părinte.
„Ele sunt eleve se simt judecate. Ca intervenție psihologică, oferim suport emoțional, pentru a reuși să facă față maternității timpurii. Le ajutăm să-și gestioneze emoțiile, gândurile, să intre în rolul de părinte, gestionatrea stresului, oferim și informații despre sarcină și îngrijirea copilului”, mărturisește Simona Luncanu, psiholog, în legătură cu adolescenta care era la un pas să nască din cauza stresului.