Pot prăji în ulei de măsline?
Când vine vorba de beneficiile uleiului de măsline, se crede adesea că își păstrează toate calitățile utile numai în forma sa brută – și le pierde în timpul prăjirii. Dar chiar este așa? Sau mai poți folosi acest ulei pentru a prăji carne, pește, cartofi, omletă și orice altceva?
Ce se întâmplă cu uleiul de măsline în timpul prăjirii?
Să începem cu principalul lucru: puteți prăji în ulei de măsline! Și chiar mai mult decât atât: în multe privințe este de preferat floarea-soarelui. Acest lucru se datorează faptului că un astfel de ulei nu se descompune și păstrează toate oligoelementele importante la temperaturi de până la 175-180 ° C, în timp ce uleiul din semințe de floarea-soarelui începe să se oxideze chiar și cu o încălzire mai mică. Pentru înțelegere: această temperatură este necesară pentru prăjirea cartofilor sau a ouălor, iar legumele sau peștele sunt fierte la 130-160 ° C. Și în plus, 180 de grade se aplică soiurilor Extra Virgin, iar pentru uleiul de măsline rafinat acest prag este deplasat la 230-240 ° C. Este adevărat, acest ulei este puțin mai simplu și conține ceva mai puțini nutrienți.
De asemenea, este important să rețineți că gătitul prăjitului în ulei de măsline în sine este mai blând cu mâncarea. Există mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, datorită temperaturii mai ridicate, vasul se pregătește mai repede, ceea ce va economisi mai mulți nutrienți care dispar în timpul tratamentului termic prelungit. În al doilea rând, atunci când se prăjește în ulei de măsline, se formează rapid un strat proteic special pe alimente. Nu permite excesului de grăsimi (și, prin urmare, de calorii) să pătrundă în interior și în același timp protejează mineralele și vitaminele de distrugere. Și apropo, conținutul de calorii al uleiului de măsline este același atât crud, cât și prăjit: 9 calorii pe gram.
Cum se prăjește în ulei de măsline corect?
Pentru ca prepararea alimentelor prăjite în ulei de măsline să păstreze toate proprietățile utile și convenabile, ar trebui să respectați o serie de reguli simple:
- Nu amesteca. Nu ar trebui să încercați să economisiți bani turnând atât ulei de măsline, cât și ulei de floarea-soarelui în tigaie. Acesta din urmă arde la o temperatură mai scăzută, în plus, într-o astfel de situație, se pierd nu numai toate proprietățile utile, ci se formează și agenți cancerigeni nocivi.
- Alege-ți ustensilele. Pentru prăjirea în ulei de măsline, tigăile nu foarte mari cu părțile înalte sunt puțin mai potrivite. Acest lucru vă permite să turnați mai mult ulei într-o zonă mai mică și să acoperiți complet mâncarea gătită pentru o prăjire mai uniformă.
- Pregătiți mâncarea. Orice mâncare pe care intenționați să o prăjiți în ulei de măsline ar trebui să fie uscată pentru a preveni stropirea în timpul prăjirii. De asemenea, încercați să înfundați cu atenție mâncarea în tigaie, astfel încât temperatura uleiului din acest loc să nu scadă prea brusc.
- Urmați procesul. Controlați temperatura focului pentru a preveni arderea uleiului. Un semn direct al acestui lucru este fumul. De asemenea, nu este nevoie să acoperiți tigaia cu un capac: sub acesta se acumulează vapori de apă, ceea ce contribuie și la stropirea uleiului.
- Îndepărtați excesul de grăsime. Pentru a scăpa de excesul de grăsime care se formează în timpul prăjirii, puteți folosi un strecurător obișnuit: pur și simplu scurgeți uleiul rămas din tigaie prin el. Alternativ, așezați mâncarea prăjită pregătită pe hârtie absorbantă.
- Se prăjește de până la 4-5 ori. În același ulei de măsline, puteți prăji mai multe ori, dar mult mai mult! Dar numai în anumite condiții. În primul rând, uleiul trebuie curățat temeinic de resturile de alimente care pot provoca oxidare și miros. În al doilea rând, uleiul nu trebuie să se întunece.
Urmând aceste principii, veți realiza principalul lucru cu uleiul de măsline: obțineți mâncare prăjită delicioasă – și în același timp bogată în vitamine și microelemente!