Posturile fierbinți de la UMF Iași se scot cu dedicație și la comandă? Medicul Bogdan-Florin Iliescu, consilier local PNL, a câștigat un concurs de șef lucrări. Manevre dubioase ce miros a corupție, sub nasul rectorului Viorel Scripcariu

de: Sorin Pavelescu
02:00, 12 iul. 2022

Încă un concurs organizat, se pare, la comandă la UMF Iași. Medicul Bogdan-Florin Iliescu, consilier local PNL Iași, a câștigat concursul de șef lucrări la disciplina neurochirurgie

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” se transformă, pe zi ce trece, într-o fabrică în care posturile calde sunt scoase la concurs pe bandă rulantă pentru persoane ce par să aibă relații sus-puse. Recent, medicul Bogdan-Florin Iliescu a câștigat un concurs organizat de UMF Iași pentru ocuparea postului de șef lucrări la disciplina neurochirurgie. Concursul s-a desfășurat în perioada 27 iunie–4 iulie, fiind doi candidați înscriși. Unul dintre candidați a fost Bogdan-Florin Iliescu, cel de-al doilea fiind Alin Constantin Iordache. Medicul Bogdan-Florin Iliescu a câștigat concursul, asta stabilindu-se după evaluarea candidaților. Comisia de evaluare a fost organizată astfel:

„Președinte: Prof. dr. Ionela Lăcrămioara Șerban. Membri: Prof. dr. Luminița Rădulescu, Conf. dr. Mihaela Dana Turliuc, Conf.dr. Toma Papacocea, UMF „Carol Davila” București, Șef lucr. dr. Bogdan Ignat. Membri supleanți: Prof. dr. Dan Iulian Cuciureanu, Conf. dr. Claudia Florida Costea. Secretar: Șef lucr. Dr. Alexandru Chiriac”.

Aceștia au stabilit că Iliescu trebuie să fie declarat câștigător.

Cum a câștigat totuși medicul neurochirurg Bogdan-Florin Iliescu concursul?

Trebuie precizat faptul că medicul Bogdan-Florin Iliescu este consilier local și face parte din Partidul Național Liberal. Au cântărit mult aceste aspecte în câștigarea concursului? Posibil. Sunt zvonuri care spun că s-ar fi făcut presiuni mari pe linie politică pentru ca actualul consilier local Iliescu să ocupe funcția de șef de lucrări. Trebuie precizat că, pentru această funcție, în buzunarele acestuia urmează să intre 4.522 de lei, salariul minim. De concursul ce pare a fi unul cu dedicație nu a auzit, se pare, nici rectorul UMF, prof. dr. Viorel Scripcariu, care spune că nu știe nici măcar cine a câștigat.

„Nu știu cine a luat concursul. Examenul va fi validat, în consiliu, săptămâna viitoare. Eu nu știu cine s-a înscris. La revedere”, a declarat prof. dr. Viorel Scripcariu.

Post cu dedicație pentru consilierul PNL Iliescu?

Ciudat este că, după aflarea rezultatelor, medicul Iordache ar fi depus o contestație pentru a semnala o serie de nereguli din sânul concursului. Ulterior, a intervenit ceva ce avea să schimbe totul. Zvonurile spun că rectorul Viorel Scripcariu l-ar fi chemat pe medicul Iordache și i-ar fi sugerat că ar fi bine să-și retragă contestația, pentru a nu exista un nou scandal legat de angajările de la UMF. Așa, medicul Iordache ar fi înțeles că postul de șef de lucrări a fost unul cu dedicație scos pentru Bogdan Iliescu, consilierul local din partea PNL. Tot zvonurile spun că unul dintre viceprimarii Iașului ar fi fost implicat direct în aranjarea concursului, dar asta ar trebui să fie stabilit de ofițerii DNA sau chiar DIICOT.

Dr. Bogdan Iliescu: „E doar o mizerie internă din UMF”

Medicul Bogdan Iliescu susține că nu este nimic adevărat:

„Nu este adevărat. Pentru că am venit amândoi, examenul a fost serios. Probele au fost apropiate. Nici Alin Iordache nu e de ieri, de azi, în neurochirurgie. Diferența a fost făcută de dosar. Și ai noștri colegi au fost aproape toți în comisie, ca, de exemplu, șefa de catedră (dr. Dana Turliuc – n.r.)”, a declarat dr. Bogdan Iliescu.

Cum s-a desfășurat concursul

Concursul pentru ocuparea postului de șef de lucrări a constat în „analiza dosarului candidatului” ce reprezintă 50% din nota finală. Dosarul candidatului va fi evaluat de către comisia de concurs, după grila „indicatorilor de evaluare utilizaţi pentru ocuparea funcţiilor didactice”, aprobată de Senatul U.M.F. „Grigore T. Popa” din Iaşi, completată şi semnată de fiecare candidat. Proba de „analiză a dosarului candidatului” este eliminatorie, în cazul neîndeplinirii standardelor minimale obligatorii, iar „susţinerea orală a propunerii de dezvoltare a carierei universitare”, depusă la dosar, conform art.13, reprezintă 10% din nota finală. Prezentarea planului de dezvoltare a carierei universitare se va face printr-o prelegere de maximum 45 minute, dar nu mai puţin de 30 de minute.

„Prelegerea publică” reprezintă 40% din nota finală. Prelegerea publică se susţine în faţa comisiei de concurs, conform metodologiei. Evaluarea candidatului se face separat, pe fiecare probă componentă a concursului, din procentajul total de 100%. Rămâne de văzut dacă cineva va verifica modul în care s-a desfășurat acest concurs.