Postul Crăciunului a început! Avertismente din partea medicilor pentru anumite produse vegetale
A început Postul Crăciunului şi se anunţă a fi cel mai scump de până acum. Potrivit tradiţiei creştine, credincioşii trebuie să postească de carne, brânza și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin.
Preţul legumelor a crescut cu 14% faţă de anul trecut, iar fructele sunt cu 7% mai mult. Restaurantele care oferă meniuri speciale pentru aceasta perioadă au crescut şi ele preţurile.
Pe ce dată se încheie
Chiar şi aşa, credincioşii tot vor trebui să treacă la preparate de origine vegetală, cu soia sau proteină din mazăre care pot înlocui carnea. Medicii atrag atenția că unele produse vegetale sunt pline de chimicale.
Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și se incheie pe data de 24 decembrie, deci vorbim despre 40 de zile de post, dintre care 15 cu dezlegare la pește. Trebuie să știți că și acest produs s-a scumpit anul acesta cu aproximativ 4%.
Nu este singurul produs cu preţ mai mare faţă de anul trecut. Un kilogram de fasole a ajuns să coste 18 lei în pieţe, roşiile au preţuri cuprinse între 10 şi 15 lei, varza şi cartofii ne costă în jur de 5 lei, iar pentru un kilogram de struguri scoatem din buzunar între 15 şi 30 de lei.
Pentru că deja a prins avânt, mâncarea vegetariană a fost adoptată acum şi de cei care ţin post. Proteinele sunt luate din soia, mazăre, năut ori quinoa organică. La tot pasul, în magazine, se găsesc produse vegetale, de la caşcaval de post, până la mici, chiftele sau hamburgeri.
Experții susțin că postul poate provoca dezechilibre
Specialiştii spun însă că nu pot suplini nevoile de bază ale organismului şi pot provoca dezechilibre.
„Toate produsele care sunt realizate să aibă același tip de gust, culoare, formă ca un produs clasic din carne, și discutăm de crenvurstii vegetali, de hamburgerul vegetal, pateul vegetal, toate acestea ca să ajungă la zona de coloristică, gust și miros, vor avea tot felul de aditivi, coloranți, conservanți, tot felul de chimicale”, declară Sorin Mierlea, președinte Infocons.
„Dacă facem un abuz de astfel de ingrediente, aditivi alimentari, atunci microbiomul afectat va fi un risc pentru diverse boli cronice”, spune un alt medic nutriționist, Simona Carniciu.