Postul Crăciunului 2022. Ce trebuie să facă toți credincioșii în cele 40 de zile premergătoare Nașterii Domnului
Postul Crăciunului este primul de pe cuprinsul anului bisericesc și unul dintre cele două mari posturi din an. Conform rânduielilor bisericești, postul Crăciunului debutează în data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. De sec se lasă în seara zilei de 14 noiembrie, dar se lasă cu o seară înainte atunci când această dată cade miercurea sau vinerea
Deoarece numără 40 de zile, postul Crăciunului amintește de postul lui Moise, de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele Lui Dumnezeu, scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Postind timp de 40 de zile, creștinii se învrednicesc să primească cuvântul Lui Dumnezeu. Postul are drept scop curățirea fizică și spirituală. Astfel, creștinii elimină din alimentația zilnică alimentele de origine animală și sunt mai aplecați către rugăciune, milostenie și fapte bune.
Ce pot consuma creștinii ortodocși în timpul postului premergător Nașterii Domnului
Postul Crăciunului este unul al bucuriei, fiind mult mai blând decât postul Paștelui. Pe durata celor 40 de zile sunt mai multe dezlegări la pește, ulei și vin. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă de sec în seara de 14 noiembrie, dar când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă cu o zi înainte. Postul Crăciunului se va sfârși pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.
Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament. Prin durata lui aduce aminte și de postul lui Moise, de pe Muntele Sinai. În timpul postului Nașterii Domnului, începând cu data de 21 noiembrie, se introduc Catavasiile Nașterii Domnului în cadrul slujbei Utreniei, care sunt cântate până pe 30 decembrie.
Creștinii ortodocși obișnuiesc ca în timpul postului premergător Nașterii Domnului să nu consume carne, lapte și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se abțin de la ulei și vin. Credincioșii care aleg să țină acest post trebuie să fie cumpătați din punct de vedere alimentar, dar să nu se înfometeze. În postul Crăciunului, creștinii au dezlegare la pește, preparate din pește, la vin și untdelemn, în toate zilele de sâmbătă și duminică.
Prima zi de dezlegare la pește din postul Crăciunului este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, urmând 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, și 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae. Ortodocșii au dezlegare la pește și pe 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie, de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul.
Postul Crăciunului 2022: Tradiții și obiceiuri
Există o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de postul Crăciunului. În ziua de lăsata secului, oamenii strâng toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă, iar în dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte:
„Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.
Făcând aceasta, se crede că în următorul an păsările cerului nu vor strica roadele pomilor. În postul Crăciunului, fetele nemăritate bat pernele pentru a-și găsi ursitul cât mai repede. Cu o zi înainte de începerea postului există și obiceiul ca gospodinele să adune toate vasele din casă și să le spele bine pentru a îndepărta orice urmă de grăsime.
Femeile fac asta pentru a se asigura că nu se vor înfrunta cu produse de dulce, care sunt interzise în cele 40 de zile de post ce vor urma.