Portul Odesa, atacat cu rachete kamikaze de provenienţă iraniană

de: BZI.ro
18:43, 23 sept. 2022

Armata ucraineană a declarat vineri că portul Odesa de la Marea Neagră, principalul port pentru exportul de cereale reluat după un acord convenit în luna iulie, a fost atacat cu drone de provenienţă iraniană, anunță CNN, potrivit rador.ro.

Din primele informații, se pare că portul a fost bombardat de două drone care au distrus clădirea administrativă.

„Portul Odesa a fost atacat dinspre mare de drone kamikaze… Două drone au distrus clădirea administrativă din zona portului, iar serviciile de salvare acţionează pentru stingerea incendiului produs”, a anunţat pe Telegram Comandamentul Operaţional Sud al forţelor ucrainene, care a precizat că un civil a fost ucis.

Rusia a cumpărat drone produse în Iran

Anterior, oficiali ai Statelor Unite au declarat că Rusia a cumpărat drone produse în Iran. O dronă Shahed-136 a fost doborâtă deasupra mării de forţele antiaeriene, a precizat armata ucraineană.

Volodimir Zelenski și-a făcut o obișnuință de a cere armament de la occident. Liderul din Ucraina este în continuare nemulțumit de ajutorul pe care îl primește de la occident și dorește arme mai multe și mai rapide.

Asta în condiţiile în care, doar SUA a trimis ajutor militar în Ucraina în valoare de zeci de miliarde de dolari, iar recent a aprobat o altă schemă de ajutor. Totuși și în SUA există mai multe voci care consideră că ajutorul militar către Ucraina este prea mult. Așadar, mai mulți senatori republicani au cerut sistarea ajutorului către statul afectat de un război injust.

Volodimir Zelenski este nemulțumit și dorește armament mai rapid din occident

Volodimir Zelenski și-a început discursul prin explicarea noilor recuceriri făcute de trupele ucrainiene. Acesta susţine că ocupanții sunt panicați și că armata ucraineană duce bătălii mari pe front. Volodimir Zelenski este în continuare nemulţumit de ajutorul occidentului şi dorește armament mai rapid și mai performant. Acesta a explicat, subtil, faptul că ritmul în care occidentul ajută Ucraina trebuie să fie același cu mișcările de pe front, nu mai lent:

În regiunea Harkov – stabilizăm situaţia, ne menţinem poziţiile. Cu fermitate. Atât de ferm încât ocupanţii intră în panică Ei bine, am avertizat că soldaţii ruşi din Ucraina au doar două opţiuni: să fugă de pe pământul nostru sau să se predea. Colaboratorii au variante similare – fie vor încerca să evadeze, şi rămâne de văzut dacă Rusia îi va lăsa să intre pe teritoriul său. (…). Ritmul de stabilizare în zonele eliberate. Ritmul de mişcare al trupelor noastre. Ritmul restabilirii vieţii normale în teritoriul eliberat. Şi ritmul de sprijin din partea partenerilor. Vorbim despre acest lucru cu sinceritate – ritmul de acordare a ajutorului pentru Ucraina trebuie să corespundă ritmului mişcării noastre. a explicat președintele Volodimir Zelenski.