Portugalia impune restricții privind plecările în afara țării pentru toți cetățenii săi. A decis închiderea granițelor cu Spania

28 ian. 2021, 23:15
Bianca Rebegea, în International

După ce numărul de cazuri de infectare cu Covid-19 a explodat în ultimele zile, Portugalia a decis să impună restricții privind plecările în afara țării pentru toți cetățenii săi, timp de 15 zile.

Joi, premierul portughez a tras un semnal de alarmă și a arătat că țara se află într-o „etapă groaznică a pandemiei de coronavirus”. Portugalia, țara cu 10,3 milioane de locuitori, a înregistrat un nou record zilnic de 303 morţi şi 16.432 de noi infectări.

”Guvernul va adopta măsura limitării deplasărilor în exterior ale cetăţenilor naţionali în următoarele 15 zile. Cu unele excepţii, vor fi limitate plecările cetăţenilor naţionali pe cale aeriană, terestră sau fluvială”, a declarat în parlament ministrul administraţiei interne, Eduardo Cabrita, citat de agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Portugalia impune noi resctricții

Anunțul a fost făcut la finalul unor dezbateri, privitoare la aprobarea stării de urgenţă, dar și la introducerea unor noi măsuri antiepidemice, precum închiderea frontierelor cu Spania. În acest fel s-a mai procedat și anul trecut în perioada 17 martie – 1 iulie.

Antonio Costa, premeirul Portugaliei a anunțat că țara se află într-o etapă dificilă, din cauza relaxării măsurilor restrictive dintre Crăciun şi sfârşitul anului, dar şi din cauza agresivităţii noii tulpini a virusului, detectată în Marea Britanie.

Conform presei portugheze, aproximativ jumătate din cazurile de COVID-19 în regiunea capitalei Lisabona sunt infecţii cu această nouă tulpină britanică.

Comisia Europeană cere statelor membre să impună testarea PCR în cazul călătoriilor

Comisia Europeană solicită tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere, cerând celor care intră din terţe ţări să prezinte un test negativ la coronavirus, realizat prin metoda PCR cu maximum 72 de ore înainte de plecare, potrivit dpa.

„Este nevoie de reducerea urgentă a riscului de infectări legate de călătorii, pentru a reduce încărcarea sistemelor sanitar suprasolicitate”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, referindu-se la ratele ridicate de infectare în multe state membre.

Cerinţa testării ar putea fi însoţită de carantina obligatorie de maximum două săptămâni şi ar trebui să fie obligatorie în acelaşi timp completarea unor formulare cu informaţii despre deplasările şi contactele celor care călătoresc, arată un comunicat de presă de la Bruxelles.

Comisia Europeană cere reguli mai stricte

Recomandarea Comisiei este considerată o încercare de a limita transmiterea în interiorul UE a noilor versiuni ale coronavirusului și nu are caracter obligatoriu. Dacă va fi urmată de cele 27 de state membre ale Uniunii, li s-ar solicita teste negative inclusiv celor care intră pe teritoriul european din motive „esenţiale”, însă cetăţenii UE s-ar putea testa la sosire, iar pentru transportatori şi lucrătorii transfrontalieri s-ar accepta teste antigen, mai rapide şi mai ieftine.

Comisia doreşte impunerea unor reguli mai stricte şi în interiorul Uniunii Europene, în principal încetarea oricăror călătorii neesenţiale.

Deoarece aproape întregul continent este considerat acum „zonă roşie” conform codului de culori al UE, Comisia Europeană a propus introducerea unei noi categorii, „roşu închis”, unde să se aplice restricţii mai severe. Încadrarea în această categorie s-ar face dacă rata de infectare cu coronavirus în ultimele 14 zile depăşeşte 500 la 100.000 de locuitori, constatată deja în unele regiuni din Franţa şi Portugalia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *