Portretul poetului Emil Brumaru înfrumusețează unul dintre cele mai cunoscute pasaje din Iași!
Portretul poetului Emil Brumaru înfrumusețează de puțin timp unul dintre cele mai cunoscute pasaje din Iași. Este vorba de cel de pe strada Cuza Vodă, nr. 8-10, care poartă numele poetului originar din Republica Moldova
Recent, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură şi Traducere, Muzeul Literaturii Române Iași a inaugurat Pasajul „Emil Brumaru” de pe strada Cuza Vodă, nr. 8-10, din apropiere de Piața Unirii. Acesta are acum un aspect mult mai viu, trecătorii putând să admire portretul poetului Emil Brumaru. De asemenea, aceștia pot citi și versuri scrise de poet. Pe unul dintre zidurile pasajului, au fost transpuse primele patru versuri din poezia „Elegie”, primele trei din poezia „Cântec”, precum și trei din poezia „Dulap”.
Portretul poetului Emil Brumaru, pictat în pasajul omonim
Poetul Emil Brumaru, originar din Republica Moldova, a locuit timp de jumătate de secol în așa-numitul bloc „Plomba”, de pe strada Cuza Vodă, nr. 6. În drumurile sale de zi cu zi, spre librării, redacții ale editurilor și ale revistelor literare, poetul trecea adesea sub acest pasaj, care acum îi poartă numele.
„Comunitatea ieșeană onorează în acest fel memoria celui care a fost o personalitate inconfundabilă în galeria scriitorilor români contemporani și o legendă a orașului nostru prin picturi semnate de artistul stradal Harcea Parcea. Ne dorim ca aceste picturi murale să devină un punct important pe harta turistico-literară a Iașului”, a transmis primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.
Artistul stradal Harcea Parcea a pictat în pasajul de pe strada Cuza Vodă portretul poetului Emil Brumaru. Poetul este portretizat recitând un vers propriu: „Nu-ți cer nimic, vreau numai să exiști”
„Timp de aproape jumătate de secol, poetul a locuit înblocul «Plomba» (strada Cuza Vodă, nr. 6), iar în drumurile sale cotidiene, spre librării, redacții ale editurilor și ale revistelor literare, trecea prin acest pasaj. Onorăm memoria celui care a fost o personalitate inconfundabilă în galeria scriitorilor români contemporani și o legendă a Iașilor prin picturi semnate de Harcea Parcea. Suntem convinși că aceste picturi murale vor deveni un punct important pe harta turistico-literară a orașului”, arată Muzeul Național al Literaturii Române, organizator FILIT și inițiatorul proiectului.
Arta murală înfrumusețează orașul Iași
În ultimii ani, arta murală a început să înfrumusețeze tot mai multe zone ale orașului, artistul Harcea Pacea având mai multe proiecte cu astfel de picturi în diferite colțuri ale Iașului.
În luna august a anului 2022, Pasajul „Octav Băncilă” a fost revitalizat, pe unul dintre pilonii săi de susținere fiind realizat un portret imens al pictorului Octav Băncilă.
Artistul Harcea Parcea este cel care a inițiat și proiectul „InZIDerabilii”, în urma căruia un mural a fost pictat pe un zid lung de 400 de metri, construit în anii ’90, care separă cartierul Dallas de restul orașului. Proiectul promovează toleranța și coeziunea socială, cartierul Dallas fiind recunoscut a fi populat în general de către familii defavorizate. Unul dintre corpurile Serviciului de Ambulanță din Iași a fost, de asemenea, pictat de către artiștii stradali care au vrut să aducă, în acestfe, mulțumiri celor care au fost în linia întâi pentru salvarea populației în perioada pandemiei. Același mesaj vrea să îl transmită artistul Harcea Parcea și prin „Solicitudine”, o lucrare realizată pe strada Octav Botez din Iași.
De puțin timp, ieșenii pot admira și portretul poetului Emil Brumaru, pictat în pasajul omonim.