Pornind de la scandalul sculpturii „Hidra”, o asociație din Iași vrea să educe comunitatea, pentru a evita alte incidente

de: Redacția BZI
02:00, 11 sept. 2024

Mâine, 12 septembrie 2024, la Sala Studio J a Muzeului Vasile Pogor, are loc conferința „Medierea culturală cu/pentru/despre fiecare”. Evenimentul face parte din seria de conferințe ale unor specialiști din țară și străinătate și este organizat de către Asociația Culturală AltIași. Pornind de la scandalul sculpturii „Hidra”, asociația vrea să educe comunitatea, pentru a evita alte incidente

Pornind de la scandalul sculpturii „Hidra”, o asociație din Iași vrea să educe comunitatea, pentru a evita alte incidente

Asociația Culturală AltIași organizează „Lumi ale artei”, o serie de conferințe ale unor specialiști din țară și străinătate, care au rolul de a ghida modul în care este expusă, percepută și semnificată arta contemporană atât în cadre specializate (muzee, galerii, diverse instituții culturale), cât și în spațiul public.

Joi, 12 septembrie, de la ora 18, Mihaela Tilincă va susține conferința, sub titlul „Medierea culturală cu/pentru/despre fiecare”, la Sala Studio J a Muzeului Vasile Pogor, sub titlul: „Medierea culturală cu/pentru/despre fiecare”. În această conferință, Mihaela Tilincă explică ce înseamnă un program de mediere cu un design pedagogic modern, prin care facem atât educație prin cultură, cât și educație pentru cultură.

Mihaela Tilincă este universitar (prof. dr.) și mediator cultural. Începând cu anii 2000, dezvoltă, monitorizează și implementează proiecte în educație, dezvoltare profesională și incluziune. Are un doctorat în Alfabetism și Lingvistică, de la Universitatea din Lancaster/UK. Între anii 2000 și 2006, a fost directorul Centrului British Council, la Timișoara. A predat, începând cu anii 2008, Managementul Proiectului la programe de M.A., la Universitatea de Vest din Timișoara. Are experiență în formare, mentorat, cercetare în educație.

Asociația Culturală AltIași organizează cursuri de formare și mediere artistică

Conferințele sunt organizate de Asociația Culturală AltIași și fac parte din proiectul „Lumi ale artei. Program de mediere culturală”, co-finanțat de AFCN și Primăria municipiului Iași, care include și un curs intensiv, gratuit, însoțit de ateliere de formare în mediere artistică și patrimoniu, pentru 20 de tineri profesioniști, din instituții culturale ieșene (10) și din restul țării (10), oferit sub forma unor burse care acoperă, inclusiv, transportul și cazarea acestora.

Cursurile au loc între 6-12 septembrie 2024 și sunt găzduite de Facultatea de Arte Vizuale și Design, din cadrul Universității Naționale de Artă „George Enescu” din Iași. Printre subiectele abordate de specialiști români și internaționali, se numără: adaptarea medierii pentru diverse publicuri; cum construiești un program de mediere în cadrul unui eveniment destinat spațiului public; strategii interactive de lucru cu copiii; cum prezentăm și înțelegem arta în context muzeal; cum scriem despre arta contemporană.

Aceste cursuri sunt organizate după ce, de-a lungul mai multor ani, în Iași, arta a fost un motiv de revoltă a comunității. Cel mai recent astfel de caz a fost în cadrul evenimentului „Luna Sculptorului Român” când, în luna februarie a anului 2024, sculptura „Hidra” a lui Cristian Ioniță a fost vandalizată.

„În ultimii ani, în România și la Iași, arta în spațiul public a fost motiv de revoltă a comunității și scandaluri, care au căpătat amploare națională: amplasarea instalaţiei lui Clemens Behr, în faţa Bisericii Trei Ierarhi (2018); degradarea şi intervenţiile asupra soclului şi ariei de protecţie a Monumentului Independenţei, unde travertinul a fost înlocuit cu ciment vopsit (2019); bustul lui Goga a fost amplasat fără aprobarea Comisiei Monumentelor de For Public și a provocat proteste puternice din partea istoricilor și comunității evreiești (după trei ani, e tot acolo, chiar dacă eticheta explicativă cu privire la trecutul legionar a dispărut, la scurt timp, după ce a fost adăugată) (2021); sculpturile, de la ediţia de anul trecut, a Lunii Sculptorilor Români nu aveau numele autorului şi al lucrării, unele mai conceptuale fiind confundate cu elemente de mobilier urban (2023); instalația «Labirintul» lui Cristian Rusu a generat indignare publică, apărând chiar și o petiție pentru îndepărtarea ei (2023); în februarie 2024, sculptura «Hidra» a lui Cristian Ioniță a fost vandalizată, fiind necesară instalarea unui gard metalic pentru protecția ei”, au transmis reprezentanții asociației AltIași, pe pagina de Facebook.

Mâine, 12 septembrie 2024, la Sala Studio J a Muzeului Vasile Pogor, are loc conferința „Medierea culturală cu/pentru/despre fiecare”.