Poprire pe pensie pentru pensionarii cărora li s-a mărit, din greșeală, pensia! Anunțul de ultimă oră

de: cristian.george
09:48, 17 sept. 2024

Continuă scandalul legat de majorarea pensiilor. Anumiți pensionari vor avea poprire pe pensie pentru că statul român le-a mărit, din greșeală, pensia. Este un anunț de ultimă oră și reprezentanții statului au explicat că acest lucru o să se întâmple în contextul în care au existat creșteri uriașe, în unele situații, a pensiilor.

Vă aducem aminte faptul că sunt câteva sute de mii de pensionari cărora nu le-a crescut pensiile, iar multora dintre ei chiar le-au fost micșorate.

Poprire pe pensie pentru pensionarii cărora li s-a mărit, din greșeală, pensia

O mare parte dintre pensionari au primit noile decizii și pensii majorate, sau cel puțin menținute la același nivel, însă încă există întârzieri și contestații legate de aceste decizii. În unele cazuri, s-au produs erori, ceea ce înseamnă că sumele acordate în plus vor fi recuperate treptat.

Vestea este nefavorabilă pentru unii dintre pensionari. Casa de Pensii a Municipiului București (CPMB) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că pensionarii care au beneficiat de creșteri nejustificate ale pensiilor, în urma recalculării, vor fi obligați să returneze sumele primite pe nedrept.

Întrebați ce se va întâmpla în cazul în care, după o eventuală verificare a pensiilor, se constată că o pensie a crescut mai mult decât ar fi trebuit, reprezentanții CPMB au explicat că pensia va fi ajustată la nivelul corect, iar banii primiți în plus vor trebui rambursați prin rate lunare.

„Cuantumul pensiei va fi revizuit începând cu 1 septembrie, iar sumele încasate necuvenit vor fi deduse din pensie”, a explicat un oficial al Casei de Pensii din București.

Mai exact, aceste sume vor fi reținute treptat din pensiile viitoare ale persoanelor vizate, dar suma reținută nu va depăși o treime din pensie.

Pensionarii au mai primit o veste proastă de la Ministerul Muncii

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a făcut o clarificare importantă pentru pensionarii din România, subliniind că anii munciți după ce o persoană a ieșit la pensie nu vor beneficia de așa-numitele „puncte de stabilitate”. Mai exact, aceasta a explicat că punctele de stabilitate nu se vor acorda pentru perioadele în care pensionarii cumulează pensia din sistemul public sau pensia de serviciu special cu alte venituri pentru care se plătește contribuția la asigurările sociale (CAS).

Pentru cei care lucrează în continuare după pensionare și cumulează salariul cu pensia, recalcularea pensiei poate avea loc, dar doar pe baza punctelor acumulate după pensionare, în conformitate cu articolul 94, alineatul 6 din Legea nr. 360/2023.

În ceea ce privește veniturile obținute înainte de intrarea în vigoare a noii legi, pentru care s-au plătit contribuții CAS, recalcularea va include punctele câștigate până la ultima decizie de recalculare. Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023, pensiile stabilite conform legislației anterioare vor fi recalculate. Noua calculare va fi realizată prin înmulțirea punctelor acumulate cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei conform articolului 84 din lege.

Așadar, recalcularea pensiilor pare să fie un mare fiasco în contextul în care pensioanarii vor avea poprire pe pensii pentru că statul român, în prostia lui, a greșit recalcularea.