Pomelnic sau acatist? Când este bine să dăm pomelnice
”Pomelnic sau acatist?” Cel mai probabil te-ai confruntat și tu cel puțin odată cu această problemă. Astăzi a venit timpul să aflăm care este diferența dintre acestea și când este bine să dăm pomelnicul la biserică.
Pomelnic sau acatist. Care este diferența
Orice creștin participă cât de des poate la slujbele bisericești și la Sfânta Liturghie și știe că este bine ca în cadrul acestor slujbe să îi pomenească atât pe cei adormiți, cât și pe cei vii. De aceea, de cele mai multe ori, creștinii aduc la biserică un pomelnic.
Termenul “acatist” are două înțelesuri: slujbă bisericească ortodoxă cuprinzând rugăciuni în cinstea Domnului Iisus Hristos, a Pururi Fecioarei Măria sau a unor sfinți și totodată poate însemna și o listă de nume dată preotului spre a se ruga pentru persoane înscrise pe ea
Expresia „A da acatiste (un acatist)” înseamnă a cere preotului să înalțe rugăciuni către Dumnezeu, pentru persoanele din acatist. În timpul citirii Acatistului nu se stă jos, în strane, ci în picioare sau în genunchi în fața icoanei sfântului spre care ne îndreptăm rugăciunea. La Acatist aducem pomelnicul pe care se trec numai numele celor vii pentru care ne rugăm, tămâie și untdelemn şi le dăm preotului. Acatistele se pot citi si acasă, de către fiecare credincios.
Termenul “sărindar” provine de la un termen din neogreacă și se traduce prin „grup de 40”. Acesta reprezintă pomelnicul dat numai pentru morți, de regulă pentru o singură persoană, recent decedată, care se pomenește la Sfânta Liturghie până la parastasul de 40 de zile al răposatului. De regulă, sărindarul conține pe lângă numele celui adormit, o sticluță cu vin, o prescură sau colac, lumânare și tămâie. Există sărindar individual și sărindar de obște. Primul este plătit pentru a cere lui Dumnezeu dezlegare de păcate şi iertare pentru persoana decedată. Preotul citește sărindarul timp de 40 de Proscomidii, când scoate și părticele pentru cei adormiți. Sărindarul de obște se face în cinstea unui eveniment bisericesc, precum hirotonia sau sfințirea bisericii.
Diferența dintre pomelnic și acatist se află în momentul în care se citesc. Pomelnicul de acatist se citește după finalul acatistului din timpul Sfintei Liturghii iar pomelnicul simplu se citește la momentul potrivit din timpul slujbei, de obicei înainte de Sfintele Daruri.
Când este indicat să se dea un pomelnic
La Sfânta Liturghie se pomenesc atât cei vii, cât și cei adormiți. Motiv pentru care se duc două liste de pomelnic, una dedicată viilor, una adormiților. Atunci când se oficiază Sfântul Maslu se aduce pomelnic numai cu vii, la fel ca și la slujba Acatistului.
Potrivit tradiției bisericești, lista de nume trecute în pomelnicul pentru cei vii trebuie să înceapă cu preotul care te-a botezat, cu cel care te-a cununat, urmate de duhovnicul familiei, părinții, nașii, bunicii, frații și surorile, alte persoane și la urmă tu. Aceeași ordine se va respecta și pe pomelnicul pentru cei adormiți cu mențiunea la final “Cu tot neamul lor cel adormit!”
Pomelnicul se dă atunci când se consideră că este necesar să se ofere rugăciuni pentru bunăstarea și binele acelor persoane. Motivele pentru care se dă un pomelnic sau acatist pot varia, dar de obicei includ sănătatea, protecția și binecuvântarea celor enumerați. Este indicat să se dea un pomelnic în momente speciale, cum ar fi zilele de naștere sau aniversări, sau în timpurile de nevoie, cum ar fi în caz de boală sau dificultăți.