Poluarea din Iași nu mai poate fi controlată! Echipamentele de monitorizare nu mai sunt funcționale. Cartierele din oraș, afectate zilnic de traficul auto – FOTO
Situația privind poluarea din Iași este scăpată de sub control! Cu ce se măsoară poluarea, dacă două din cele trei stații de monitorizare a calității aerului din municipiu sunt defecte de mai bine de 6 luni? Ministerul Mediului, instituția care gestionează proiectul privind stațiile de monitorizare, nu a rezolvat deficiențele, dar promite o unitate mobilă care să măsoare poluarea din Iași. Proiectul privind achiziția unității mobile de măsurare a calității aerului se desfășoară la nivel național și are o valoare de 11,7 milioane de lei, bugetul fiind asigurat din Fondul pentru Mediu. Între timp, ieșenii reclamă, la instituțiile de mediu, poluarea din oraș, din cauza prafului, iar măsurătorile neconcludente arată că Iașul este mai puțin poluat
Iașul este unul dintre cele mai poluate orașe din țară, însă acest lucru nu contează pentru autoritățile locale sau cele de la București. Ieșenii inhalează zilnic particulele mici de praf care nu pot fi văzute cu ochiul liber, particule generate, în mare parte, de arderi (fum), de mașini (motoare), de activități industriale, astfel că riscă să se îmbolnăvească de cancer pulmonar sau afecțiuni cardio-vasculare.
Calitatea aerului din municipiu nu mai poate fi măsurată corespunzător de mai bine de jumătate de an din cauză că două din cele trei stații de monitorizare a calității aerului din municipiu sunt defecte, iar Ministerul Mediului, instituția care gestionează stațiile de monitorizare, nu a rezolvat deficiențele, dar promite o unitate mobilă care să măsoare poluarea din Iași. Când va fi asta nu se știe, întrucât documentele de la minister nu au ajuns la Iași, deși Agenția pentru Protecția Mediului (APM), care la nivel local gestionează măsurătorile, nu a primit documentele necesare pentru a utiliza unitatea mobilă.
Astfel, în momentul de față, ieșenii nu au o situație concretă în ceea ce privește poluarea, întrucât măsurătorile nu sunt relevante, iar ministerul nu se grăbește în a atribui un contract în scopul înlocuirii echipamentelor. Cele două stații defecte sunt în Podul de Piatră și Tătărași, zone foarte aglomerate din municipiu, care frecvent înregistrau depășiri la indicatorii de poluare PM10 și PM2,5.
Situația privind poluarea din Iași a scăpat de sub control
Stația din Podul de Piatră are o defecțiune la instalația de aer condiționat. Astfel, sistemul de condiționare a temperaturii din interiorul stației are rolul de a menține echipamentele de monitorizare în funcțiune în condiții optime de temperatură. Echipamentele dintr-o stație, indiferent de anotimp, trebuie să funcționeze la o temperatură constantă de 25 de grade Celsius, cu o toleranță de plus/minus două grade.
La stația din Tătărași a apărut o defecțiune la echipamentul de condiționare a alimentării cu energie electrică, echipament care are rolul de a proteja dotările dintr-o stație de monitorizare a fluctuațiilor de tensiune. O a treia stație, care pare să funcționeze, se află în Podu Roș. Cele 3 stații din municipiu și alte 3 din județ, instalate în Aroneanu, Tomești și Bosia-Ungheni, fac parte din Reţeaua locală de monitorizare a calităţii aerului din județul Iași, realizată în anul 2005, prin proiectul PHARE RO 2002/000-586.04.12.03 – „Îmbunătățirea reţelei naţionale de monitorizare a calităţii aerului”, un obiectiv de interes public național. Situația gravă este recunoscută și de reprezentații APM care așteaptă ca cele două stații să fie reparate.
„În acest moment nu este în vigoare un contract de service. În situația defectării unor analizatoare, calitatea aerului este monitorizată parțial, fără poluanții analizați de respectivele echipamente”, se arată în răspunsul transmis de Dumitrița Picioruș, specialist în comunicare și relații publice în cadrul APM Iași.
Iașul ar trebui să aibă o unitate mobilă de monitorizare a poluării
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a inițiat, în anul 2020, un proiect privind achiziția unității mobile de măsurare a calității aerului, ce se desfășoară la nivel național și are o valoare de 11,7 milioane de lei, iar bugetul este asigurat din Fondul de Mediu. Patru astfel de aparate au fost achiziționate pentru Iași, Bacău, Brașov și București.
„Unitatea mobilă este dotată cu echipamente de măsurare a poluanților dioxid de sulf, hidrogen sulfurat, amoniac, dioxid de azot și oxizi de azot, monoxid de carbon, particule în suspensie (PM10 și PM2.5), compuși organici volatili, echipamente de calibrare, echipamente pentru monitorizarea parametrilor meteorologici, sisteme de transmitere a datelor, aplicații software pentru colectarea, prelucrarea și transmiterea datelor”, se arată în documentul Ministerului Mediului.
Când va fi utilizată unitatea mobilă nu se știe, iar ieșenii nu află informații concrete despre poluarea din municipiu.
Medicii au atras atenția asupra riscului de îmbolnăviri cu particulele mici de praf. În timp ce poluarea din Iași este scăpată de sub control, nu sunt prezentate date concludente, iar ieșenii se îmbolnăvesc din cauza prafului din oraș, particule generate de arderi (fum), de mașini (motoare) și de activități industriale.