Poluarea aerului din Iași a fost la un nivel scăzut în ultimele 3 luni. APM monitorizează indicatorii PM10 și PM2,5
Poluarea aerului din Iași a fost la un nivel scăzut în perioada analizată de Agenția pentru Protecția Mediului, respectiv în ultimele 3 luni. Datele înregistrate de la cele 5 stații de monitorizare arată că nu a fost depășită valoarea-limită zilnică admisă de 50 μg/m3 (micrograme/metru cub)
Iașul a fost mai puțin poluat în ultimele 3 luni. Datele Agenției pentru Protecția Mediului (APM), instituția care monitorizează indicatorii PM10 și PM2.5, care arată calitatea aerului, au fost colectate de la cele 5 stații amplasate atât în municipiu, cât și în mai multe localități din județul Iași.
Acestea sunt în zona Podu de Piatră, Decebal-Cantemir, Aroneanu, Tomești și Bosia-Ungheni. Depășiri la indicatorul PM10 au fost înregistrate doar în câteva stații, respectiv cea din Podu de Piatră și la cele amplasate în mediul rural. Datele înregistrate de la cele 5 stații de monitorizare arată că nu a fost depășită valoarea-limită zilnică admisă de 50 μg/m3 (micrograme/metru cub). Astfel, în cele 3 luni de monitorizare a calității aerului au fost înregistrate 17 depășiri la indicatorul PM10.
Poluarea aerului din Iași este la un nivel scăzut
Monitorizarea calităţii aerului în luna iulie, efectuată de APM pe raza municipiului Iaşi prin intermediul autolaboratorului în zona Podu de Piatră şi a staţiei fixe de fond urban IS-2 din Decebal Cantemir, evidenţiază faptul că nu au fost depăşite valorile maxime admise pentru niciunul din poluanţii monitorizaţi. În afara municipiului Iaşi, depăşiri ale valorilor-limită zilnice s-au înregistrat doar la indicatorul PM10 măsurat gravimetric în staţia IS-6 Bosia-Ungheni, unde sunt probleme de mai mult timp.
„Acolo e o problemă cu drumurile, nu sunt asfaltate. Am discutat cu administratorul drumului pentru că este necesar să caute o soluție cât mai rapid”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii de Mediu Iași.
Dezvoltatorii imobiliari au fost amendați pentru praf și mizerie.
Ieșenii pot depune reclamații la Garda de Mediu sau APM
Mai multe detalii pot fi găsite în Raportul lunar privind calitatea aerului – iulie 2023, care poate fi consultat accesând pagina web a APM Iaşi. De asemenea, calitatea aerului în timp real poate fi urmărită pe http://calitateaer.ro, buletinul zilnic de informare privind calitatea aerului, întocmit de APM Iaşi, fiind publicat a doua zi pe pagina web şi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/apmiasi, http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer, iar rapoartele lunare privind calitatea aerului pot fi consultate accesând http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/rapoarte-lunare1.
Toate depășirile valorilor-limită zilnice pentru protecția sănătății umane înregistrate de APM Iaşi sunt notificate, conform procedurilor, autorităților implicate în realizarea măsurilor necesare pentru reducerea poluării: primării, Comisariatul Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu, Consiliul Judeţean, Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică. O parte din stațiile de monitorizare a calității aerului au fost defecte o perioadă de câteva luni.
De asemenea, persoanele care observă că poluarea aerului din Iași este la un nivel ridicat pot depune reclamații la APM și Garda de Mediu Iași.