Poluarea aerului ar putea favoriza aparitia cancerului de sân
Expunerea la BaP, un perturbator endocrin găsit în aer, crește riscul de cancer mamar cu 20%, potrivit unui amplu studiu francez.
Cercetătorii de la departamentul de prevenire a cancerului și mediu de la Institutul Léon Berard din Lyon au studiat poluarea aerului pentru a afla dacă ar putea juca un rol în dezvoltarea cancerului de sân. Benzo (a) pirena (BaP), un perturbator endocrin, se află în centrul studiului, realizat ca parte a cohortei franceze E3N.
Benzo (a) pirenul (BaP) este prezent în atmosferă, în special din cauza arderilor slab controlate: plante arse în aer liber, gazele de eșapament ale automobilelor, dar și în fumul de țigară. Prin examinarea mai atentă a prezenței sale în aer, pe termen lung, și în 5.200 de cazuri de cancer de sân (comparativ cu 5.200 de cazuri de control), la femeile al căror stil de viață a fost studiat între 1990 și 2011 prin chestionare regulate oferite de General Mutual of National Educație (MGEN), cercetătorii au observat că ar putea fi stabilită o legătură semnificativă.
Risc crescut cu 20% de cancer de san
Din totalul de 10.400 de femei, după ce au analizat consumul de tutun, alcool, stilul de viață și adresa, oamenii de știință au stabilit un nivel de expunere la BaP pe parcursul celor 20 de ani. Rezultatul este clar: „La femeile care au suferit o tranziție la menopauză (adică la femeile premenopauzale în momentul includerii în cohortă și post-menopauză în momentul diagnosticării cancerului de sân), expunerea la BaP crește riscul de cancer mamar cu 20%”, concluzionează studiul.
Până în prezent, poluarea aerului a fost legată în principal de cancerul pulmonar. Cel a vezicii urinare ar putea fi, de asemenea, legat de aceasta fără a fi confirmat nimic, declara Amina Amadou, autoarea studiului. Dar aceste observații recente subliniază că pot fi asociate și cancerele de sân hormon-dependente (adică cele care exprimă receptorii de estrogen și progesteron).
Acest prim studiu epidemiologic pe această temă ar putea „oferi argumente pentru limitarea emisiilor de poluanți atmosferici, în special a poluanților cu efecte de perturbare endocrină”, subliniază cercetătorul.