Polonia vrea să renunțe la imperialismul Uniunii Europene. Discursul fulminant al premierului Mateusz Morawiecki care dorește înființarea unei noi comunități economice

de: BZI.ro
11:46, 12 aug. 2022

Premierul Mateusz Morawiecki a publicat un editorial extrem de critic la adresa Uniunii Europene pe care o acuză de imperialism. Într-o poziţie oficială, Polonia pare că dorește înfiinţarea unui nou bloc comunitar.

Asta în condiţiile în care Polonia este aspru criticată de Uniunea Europeană în contextul în care țara a adoptat mai multe politici naționaliste și de interes pentru cetățeni. În trecut, guvernul polonez a renunțat la steagul Uniunii Europene.

Polonia vrea să renunțe la imperialismul Uniunii Europene.

Premierul din Polonia, Mateusz Morawiecki lansează o critică dură la Uniunea Europeană pe care o acuză de imperialism. Premierul menţionează faptul că trebuie să înceapă o examinare a conștiinței Europei, o reflectare asupra adevăratelor valori democratice.

” Dacă astăzi vrem să vorbim cu adevărat despre valorile democratice, este timpul pentru o mare examinare a conștiinței Europei. Prea mult timp, prețul scăzut al gazului rusesc a fost cea mai importantă valoare pentru multe țări. Știm, totuși, că ar fi putut fi scăzut pentru că nu i s-a adăugat prețul real al sângelui pe care Ucraina îl plătește astăzi.” explică premierul

În continuarea editorialului, Mateusz Morawiecki avertizează că Uniunea Europeană are o mare problemă în respectarea libertății și egalității tuturor statelor membre. Acesta avertizează că nu este corectă ideea că o majoritatea să decidă viitorul UE. Pentru acest lucru este nevoie de unanimitate, pentru că toate statele sunt egale.

” Depășirea imperialismului în Europa este, de asemenea, o provocare pentru Uniunea Europeană însăși. Organizațiile internaționale vor putea să se opună cu succes imperialismului doar dacă ele însele apără valorile fundamentale – libertatea și egalitatea tuturor statelor lor membre. Acest lucru este valabil mai ales pentru Uniunea Europeană.

Comisia Europeană, dar și întreaga politică de la Bruxelles este acuzată de tendințe de imperialism de către premierul polonez

UE are probleme tot mai mari în ceea ce privește respectarea libertății și egalității tuturor statelor membre. Din ce în ce mai des auzim că nu unanimitate, ci majoritatea ar trebui să decidă asupra viitorului întregii Comunități. Abaterea de la principiul unanimității în sferele ulterioare ale activității UE ne aduce mai aproape de un model în care cei mai puternici și mai mari domină pe cei mai slabi și mai mici.

Uniunea Europeană introduce concurența reciprocă

Un alt lucru pe care îl taxează premierul Poloniei este modul în care este gândită introducerea monedei euro și negarantarea dezvoltării unui stat în momentul în care moneda europeană este adoptată de statul respectiv. Ba mai mult, euro introduce şi mecanisme de concurență reciprocă:

Deficitul de libertate și deficitul de egalitate apar și în zona euro. Adoptarea monedei comune nu garantează o dezvoltare durabilă și armonioasă. Euro introduce chiar și mecanisme de concurență reciprocă, ceea ce se vede, de exemplu, în excedentul constant al exporturilor unor țări, care contracarează aprecierea propriei monede prin menținerea stagnării economice în altele. Într-un astfel de sistem, egalitatea de șanse rămâne doar pe hârtie.

Nu toate statele din Uniunea Europeană au putut să adopte moneda euro, iar Turcia nici măcar nu este primită în comunitatea economică

Premierul Poloniei, atac dur la adresa Germaniei: Dacă îi ascultam, Europa era dependentă de Rusia

Premierul Poloniei ataca dur Germania pe care o acuză de decizii iresponsabile în trecut. Mateusz Morawiecki aduce aminte faptul că datorită principiului unanimității, Uniunea Europeană nu este dependentă în mod ireversibil de Rusia. Acesta oferă câteva exemple, printre care summitul UE-Rusia, sau contrucția gazoductului Nord Stream:

” Dacă cineva propune că acțiunile UE depind și mai mult decât înainte de deciziile Germaniei – care ar fi rezultatul abolirii regulii unanimității – este suficient să facem o scurtă analiză retrospectivă a deciziilor germane. Dacă, în ultimii ani, Europa ar fi acționat întotdeauna așa cum și-a dorit Germania, am fi astăzi într-o poziție mai bună sau într-o situație mai proastă? Dacă toată Europa ar urma vocea germană, nu doar Nord Stream 1, ci și Nord Stream 2 ar fi lansat pentru mai multe luni.Dependența Europei de gazul rusesc, pe care Putin le folosește acum ca instrument de șantaj împotriva întregului continent, ar fi aproape ireversibilă. Dacă toată Europa ar adopta în iunie 2021 o propunere de organizare a unui summit UE-Rusia, Putin ar fi recunoscut ca partener deplin și sancțiunile impuse Rusiei după 2014 ar fi ridicate. Dacă această propunere – blocată atunci de Polonia, Lituania, Letonia și Estonia – ar fi acceptată, Putin ar avea garanția că UE nu va lua măsuri reale pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei.

Ceea ce spune premierul polonez este o chestiune care se vede în contextul războiului din Ucraina. Cu toate că dependența față de Rusia nu este ireversibilă, Uniunea Europeană încasează lovitură după lovitură pe plan energetic și economic.

De ce este supărată Polonia pe Germania?

Lăsând la o parte conflictul istoric dintre Polonia și Germania (Germania nazistă a atacat Polonia declanșând Al Doilea Război Mondial), premierul polonez îl critică pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz care a emis un editorial prin care dorea o integrare completă a Uniunii Europene, iar absolut toate deciziile să fie luate doar de birocrații de la Bruxelles. În editorialul intitulat ”UE nu își mai permite dreptul de veto național asupra politicii externe”, cancelarul consideră că Uniunea Europeană trebuie să ia mai multe măsuri, printre care eliminarea unanimității votului:

Pur și simplu nu ne mai putem permite drepturi de veto naționale, de exemplu în politica externă, dacă vrem să continuăm să fim auziți într-o lume a marilor puteri concurente. a explicat cancelarul.

Olaf Scholz este de părere că statele europene nu trebuie să aibă vreo decizie în ceea ce privește politica externă a Uniunii Europene

El a spus că Germania va face propuneri pentru o politică europeană comună privind migrația, construirea apărării europene, suveranitatea tehnologică și rezistența democratică în lunile următoare.

Vrea Polonia o nouă Uniune Europeană formată din state precum Ucraina sau Marea Britanie?

Premierul Poloniei sublinează, la sfârșitul editorialului publicat pe un site autohton, faptul că Uniunea Europeană nu mai reprezintă o opțiune. Ceea ce declară premierul poate însemna un Exit al Poloniei din UE și formarea unei alte comunități economice europene. Unele date arată că începutul unei astfel de creații va demara în curând, iar din viitoare uniune vor face parte state precum Ucraina sau Marea Britanie care a făcut recent un BREXIT:

Situația de astăzi ne va obliga să gândim într-un cadru complet nou. Trebuie să avem curajul să admitem că UE a eșuat așa cum ar trebui în criza covid și în război. Problema nu este, însă, că urmăm calea integrării prea încet și ar trebui să accelerăm rapid procesul. Problema este că această cale în sine este greșită. Uneori, în loc de doi pași înainte, merită să faci un pas înapoi și să pui lucrurile în perspectivă. Perspectiva revenirii la principiile care organizează de la zero comunitatea europeană pare cel mai sigur lucru. Ideea nu este de a submina fundamentele UE, ci de a le consolida, nu de a le construi peste ele. Europa are nevoie de speranță ca niciodată. Și poate găsi acest lucru doar într-o întoarcere la principii, și nu în consolidarea suprastructurii instituționale.”  și-a încheiat discursul premierul Poloniei.

Vom vedea ce se va întâmpla cu imperialismul UE și despre posibilitatea ca Polonia să facă o nouă comunitate europeană concurentă la cea existentă.