Polonia va creşte investiţiile militare pentru apărare la 5% din produsul intern brut
Autorităţile de la Varşovia au decis să se îndrepte spre acorduri privind achiziţia de arme din Coreea de Sud, în contextul în care acolo echipamentele militare sunt mai ieftine comparativ cu cele americane şi europene. Acordurile se vor semna în contextul în care, în urmă cu câteva luni, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczalk, promitea ca ţara va avea „cea mai puternică forţă terestră din Europa”.
Liderii europeni s-au îngrijorat cu privire la modul în care va reacţiona guvernul Poloniei după ce o rachetă a căzut săptămâna trecută într-un oraş de graniţă, ucigând două persoane. Însă, autorităţile de la Varşovia aşteaptă rezultatul anchetei cu privire la racheta căzută în sud-estul țării.
Polonia va creşte investiţiile militare pentru apărare la 5%
SUA a confirmat rolul de lider militar jucat de Polonia în Europa de Est.
„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentala”, a menţionat un oficial al armatei americane în Europa.
În acest sens, Varşovia a declarat că va creşte cheltuielile pentru apărare de la 2,4% din produsul intern brut la 5%, în timp ce Germania, după ce a cheltuti 1,5% din PIB pentru apărare anul trecut, dezbate dacă poate menţine obiectivul de 2% al NATO după ce a epuizat un fond de investiţii în apărare de 100 de miliarde de euro.
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a promis în iulie că țara să va avea „cea mai puternică forță terestre din Europa”. Polonia are mai multe tancuri şi obuziere decât Germania, însă îşi doreşte să aibă şi o armată mai mare, de peste 300.000 de soldaţi până în 2035, comparativ cu 170.000 actuali ai Germaniei. La momentul respectiv, armata Poloniei are 150.000 de oameni, dintre care 30.000 aparţin forţei de apărare teritorială care a fost înfiinţată în 2017.
Însă, rămâne de discutat cum se va percepe puterea militară a Poloniei în Europa, în contextul în care lupta dintre Varşovia şi Bruxelles din cauză că UE considera că Polonia nu respecta statul de drept a afectat reputaţia ţării în blocul comunitar.
Acorduri pentru cumpărarea de tancuri, avioane şi alte arme
Totodată, Polonia a semnat un acord de 4,9 miliarde de euro pentru 250 de tancuti Abrams din SUA. Forţele aeriene sunt echipate cu avioane F-16 americane sin în 2020 autorităţile de la Varşovia a semnat un acord de 4,6 de miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare F-35. Punctul central al recentelor sale cheltuieli militare a fost Coreea, unde a semnat o serie de acorduri pentru cumpărarea de tancuri, avioane și alte arme.
Până la momentul respectiv, Polonia a comandat armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari din Coreea, care a oferit 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane de atac ușor FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo. Acuma, Coreea de Sud este aşteptată să livreze 1.000 de tancuri K2 şi 600 de obuziere K9.
„Avem nevoie de tancuri și obuziere, dar avem nevoie de atât de multe din punct de vedere strategic și operațional? Nu e clar motivul pentru care ministerul a anunțat brusc toate aceste acorduri”, a declarat generalul de armată în retragere Stanisław Koziej, fost șef al Biroului de Securitate Națională al Poloniei.
Totodată, Germania va oferi Poloniei un sistem de apărare „Patriot” pentru consolidarea spaţiului aerian, după ce săptămână trecută o rachetă a căzut pe teritoriul polonez.
Analiștii cred că Polonia va crește investițiile militare pentru alegerile de anul viitor, având în vedere importanța securității pentru electoratul polonez.